Πολιτική

Οι εκπλήξεις του πολυνομοσχεδίου – Πληρώνουν όλοι ΕΝΦΙΑ – Δεν εξαιρούνται ούτε τα ερείπια! – Τι αλλάζει στα ενοίκια

- Διατηρητέα άνω των 100 ετών, αλλά και τα οικόπεδα ή τα αγροτεμάχια μέσα στα οποία βρίσκονται θα υπολογίζονται στον ΕΝΦΙΑ και στον συμπληρωματικό φόρο και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου!
- Το υπουργείο προχωρά σε άρση του άβατου των τραπεζικών θυρίδων για τους φοροφυγάδες
- Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά υψηλότερο φόρο για τα εισοδήματα από ενοίκια, ακόμη και γι' αυτά που δεν εισπράττουν!

Δυο καίρια πλήγματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων και, ιδίως στη μικρή και τη μεσαία ιδιοκτησία, φέρνει το νομοσχέδιο που θα ψηφίσει την Τετάρτη η Βουλή. Πρώτον, ΕΝΦΙΑ πληρώνουν οι πάντες, ακόμη και όσοι επιβαρύνονται μόνο με 10 ευρώ και δεύτερον, καθιερώνονται υψηλοί φορολογικοί συντελεστές για τα ενοίκια, ακόμα και γι’ αυτά που δεν εισπράττουν οι ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του, διατηρητέα άνω των 100 ετών, αλλά και τα οικόπεδα ή τα αγροτεμάχια μέσα στα οποία βρίσκονται θα υπολογίζονται στον ΕΝΦΙΑ και στον συμπληρωματικό φόρο και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.Το ίδιο θα ισχύσει και για τις εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Μάλιστα, ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται ακόμη κι αν ο φόρος που αναλογεί είναι 1 ευρώ και 10 λεπτά.

Με το πολυνομοσχεδίο καταργείται η διάταξη που προέβλεπε ότι ο φόρος κάτω από 10 ευρώ δεν βεβαιώνεται και δεν εισπράττεται και πλέον οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ μετά από το πρώτο ευρώ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά υψηλότερο φόρο για τα εισοδήματα από ενοίκια, ο οποιος αυξάνεται από 11 σε 15%, για ενοίκια έως 12.000 ευρώ και από 33 σε 35% για το υπερβάλον ποσό.

Θα πληρώνουν φόρο ακόμη και αν δεν εισπράττουν το ενοίκιο, αφού η δυνατότητα να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια καταργείται. Ετσι ούτε έξωση θα μπορούν να κάνουν σε όσους δεν πληρώνουν το ενοίκιο αφού απαγορεύεται εκ του νόμου, αλλά και τον φόρο θα πρέπει να πληρώσουν για ενοίκια που δεν πήραν.

Με το πολυνομοσχέδιο το υπουργείο εντείνει τον αγώνα του κατά της φοροδιαφυγής και προχωρά σε άρση του άβατου των τραπεζικών θυρίδων για τους φοροφυγάδες. Έτσι, θα δημεύονται οι περιουσίες όσων εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν για ποσά πάνω από 150.000 ευρώ.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη δέσμευση του 50% των καταθέσεών τους, το 50% των μετρητών που έχουν σε θυρίδες και το 100% του περιεχομένου των θυρίδων εκτός μετρητών, όπως για παράδειγμα κοσμήματα ή έργα τέχνης, με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη να κάνει λόγο στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο για όπλο στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.

“Θυρίδες ανοίγονται και τώρα όταν γίνονται φορολογικοί ή άλλοι έλεγχοι, όλοι αυτοί οι έλεγχοι αποκτούν καλύτερο νομικό οπλοστάσιο διότι είναι σαφέστατος ο προσανατολισμός της κυβέρνησης να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τη διαφθορά”, είπε.

Πηγή: Mega

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Κυριάκος Μητσοτάκης: «130 αστυνομικοί στον προαστιακό και στα λεωφορεία» – Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης
«Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί σε όλο το δίκτυο της Αττικής με ειδικό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ