Πολιτική

Ο “υπόγειος’ ρόλος της Γερμανίας που έφερε το τελεσίγραφο – Γιατί ο Βαρουφάκης έδωσε προθεσμία 48 ωρών

- Η συνέντευξη Τύπου του Γ. Βαρουφάκη καθυστέρησε καθώς ο υπουργός συνομιλούσε διαρκώς με το Μαξίμου
- Από την πρώτη στιγμή το Μαξίμου απέρριψε χωρίς δεύτερη κουβέντα το κείμενο που μιλούσε για παράταση του υπάρχοντος Μνημονίου
- Στο κείμενο του Μοσκοβισί έδιναν 4 μήνες χρόνο στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις υπό τον όρο να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες
- Η Αθήνα δείχνει προς την πλευρά του Βερολίνου για το ναυάγιο στο Eurogroup, αλλά δηλώνουν αισιόδοξοι για λύση

Ήταν η πιο δύσκολη ημέρα για την ελληνική κυβέρνηση, μετά την εκλογή της, κάτι που διεφάνη από νωρίς, με δεκάδες ευρωπαίους αξιωματούχους να βομβαρδίζουν τα μέσα ενημέρωσης καλώντας την Ελλάδα να τηρήσει το υπάρχον πρόγραμμα και να σημειώνουν πως το κλίμα είναι απαισιόδοξο για την εξεύρεση μίας λύσης στο Eurogroup.

Οι ευρωπαίοι εταίροι μετά το ναυάγιο στο Eurogroup ήταν σκληροί απέναντι στην Αθήνα στέλνοντας ένα τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είχε χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας, έτσι ώστε να ζητήσει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος και με βάση αυτή την εξέλιξη θα συνέχιζαν οι όποιες διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενδεχομένως ενός νέου προγράμματος προς το καλοκαίρι.

Το άγριο κλίμα είχε φανεί από νωρίς για την Ελλάδα, με τους υπουργούς Οικονομικών και φυσικά πρωτεργάτη τον γερμανό. Β. Σόιμπλε να μιλούν για υποχρεώσεις της Αθήνας, για λύπηση του λαού, ενώ ο γερμανός αξιωματούχος έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει ανεύθυνη την ελληνική κυβέρνηση.

Μετά το τελεσίγραφο επικράτησε πανικός με τα δημοσιεύματα να μιλούν για απόλυτη καταστροφή, ενώ στον αντίποδα το Μέγαρο Μαξίμου συνιστούσε ψυχραιμία, σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Μάλιστα, σε όλα αυτά κατηγορούσαν κύκλους που επιμένουν στη λιτότητα και τα μνημόνια, χωρίς να τους κατονομάζουν, αλλά όλοι έδειχναν προς τη μεριά του Βερολίνου.

Αυτό έγινε ακόμα πιο σαφές από τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες. Η συνέντευξη Τύπου καθυστέρησε αρκετά να ξεκινήσει, καθώς ο έλληνας υπουργός Οικονομικών βρισκόταν σε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, προκειμένου να χαράξουν τη στρατηγική τους.

Στη συνέντευξη ο κ. Βαρουφάκης σε αντίθεση με τους ευρωπαίους αξιωματούχος εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός και αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης, ενώ νωρίτερα για παράδειγμα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλούσε για απογόητευση από την Αθήνα.

Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε πως πριν τη συνεδρίαση ο κ. Μοσκοβισί, δηλαδή η Κομισιόν, του παρουσίασε ένα ανακοινωθέν, που όπως είπε θα υπέγραφε με χαρά, καθώς έδινε χρόνο στην Ελλάδα 4 μήνες για να διαπραγματευτεί για ένα νέο πρόγραμμα και αναγνώριζε μάλιστα και την ανθρωπιστική κρίση υπό τον όρο η Ελλάδα να μην προχωρήσει σε αυτό το διάστημα σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια.

Και ενώ αυτό το κείμενο θα το υπέγραφε η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε πως λίγα λεπτά πριν τη συνεδρίαση δόθηκε στην Ελλάδα από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ένα άλλο κείμενο που μιλούσε για παράταση του υπάρχοντος Μνημονίου, αλλά με κάποια ευελιξία, η οποία πουθενά δεν διευκρινιζόταν τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει.

Ο κ. Βαρουφάκης επίσης κατηγόρησε ορισμένους για αυτές τις τακτικές, τους οποίους δεν κατονόμασε φυσικά, αλλά έδειχνε και εκείνος με σαφήνεια προς την πλευρά της Γερμανίας. Κοινώς η Γερμανία με παρέμβασή της την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με όσα διαρρέονται τίναξε στον αέρα μία πιθανή επιτυχία στο Eurogroup και την επίτευξη συμφωνίας με αυτό το δεύτερο κείμενο, το οποίο η Ελλάδα αμέσως απέρριψε.

Ωστόσο στο κρίσιμο ερώτημα για το εάν η Ελλάδα στην ουσία δεχθεί το τελεσίγραφο της μίας εβδομάδας, ο κ. Βαρουφάκης είχε τη δική του άποψη και απόλυτα δικαιολογημένη. Δεν μίλησε για μία εβδομάδα περιθώριο, αλλά για εξεύρεση λύσης τις επόμενες 48 ώρες και αυτό για έναν και μοναδικό λόγο.

Γιατί την Τετάρτη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία είναι άγνωστο ποιά στάση θα τηρήσει, αλλά είναι και ο μοναδικός ευρωπαϊκός θεσμός που μπορεί με μία απόφαση να στεγνώσει την χώρα από χρήματα. Έτσι με αφορμή αυτή την προοπτική και την ανησυχία ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για τις επόμενες 48 ώρες, προκειμένου μέχρι τότε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που σίγουρα θα δυσχέραινε και τη διαπραγματευτική γραμμή της Ελλάδας.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένει τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, περιμένει τα προοδευτικά κόμματα για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης
Στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν την άποψη ότι είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν ακόμα αποκαλυφθεί «όλα τα επεισόδια συγκάλυψης της υπόθεσης των Τεμπών»
Ο Σωκράτης Φάμελλος ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη στο «κάδρο» της κυβέρνησης: «Να μην μείνει αναπάντητη καμία αιχμή» η στρατηγική του Μαξίμου
Το κλίμα πόλωσης του τελευταίου διαστήματος, μαζί με την ιδιότυπη «μάχη» στα social media δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον
Η τραγωδία των Τεμπών
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι