Site icon NewsIT

Ο Ζουράρις απασφάλισε αλλά χρειάστηκαν translator στη Βουλή

02.02.2016 | 19:43
Ο Ζουράρις απασφάλισε αλλά χρειάστηκαν translator στη Βουλή

Από 40 κύματα πέρασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τον προτεινόμενο από τον υπουργός Παιδείας Νίκο Φίλη για την θέση του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (Ε.ΣΥ.Π.), καθηγητή Νικολάου Θεοτοκά σχετικά με τις επιστημονικές απόψεις που έχει υποστηρίξει.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρης ξεκίνησε την επίθεσή του λέγοντας πως «ένα από τα προβλήματα, λοιπόν, είναι η προτεινόμενη υποψηφιότητα του συναδέλφου Θεοτοκά» και κρατώντας ανά χείρας τα βιβλία που έχει γράψει για τον Μακρυγιάννη άρχισε να τον «σφάζει με το βαμβάκι» λέγοντας «είναι αδύνατον, φυσικά, εάν δε λειτουργήσω ως Προκρούστης να κάνω μια επιστημολογική ανασκευή του έργου του Θεοτοκά. Μπορούμε να μιλήσουμε μετά για το πώς ερμηνεύεις στη σελίδα 175 το «τα ταιριάσαμε» και πως το ερμηνεύω εγώ επιστημολογικά….».

Ο Κώστας Ζουράρης μάλιστα απέδωσε στο έργο του κ. Θεοτοκά ότι έχει « βαρύτατο επιστημολογικό έλλειμμα στην προσέγγιση που έχει κάνει με τον Μακρυγιάννη…» και για να γίνει πιο κατανοητός από τους συναδέλφους του βουλευτές είπε « π.χ. χαμπάρι δεν παίρνει ο Θεοτοκάς ότι τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη ενδεχομένως είναι και ιστορικό, άρα λέει ψέματα ή λέει λιγότερα ψέματα ή πολλά ψέματα, ή δε λέει πολλές αλήθειες, όπως όλοι οι ιστορικοί που κάνουν χρονογράφημα….

Το ότι είναι ένα μνημείο επιστημονικής και επιστημολογικής κατασκευής της πολιτικής θεωρίας, όπως ο Θουκυδίδης, δείχνει τον Θεοτοκά να μη τον απασχολεί καθόλου ή να μη το ξέρει καθόλου. Δηλαδή, το ότι π.χ. το «ευκήθηκα δια την περιλαβήν του κάστρου» στον Ιμπραήμ, στο Νιόκαστρο, που ουσιαστικά παραπέμπει ευθέως στο Η 232 ή Η 235 της Ιλιάδας, στην προσευχή του Αίαντος και του στρατού των Αχαιών, δείχνει ο Θεοτικάς να το αγνοεί πατόκορφα και όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή την αρχή της πολυετηοκρατίας, την αρχή της αμφιβολογίας, η οποία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ελληνικής ιλαροτραγικής πολιτικής θεωρίας, και δεν τον απασχολεί καθόλου…

Το γεγονός, επίσης, ότι οι αριστείς των ελληνικών γραμμάτων των τελευταίων 3000 ετών επειδή παραπέμπησαν στη … και τη Λονγκ Ντουρέ και δείχνει την ώρα που δέχεται τη Λονγκ Ντουρέ, την ανασκευάζει πλήρως λόγω της μονοπαγούς, μονοειδούς και μονοφυσίτικης αντιλήψεώς του περί Μαρξιέν προσεγγίσεως, δε λέει Μαρξιστικής, λέει Μαρξιέν, δικαίωμά του, αυτό το πράγμα, επίσης, είναι ένα τεράστιο κενό…

Υπάρχει, επίσης στη σελίδα 11 του βιβλίου του για τον Μακρυγιάννη ο Θεοτοκάς, λέει, διαβάζω ακριβώς: «οι εκσυγχρονιστές της ελληνοχριστιανικής παράδοσης βρήκαν σ’ αυτό τη μήτρα, όπου σε αδιαμφισβήτητο θεμέλιο θα νομιμοποιούνταν οι αυθαίρετες μετασκευές και τα ντενεκεδένια πανωσηκώματα που έχουν βαφτιστεί με πομπώδη ονόματα…» . Ο συνάδελφος Θεοτοκάς δεν το λέει εδώ, θα του το πω εγώ, ότι «Ντενεκεδένια πανωσηκώματα» είναι ο Λορεντζάτος, «ντενεκεδένια πανωσηκώματα» είναι ο Χρήστος Γιανναράς, «ντενεκεδένια πανωσηκώματα» είναι ο Ρίτσος.

Είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, για τον οποίο σας έδωσα στην Ολομέλεια την απόδειξη, την μουσικολογική προσέγγιση που κάνει για την αργόσυρτη διάρκεια ανάμεσα στην πρώτη τετραηχία του «Συνεφιασμένη Κυριακή» και στην πρώτη τετραηχία του «Ακαθίστου Ύμνου» με 1300-1400 χρόνια που χωρίζουν αυτά που διακρίνουν. Και που, βεβαίως, «ντενεκεδένιο πανωσήκωμα» είμαι κι εγώ… Δεν καταλαβαίνω πως αυτός, ο οποίος (εν. ο κ. Θεοτοκάς) που έχει μια μονοπαγή, μονοφυσίτικη εμπλοκή στη Μαρξιέν, κατά τα άλλα, αξιοσέβαστη προσέγγιση, θα μπορεί να είναι συναινετικός κάτι που είναι απαραίτητο για την Προεδρία ενός τέτοιου Συμβουλίου…»!

Η έγκριση στη θέση του Προέδρου του κ. Νίκου Θεοτοκά, παρά τις έντονες διαφωνίες του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Ζουράρη πέρασε κατά πλειοψηφία με θετικές ψήφους από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Μάλιστα σημειώθηκε και η εξής στιχομυθία μεταξύ του κ. Ζουράρη και του Προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

– ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Η Επιτροπή σας ευχαριστεί όλους, κατά πλειοψηφία διατύπωσε θετική γνώμη για την καταλληλότητα του προτεινόμενου για διορισμό στη θέση του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Παιδείας, κ. Θεοτοκά.
– ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΡΑΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε δεν μου ζήτησες εμένα την γνώμη μου.
– ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν ζήτησα την γνώμη σας γιατί ο κ. Παπαχρηστόπουλος είπε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ψηφίζουν θετικά…
– ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΡΑΡΗΣ: Και ποιος τον γράφει τον κ. Παπαχρηστόπουλο…
– ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ, δεν το έκανα ηθελημένα.
– ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΡΑΡΗΣ: Έγινε λάθος καταστατικών, λοιπόν, μετά την παρέμβαση μου κατά το συναμφότερον, λέγεται στην ελληνική πολιτική παράδοση, ψηφίζω λυπημένα ναι.
– ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας ευχαριστώ

Tags:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version