Πολιτική

Ο «χρησμός» Μητσοτάκη στην κηδεία του Κώστα Σημίτη – Καταιγισμός σχολίων για τις ηχηρές «γαλάζιες» απουσίες

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες είχε δεχτεί εισηγήσεις να μην εκφωνήσει επικήδειο, όμως ο ίδιος τις αγνόησε

Πολλές συζητήσεις στα πηγαδάκια και ακόμη περισσότερα αρνητικά σχόλια στα social media προκάλεσε η απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, από την κηδεία του Κώστα Σημίτη.

Απουσίες, που σε συνδυασμό με τα θετικά λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη στον επικήδειο λόγο για τον εκλιπόντα πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, υπενθύμιζαν τις δύο γραμμές στο εσωτερικό της Ν.Δ. για το άνοιγμα της «γαλάζιας» παράταξης στο κέντρο.

«Ηχηρές» απουσίες δύο πρώην Πρωθυπουργών…

Η δήλωση του κ. Σαμαρά, με την είδηση του θανάτου του πρώην Πρωθυπουργού, φανέρωνε τις προθέσεις του να μην παραστεί, εκτιμούσαν κάποιοι… «Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ο κύριος πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος της παράταξής μας και ταυτόχρονα επί 8 χρόνια ο πρωθυπουργός της χώρας. Τα ορόσημα της θητείας του, θετικά και αρνητικά, θα αξιολογηθούν από την ιστορία» είχε σημειώσει σε ανακοίνωση του ο Μεσσήνιος πολιτικός.

Όσον αφορά στην απουσία του Κώστα Καραμανλή, ήταν αρκετοί αυτοί που τη συνέδεαν με τις παλαιότερες δηλώσεις του, όταν είχε χαρακτηρίσει τον εκλιπόντα «αρχιερέα της διαπλοκής».

Τα σχόλια ήταν ιδιαίτερα αρνητικά για τον πρώην  Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Ν.Δ., με κυρίαρχη τη θέση ότι θα έπρεπε να τιμήσει έναν δημοκρατικά εκλεγμένο, επί δυο θητείες μάλιστα, Πρωθυπουργό, ασχέτως των πολιτικών διαφορών τους.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, παρά τις ιστορικές μάχες με τον Ανδρέα Παπανδρέου, υποκλίθηκε, μπροστά στον θάνατο, και αναγνώρισε την αξία του μεγάλου αντιπάλου του» δήλωσε δεικτικά ιστορικό στέλεχος της «γαλάζιας» παράταξης.

Απουσία και του πρώην Πρόεδρου της Δημοκρατίας…

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε και η απουσία του πρώην Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Η στάση των τριών κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. από τη μία, και η στάση του Πρωθυπουργού από την άλλη, αναδεικνύει τον διχασμό στη «γαλάζια» παράταξη για την ιδεολογική κατεύθυνση της. Η σταθερή θέση Μητσοτάκη για ένα κόμμα με ερείσματα και στο κέντρο απέναντι στη θέση για ένα κόμμα με καθαρά δεξιό προσανατολισμό, στη βάση της ιδρυτικής του διακήρυξης.

Κ. Μητσοτάκης: «Η θεσμική μου θέση επιβάλλει να τιμήσω τον Κ. Σημίτη»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες είχε δεχτεί εισηγήσεις να μην εκφωνήσει επικήδειο, όμως ο ίδιος τις αγνόησε.

«Ο Κώστας Σημίτης ήταν μία προσωπικότητα που έθεσε τη δική της σφραγίδα στην πρόσφατη ιστορία του τόπου. Έναν εκλεγμένο δύο φορές Πρωθυπουργό, τον οποίον η θεσμική μου θέση επιβάλλει να τον τιμήσω όπως του αξίζει» ήταν τα πρώτα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον Κώστα Σημίτη «άξιο υπηρέτη της δημοκρατίας» και «ευγενή αντίπαλο», σημειώνοντας ότι οι δύο αντίπαλες παρατάξεις «κατάφεραν και συναντήθηκαν σε δύο κρίσιμες επιλογές: την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στα πηγαδάκια ήταν αρκετοί αυτοί που σχολίαζαν ότι ο λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε συναινετική χροιά, κάτι που χαρακτήριζε και τον λόγο του Κώστα Σημίτη, όπως σημείωναν, ενώ χαρακτήριζαν ισορροπημένη την αναφορά του ότι το έργο του πρώην πρωθυπουργού, τα σωστά και τα λάθη, θα τα κρίνει η ιστορία με την ανάδειξη ταυτόχρονα, της παρακαταθήκης που αφήνει πίσω του.

Μπορεί, και πως, να συνδεθεί η κηδεία του Κώστα Σημίτη με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;

Η αναφορά του πρωθυπουργού στα λόγια του εκλιπόντα για την ανάγκη συναινέσεων, είναι ίσως ενδεικτική της διάθεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει πρόσωπο από την κεντροαριστερά για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, εκτιμούσαν στελέχη και από τις δύο πλευρές…

Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, έχει άλλωστε δηλώσει ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στο πνεύμα του Συντάγματος, «απαιτεί» συναινέσεις.

«Η κυβέρνηση», έλεγε ο ίδιος, «υπάρχει όχι για να διαιωνίζει η ίδια την εξουσία της, αλλά για να διαμορφώνει μια καλύτερη κοινωνία, με λέξεις – κλειδιά το σχέδιο και τη συγκυρία, επιδιώκοντας τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, όμως βαδίζοντας συχνά και κόντρα στο ρεύμα. Ένα κόστος που πρέπει να καταβληθεί ώστε το όφελος που θα προκύψει να είναι τέλος μεγαλύτερο. Δεν πρέπει συνεπώς να διστάζουμε μπροστά στα εμπόδια. Να έχουμε το θάρρος της γνώμης και των αποφάσεών μας όταν έχουμε ορίζοντα την πρόοδο” ανέφερε ο Πρωθυπουργός στον επικήδειο λόγο, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Κώστα Σημίτη.

Φανερώνει πράγματι αυτή η αποστροφή του λόγου του Κ. Μητσοτάκη, τις προθέσεις του;

Κοντός ψαλμός…!

Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, μετά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ή το αργότερο την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει το πρόσωπο που θα προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δεν είναι σε αντιδικία με την πολιτεία για να «αποποιηθεί» τη σύνταξη λέει για τη Δάφνη Σημίτη συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού
«Η κυρία Δάφνη Σημίτη είναι ένας αξιοπρεπής και περήφανος άνθρωπος, που ακολουθεί τον νόμο και δεν ζητά χατηράκια», επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, η συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού
Κώστας Σημίτης: Δεν είναι σε αντιδικία με την πολιτεία για να «αποποιηθεί» τη σύνταξη λέει για τη Δάφνη Σημίτη συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού