Site icon NewsIT
16:42 | 20.12.15

Ο Βαρουφάκης… διορθώνει τον Πολ Μέισον

Ο Βαρουφάκης… διορθώνει τον Πολ Μέισον
Newsit Newsroom

Αναλήθειες και λάθη εντόπισε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον “#ThisIsACoup” και μέσω του προσωπικού του blog προέβη σε διορθώσεις... λεπτό προς λεπτό. 

O πρώην υπουργός Οικονομικών σχολιάζει λεπτό προς λεπτό το ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον

Μεταξύ άλλων, αναφέρει: 

Επεσόδιο 1

12.44: Για να σταματήσει το bank run ο Βαρουφάκης αναγκάζεται να δεχθεί ότι είναι στο τραπέζι
Αυτό είναι λάθος. Μετά από το αδιέξοδο των δύο πρώτων Eurogroup, στην τρίτη συνάντηση, στις 20 Φεβρουαρίου, φθάσαμε σε μια συμφωνία που δεν ανέφερε τις λέξεις «Μνημόνιο» και «Πρόγραμμα». Αντίθετα δήλωνε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρότεινε μια νέα λίστα μεταρρυθμίσεων την οποία θα ενέκριναν οι θεσμοί. Αυτή η φράση ήταν μια σημαντική νίκη για την ελληνική πλευρά. Αυτό ήταν ακριβώς το αντίθετο από το να δεχθώ «ότι είναι στο τραπέζι».

Επεισόδιο 2

1.55: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αντικαθιστά τώρα τον Βαρουφάκη ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων
Η μοναδική αλλαγή στα τέλη του Απρίλη ήταν ότι ο πρωθυπουργός (υπό την πίεση του προέδρου του Eurogroup) ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων και τις παραχωρήσεις που έγιναν στην Τρόικα, με τον Γιώργο Χουλιαράκη (βοηθό μου στο Eurogroup) σαν σύμβουλο και συντονιστής των καθημερινών συζητήσεων με τους αξιωματούχους της Τρόικα. Ο Τσακαλώτος είχε συντονιστικό ρόλο, αλλά ελάχιστες αρμοδιότητες για τις δικές μας παραχωρήσεις. Από την πλευρά μου συνέχισα να διαπραγματεύομαι με υπουργούς Οικονομικών και το Eurogroup, από πολύ πιο αδύναμη θέση (δεδομένων των παραπάνω).

Επεισόδιο 3

5.08: Ξεκινάει το bank run
Όχι σε εκείνο το σημείο τελείωσε τραγικά ένα bank run, που ξεκίνησε από τον Δεκέμβρη, με το κλείσιμο των τραπεζών. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι το bank run αρχικά ξεκίνησε προτού εκλεγούμε, με την “ευγενική προσφορά” της καμπάνιας φόβου της Τράπεζας της Ελλάδας, της οποίας ο βασικός στόχος ήταν να μην εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια, μετά την εκλογή μας, η ΕΚΤ έκανε μια σειρά από επιθετικές κινήσεις για να καταστρώσει ένα επιταχυμένο bank run ώστε να ασκήσει πίεση στην κυβέρνησή μας να υποκύψει. Στο τέλος Ιουνίου η ΕΚΤ έκλεισε τις τράπεζες ανακοινώνοντας ότι δεν θα έδινε περαιτέρω λιτότητα. [Δεν υπάρχει τίποτα ευκολότερο από το να ξεκινήσει μια κεντρική τράπεζα ένα bank run και να κλείσει τράπεζες, ενώ ο βασικός σκοπός της είναι ακριβώς το αντίθετο].

Επεισόδιο 4

9.18: Η Ευρώπη δανείζει στην Ελλάδα 86 δισ. 
Ίσως είναι χρήσιμο να σημειώσουμε ότι τίποτα από αυτά τα χρήματα δεν πάει στο ελληνικό κράτος. Ούτε ένα σεντ. Ένα μικρό μέρος θα πάει στις τράπεζες και το υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί για να επαναχρηματοδοτηθούν οι υπάρχουσες (μη βιώσιμες) πληρωμές/δάνεια προς την Τρόικα. Μια τυπική περίπτωση επεκτείνω και υποκρίνομαι, ενός χρεοκοπημένου οφειλέτη που του δίνουν νέα δάνεια μέσω των οποίων προσποιείται ότι ανταποκρίνεται στις αποπληρωμές χρέους, ενώ το βουνό του χρέους μεγαλώνει και ο οφειλέτης χρεοκοπεί όλο και περισσότερο. 

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version