Πέμπτη, 4 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Οι διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ και η καχυποψία από τους Παπανδρεογενείς στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Οι διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ  και η καχυποψία από τους Παπανδρεογενείς στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για τη διεξαγωγή ενός Ιδρυτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης τον προσεχή Οκτώβριο αναμένεται να υιοθετήσει η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Διευρυμένη σύσκεψη χθες υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο με τη συμμετοχή 13 στελεχών για τα επόμενα βήματα και καχυποψία από τους Παπανδρεογενείς, που θα εστιάσουν τις παρεμβάσεις τους στη διασφάλιση των πολιτικών και οργανωτικών προυποθέσεων ενός ανοιχτού και αντιπροσωπευτικού Συνεδρίου.

Να υπερβεί την εσωστρέφεια και να ηγηθεί ενός εγχειρήματος, που θα ανανεώσει ουσιωδώς την Κεντροαριστερά φιλοδοξούν στο ΠΑΣΟΚ, μετά την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος για τη διεξαγωγή ενός Ιδρυτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης στα μέσα Φθινοπώρου, την ώρα, που στον ευρύτερο χώρο επικρατούν διαλυτικές τάσεις, με τις τελευταίες αποσκιρτήσεις από τη ΔΗΜΑΡ να αποτελούν το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος καλείται να υιοθετήσει και να εξειδικεύσει – όσο αυτό είναι δυνατόν – την απόφαση για ένα ανοιχτό Συνέδριο όλης της παράταξης αλλά και να θέσει τις πολιτικές προϋποθέσεις, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης του ΠΑΣΟΚ στο εγχώριο πολιτικό φάσμα.

Αμέσως μετά το χθεσινό του ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή στελεχών του βενιζελικού κλίματος ( Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Κουτσούκος, Πάρις Κουκουλόπουλος, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ΟδυσσέαςΚωνσταντινόπουλος, Γιάννης Κουτσούκος, Παναγιώτης Ρήγας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Καρύδης, ΧρήστοςΠρωτόπαππας, Δημήτρης Λιντζέρης, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, Νίκος Σαλαγιάννης και Λευτέρης Κατσικαρέλλης ), όπου τέθηκε επί τάπητος η σημερινή εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός προβληματισμός της σύσκεψης ήταν πώς το φιλόδοξο εγχείρημα για άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία και δη στο χώρο της Κεντροαριστεράς θα έχει επιτυχία και πώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο της αυτοοργάνωσης.

Οι συμμετέχοντες ανέδειξαν την ανάγκη να εξειδικευθεί έτι περαιτέρω η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, ζήτησαν την εκπόνηση ενός Οδικού Χάρτη των επικείμενων οργανωτικών και πολιτικών πρωτοβουλιών, ωστόσο, όπως επανέλαβε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, οι εσωκομματικές εξελίξεις θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επισημάνθηκε από σχεδόν όλους τους συμμετέχοντες πως δεν πρέπει το επικείμενο Συνέδριο να «περιχαρακωθεί» στα στενά όρια ενός αφυδατωμένου ΠΑΣΟΚ και ότι μολονότι το κόμμα άντεξε στις πρόσφατες Ευρωεκλογές τώρα είναι η ώρα να ανοίξει τα φτερά του προς την κοινωνία, είτε σε όμορους πολιτικούς χώρους και κινήσεις, είτε στις σημαντικότερες θεσμικές εκφάνσεις της κοινωνίας, όπως είναι η αυτοδιοίκηση και τα Κινήματα.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται στο συγκεκριμένο διάλογο χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς, διατηρεί, πάντως, ανέπαφη την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην πρωτολογία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μιλήσει για την επιτυχημένη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στο μείζον ζητούμενο της σωτηρίας της χώρας, τη θέση του κόμματος στην κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, τις παρεμβάσεις του και τις διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, ενώ θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, της «ολέθριας», όπως θα πει στρατηγικής του, που οδηγεί στην καταστροφή της χώρας και την καιροσκοπική συμπόρευση του ακόμη και με την Χρυσή Αυγή, προκειμένου να προκαλέσει ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

Καχυποψία στους Παπανδρεογενείς

Να «καθαρογραφεί» η απόφαση, που ελήφθη στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο και να εκτελεστεί κατά γράμμα, χωρίς παρεκκλίσεις και αστερίσκους θα ζητήσουν τα στελέχη μεΠαπανδρεικές καταβολές, που δεν κρύβουν την καχυποψία τους για το εάν ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει τελικώς σκοπό να τηρήσει τα υπεσχημένα.

Τα ίδια στελέχη επιμένουν πως πρέπει να πραγματοποιηθεί ένα ανοιχτό Συνέδριο, από μηδενική βάση με όλα τα ζητήματα ανοιχτά και να ξανά ανοίξει το ΠΑΣΟΚ τις πύλες του στον κόσμο της Δημοκρατικής παράταξης, που απογοήτευσε τα τελευταία χρόνια.

Τα συγκεκριμένα στελέχη ( Φώφη Γεννηματά, Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραίτης, Νίκος Σηφουνάκης, Κώστας Τριαντάφυλλος, Συμεών Κεδίκογλου, Γιώργος Πεταλωτής και Μανώλης Όθωνας ) θα επιχειρήσουν κατά πληροφορίες να διασφαλίσουν όσο αυτό είναι δυνατόν τις παραπάνω πολιτικέςκαι οργανωτικές προυποθέσεις διεξαγωγής του Συνεδρίου, ωστόσο, διευκρινίζουν πως δεν δίνουν «λευκή επιταγή» στην ηγεσία του κόμματος και προσθέτουν με νόημα πως ακόμη και εάν συμφωνηθούν οι προσήκουσες προυποθέσεις, η πορεία υλοποίησης τους θα αξιολογείται καθημερινά .

«Δεν θα αρκεστούμε στις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας και επιφυλάσσουμε στους εαυτούς μας το δικαίωμα της αντίδρασης εφ όσον διαπιστωθεί παρέκκλιση της συμφωνημένης διαδικασίας» τονίζει χαρακτηριστικά στέλεχος της συγκεκριμένης πτέρυγας. Επιπλέον, τα ίδια στελέχη θα επικαιροποιήσουν την κριτική τους προς την «αποτυχημένη», όπως θα τη χαρακτηρίσουν στρατηγική, που έχει υιοθετήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την αδυναμία της Ελιάς να καταστεί δεσπόζουσα δύναμη στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Από την Κίνηση των 75, ο Μιχάλης Καρχιμάκης στη δική του τοποθέτηση, αναμένεται να ζητήσει τη διεξαγωγή ενός Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, όπου θα υπάρξει καταμερισμός ευθυνών, αλλαγή πολιτικής και συμμαχιών, επιλογή νέων προσώπων και τερματισμός της συνεργασίας με τη ΝΔ. Θα επιμείνει σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε μία αξιόπιστη, ανοιχτή, διαφανή διαδικασία χωρίς κανέναν αποκλεισμό ενώ θα επαναλάβει το « ΠΑΣΟΚ δε συγχωνεύεται, δεν διαλύεται, δεν απορροφάται και δεν εξαυλώνεται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελιά ήταν και πάει… – Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης το Φθινόπωρο

Καρφιά Βενιζέλου σε Παπανδρέου για τις εκλογές το 2009 – Ιδρυτικό συνέδριο τον Οκτώβριο

Εβδομάδα Παθών για το ΠΑΣΟΚ – Ποιοι ανακινούν θέμα ηγεσίας

Ο Κρεμαστινός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε