Κυριακή, 28 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Ώδινεν Προοδευτικό Φόρουμ….

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Υπάρχει «δεξιά» και «αριστερή» σοσιαλδημοκρατία; Μια μεταρρύθμιση μπορεί να έχει «δεξιό» ή «αριστερό» πρόσημο;

Τα ζητήματα αυτά στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς ή μάλλον της διαμόρφωσης και συγκρότησης ενός “σχήματος” που θα καλύψει το κενό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ταλάνισαν για δύο μέρες τα στελέχη της «Δράσης», της “Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» και των κινήσεων «Π80», «Δυναμική Ελλάδα», «Μπροστά» και «ThinkΠ».

Το παρών στο Προοδευτικό Φόρουμ έδωσαν ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, Μαρία Ρεπούση, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο Χρήστος Αηδόνης, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Παγουλάτος κ.α., ωστόσο δια ταύτα δεν υπήρξε καθώς κυριάρχησε κλίμα καχυποψίας για τις προθέσεις όλων των πλευρών.

Το κλίμα με το κλείσιμο των εργασιών του Φόρουμ χθες το απόγευμα διαμορφώθηκε από την τοποθέτηση του Πέτρου Σφηκάκη εκ μέρους του «Π80» καθώς έθεσε το δίλημμα…«Ραντ ή Ριντ», αναφερόμενος στο βιβλίο «Ο Ατλας επαναστάτησε», της Αϊν Ραντ που υποστήριξε τον laissez-faire καπιταλισμό και στις «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» του Τζον Ριντ.

Ο εκπρόσωπος του Π80 επέλεξε την ρομαντική εκδοχή του Ριντ, την Αριστερά δηλαδή «για να υπάρχει αλληλεγγύη και κοινωνικό κράτος» όπως είπε.

Το δίλλημμα αυτό προκάλεσε έντονη αντίδραση στελεχών της «Δράσης» που με επικεφαλής τον Θόδωρο Σκυλακάκη και την καθηγήτρια του Παντείου και αντιπρόεδρου του κόμματος, που χαρακτήρισαν ξεπερασμένη τη λογική των «διαχωριστικών γραμμών» όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τώρα τουλάχιστον

Ένα άλλο επεισόδιο που σημάδεψε τις εργασίες του Φόρουμ ήταν η αντιπαράθεση Φλωρίδη-Δοξιάδη, καθώς ο πρώην υπουργός άσκησε εμμέσως πλην σαφώς κριτική στους «58» κάνοντας λόγο για « χορούς μεταμφιεσμένων οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν πρόσκαιρη ευχαρίστηση στους συμμετέχοντες αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μετατραπούν σε εκλογικούς χορούς του Ζαλόγγου, μείον τον ηρωϊσμό και την αυτοθυσία».

Η αντίδραση του καθηγητή ο κ. Δοξιάδη ήταν άμεση, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη παρατήρηση αφορά τους «58» και έθεσε το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να κάνει μια μεταρρυθμιστική συμφωνία το πολιτικό σύστημα.

«Αν δεν το κάνει θα αναλάβει την ευθύνη για ότι συμβεί στη χώρα και γι΄ αυτό χρειάζεται νέο κόμμα, για να επιβάλλει αυτή την ατζέντα. Η δημιουργία του όμως εμποδίζεται με κάθε τρόπο», του απάντησε ο κ. Φλωρίδης.

Μα σημειωθεί ότι ο Σάββατο ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης είχε προτείνει την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάργηση του μπόνους, ως μια βασική αρχή για προχωρήσει το πολιτικό σύστημα μπροστά.

Πάντως οι εργασίες του Προοδευτικού Φόρουμ ολοκληρώθηκαν με τη συμφωνία των συμμετεχόντων να συγκεντρώσουν σε μια πλατφόρμα όλα όσα τους ενώνουν, όπως η ανάγκη για αναμόρφωση του κράτους, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και της χρηματοδότησης των κομμάτων, η διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, κ.α. την οποία θα καταθέσουν στο ΠΑΣΟΚ, στη ΔΗΜΑΡ, στους «58» και τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς.

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις ο κυνικός: “Όσες δικαστικές αποφάσεις και να βγουν, λεφτά δεν θα γεννήσουμε”

340.000.000 ευρώ πρέπει να επιστρέψει το κράτος στους ένστολους – Θα είναι οι πρώτοι που θα πάρουν χρήματα από το πλεόνασμα;

Ποιος είναι στ΄ αλήθεια ο Νάϊτζελ Φαράζ;

Ένα κείμενο τον “απογυμνώνει”Τι είδε ο υπουργός στο Καστελόριζο!

Οι ξεχασμένοι ασθενείς και ο…ρομαντισμός Άδωνι! (ΦΩΤΟ)

Από τις ΗΠΑ στις Βρυξέλλες ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε