Μια φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος φούντωσε αμέσως τα σενάρια για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας – εάν, βεβαίως, πράγματι ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.
Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος νωρίτερα είχε εγκαλέσει την κυβέρνηση ότι με τη νέα διάταξη στο Σύνταγμα για εκλογή ΠτΔ με πλειοψηφία μικρότερη των 151 βουλευτών αν δεν υπάρχει συναίνεση και προκειμένου να αποσυνδεθεί οριστικά η εκλογή του Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Πιστεύετε πραγματικά, κ. Τσίπρα, ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία που θα εκλέξει ΠτΔ με σχετική πλειοψηφία και θα αντέξει εδώ μέσα; (…) Ο νέος τρόπος εκλογής δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας για πρόταση προσώπου με ευρύτερη συναίνεση».
Click4more: “Πέρασε” η ψήφος των αποδήμων! Οι εννιά μεγάλες συνταγματικές αλλαγές
Εξαρχής πάντως επιδίωξη του πρωθυπουργού φαίνεται πως ήταν να προτείνει ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής, το οποίο θα τύχει αντίστοιχης συναίνεσης. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο συζητείται εδώ και καιρό ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να επιλέξει κάποιον – ή κάποια – που προέρχεται από την Κεντροαριστερά.
Ακόμη και το όνομα της Φώφης Γεννηματά ακούστηκε, καθώς στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους για την ψήφο των αποδήμων ο πρωθυπουργός αποκάλυψε στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ότι θα πάρει τα Χριστούγεννα τις τελικές του αποφάσεις για το πρόσωπο που θα προτείνει να εγκατασταθεί στην Ηρώδου Αττικού και να διαδεχθεί – όπως όλα δείχνουν – τον κ. Παυλόπουλο.
Τούτων δοθέντων και με αφορμή τη χθεσινή αποστροφή του στη Βουλή, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης «καίει» το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά. Και το κάνει, μάλιστα, τη στιγμή που στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ένα «κίνημα» υπέρ του πρώην πρωθυπουργού, με δημόσιες δηλώσεις ακόμη και υπουργών (Βορίδης) ή βουλευτών (Κατσανιώτης). Για ποιο λόγο; Διότι δύσκολα το ΚΙΝΑΛ και βεβαίως αδύνατον ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν την υποψηφιότητα Σαμαρά, άρα θα εκλεγόταν μόνο με τις ψήφους της ΝΔ.
Την ίδια τύχη θα είχε μια πιθανή υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή, αν ήθελε υποτεθεί πως ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός έχει ενδιαφέρον για το πόστο, καθώς ακόμη και βουλευτές που ανήκουν στο «καραμανλικό» μπλοκ της ΝΔ – όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης – τάσσονται ανοιχτά υπέρ μιας νέας υποψηφιότητας του κ. Παυλόπουλου.
Έντονα συζητείται, επίσης, στο παρασκήνιο πως ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να προτείνει γυναίκα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο ίδιος, ωστόσο, κρατά καλά κλειστά τα χαρτιά του και δεν έχει εκδηλωθεί ούτε στους στενούς του συνεργάτες.
Σε κάθε περίπτωση, η οριστική αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής με την αναθεώρηση του Συντάγματος που ψηφίστηκε χθες αποτελεί «δώρο» προς τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο ως το Φεβρουάριο του 2020 και την προεδρική εκλογή.
Πρακτικά, δηλαδή, έως τότε ο πρωθυπουργός θα έχει χρόνο ν’ αποφασίσει όχι μόνο το πρόσωπο που θα προτείνει, αλλά και τα χαρακτηριστικά που θα έχει αυτό. Εάν πράγματι θα είναι ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής ή θα προτείνει έναν κομματικό υποψήφιο ακόμη και στο ακραίο – και απίθανο για τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται και πράττει ο κ. Μητσοτάκης – σενάριο να ψηφιστεί από λιγότερους των 151 «γαλάζιων» βουλευτών. Ή ακόμη και να κάνει την έκπληξη, με την ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου.
Διότι πολύ απλά, μετά τις αλλαγές που τέθηκαν σε ισχύ στο Σύνταγμα, δεν επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη των πρόωρων εκλογών με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…