Site icon NewsIT
06:24 | 08.03.16

Οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες “ας περιμένουν” μέχρι τις 18 Μαρτίου – Οι προτάσεις των Τούρκων που ξάφνιασαν την Ευρώπη – Α. Τσίπρας: Δελεαστικές… αλλά

Οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες “ας περιμένουν” μέχρι τις 18 Μαρτίου – Οι προτάσεις των Τούρκων που ξάφνιασαν την Ευρώπη – Α. Τσίπρας: Δελεαστικές… αλλά
Newsit Newsroom

- Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου μαζί με την Τουρκία - Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως εάν η Τουρκία εφαρμόσει να παίρνει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες θα είναι κάτι θεαματικό - Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως η Ελλάδα θα λάβει ανθρωπιστική βοήθεια 368 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020 - Ο Αυστριακός καγκελάριος αποκάλυψε πως ουσιαστικά "αρπάχτηκαν" με τον Αλέξη Τσίπρα και την Άνγκελα Μέρκελ - Η Ουγγαρία νωρίτερα έθεσε βέτο για να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία - Από το κείμενο συμπερασμάτων βγήκαν εντελώς προς το παρόν οι απαιτήσεις των Τούρκων για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων

Με νικητή την Τουρκία, χαμένους χιλιάδες πρόσφυγες και την Ελλάδα στάσιμη με εγκλωβισμένους μετανάστες, ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, χωρίς όμως να υπάρχουν τελικές αποφάσεις οι οποίες τελικά παραπέμπονται για μία επόμενη έκτακτη Σύνοδο στις 17-18 Μαρτίου.

Μέχρι τότε φυσικά η Ευρώπη θα μπορεί να κοιτάει προφανώς χωρίς τύψεις χιλιάδες πρόσφυγες να ζουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης, αφού φαντάζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες πως μπορούν να κάνουν λίγο ακόμα υπομονή αυτοί οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι.

Οι Τούρκοι ήταν αδιαμφισβήτητα οι μεγάλοι νικητές, αφού κατάφεραν με μία πρόταση έκπληξη να ξαφνιάσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες, που είτε δεν ήξεραν πως πρέπει να ανταποκριθούν, λέγοντας πως θα πρέπει να το συζητήσουν στα κοινοβούλιά τους, είτε έψαχναν άρθρα και κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποκτήσουν αρχικά άποψη!

Οι Τούρκοι ζήτησαν περισσότερα χρήματα για τα επόμενα χρόνια πέρα από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη συμφωνηθεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έπεσαν και ποσά όπως 20 δισεκατομμύρια ή 9 δισεκατομμύρια. Επίσης, οι Τούρκοι φέρονται να ζήτησαν ευνοϊκότερο καθεστώς βίζας για τους Τούρκους πολίτες, αλλά και άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την έκπληξη των Ευρωπαίων παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε τις προτάσεις των Τούρκων δελεαστικές, αλλά με υπερβολικά ανταλλάγματα. Το ζήτημα των κεφαλαίων ένταξης βρήκε σθεναρή αντίσταση από την Κύπρο με συνοδοιπόρο την Ελλάδα και έτσι στην ανακοίνωση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής δεν μπήκε αυτό το ζήτημα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως η Σύνοδος Κορυφής ήταν σημαντική γιατί υπήρξε μετατόπιση της συζήτησης και εστιάστηκε στον περιορισμό των ροών σε συνεργασά με την Τουρκία. Φυσικά αναφέρθηκε στις χώρες που έχουν αποφασίσει να κλείσουν τα σύνορά τους, λέγοντας πως αυτές οι χώρες απομονώθηκαν και όχι η Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε δελεαστικές τις προτάσεις της Τουρκίας που ξάφνιασαν τους Ευρωπαίους ηγέτες. Όπως είπε τα ανταλλάγματα που ζητούσε η Τουρκία δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν γιατί κάποια ήταν υπερβολικά και για κάποια πολλές χώρες δεν ήταν προετοιμασμένες.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως την Τρίτη μεταβαίνει στη Σμύρνη σε μία ιστορική συνάντηση με την τουρκική αντιπροσωπεία, όπου και εκεί θα τεθεί το θέμα των προσφύγων.

 Η τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου

 Η Άνγκελα Μέρκελ μετά τη Σύνοδο Κορυφής αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η μαζική ροή προσφύγων για την Ελλάδα, αποκαλύπτωντας πως συζητήθηκε διεξοδικά πως θα βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην χώρα μας, ώστε να γίνει βιώσιμη. Επανέλαβε δε πολλές φορές πως η Ελλάδα θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο.

Σχετικά με την Τουρκία σημείωσε πως και εκεί έχουν γίνει βήματα προόδου με την προστασία των συνόρων της Τουρκίας αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, ενώ χαρακτήρισε πρωτοποριακή την πρόταση των Τούρκων για “επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα και την επανεγκατάσταση ισάριθμων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία προς τα ευρωπαϊκά κράτη”.

Όπως είπε, η τελική συμφωνιά θα γίνει την επόμενη Σύνοδο Κορυφής καθώς υπήρχαν κράτη που ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να συμβουλευτούν τα κοινοβούλιά τους.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 368 εκατομμύριων ευρώ μέχρι το 2020, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως πρέπει να μπει ένα τέλος στην παράνομη διακίνηση των προσφύγων που έχει ως αποτέλεσμα να στοιβάζονται στην Ελλάδα.

Για κάτι τέτοιο σημείωσε πως το κλειδί είναι η Τουρκία χωρίς ωστόσο να παραλείψει να αναφερθεί και στα προβλήματα όπως η ελευθερία του Τύπου στη γείτονα χώρα. Αυτό άλλωστε ήταν ένα σοβαρό θέμα που ετέθη από πολλά κράτη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version