Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής, φιλοξενεί σε δομές 9.450 Σύρους αιτούντες ασύλο
Σε δύο κατευθύνσεις έχει στραμμένες τις κεραίες της η Ελλάδα υπό τα νέα δεδομένα στη Συρία.
Η πρώτη αφορά στο μεταναστευτικό, και προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο… Τόσο για την πιθανότητα άνθρωπο από τη Συρία που βρίσκονται στη χώρα μας και είχαν κυνηγηθεί από το καθεστώς Άσαντ να θελήσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους, όσο και για την πιθανότητα να υπάρξει νέο «τσουνάμι» ροών προς την Ελλάδα από μειονότητες που μπορεί να απειληθούν από τη νέα κατάσταση στη Συρία.
Την Παρασκευή (13.12.2024) μάλιστα, συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ, υπό τον Πρωθυπουργό, προκειμένου, όπως αναμένεται, να ανάψει επίσημα το «πράσινο φως» για το «πάγωμα» της χορήγησης ασύλου σε Σύρους πρόσφυγες, με την Ελλάδα να συντάσσεται έτσι με τις σχετικές αποφάσεις που έλαβαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφεραν πως η Ελλάδα πήρε αυτή την απόφαση από την Κυριακή, με φόντο την κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ.
Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής, φιλοξενεί σε δομές 9.450 Σύρους αιτούντες ασύλου.
Ευρωπαϊκό συντονισμό ζητά από τις Βρυξέλλες η Ελλάδα
Η Κυβέρνηση τόσο σε επίπεδο πρωθυπουργού, όσο και δια του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, θα θέσει το θέμα του ασύλου σε Σύρους στην Ε.Ε., επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός σε κεντρικό επίπεδο.
Όπως εξηγεί με νόημα στο newsit.gr αρμόδια πηγή, οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για τη χορήγηση ασύλου στους Σύρους είχαν συμφωνηθεί επί Άσαντ. «Ο Σύρος επί καθεστώτος Άσαντ, με την είσοδο του θεωρείτο αυτομάτως… πρόσφυγας, δικαιούτο άσυλο. Με την αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία πρέπει οι Βρυξέλλες να ‘’ξυπνήσουν” και να απαντήσουν με ενιαία φωνή» τονίζει με έμφαση η ίδια πηγή.
Παναγιωτόπουλος: «Το σύστημα αντέχει»
«Σήμερα η πληρότητα στα ΚΥΤ είναι στο 67%, εκτός από κάποιων νησιών που ξεπερνά κάποιες φορές το 100%, αλλά το σύστημα αντέχει» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανακοινώνοντας ότι επίκειται επικοινωνία, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον νέο Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Μετανάστευση, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις εξελίξεις στη Συρία.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για επιστροφές Σύρων…
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως, παρ’ ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε περίπτωση νέων ροών, η κυβέρνηση είναι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι μπορεί να συμβεί το αντίθετο. Δηλαδή Σύροι που έχουν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα να θελήσουν να επιστρέψουν μαζικά στις εστίες τους, όπως δήλωσε.
Το θολό τοπίο γύρω από τον Γκολάνι
Η δεύτερη κατεύθυνση στην οποία έχει στραμμένες τις κεραίες της η κυβέρνηση, είναι στο θολό τοπίο, αυτή τη στιγμή, γύρω από τη φυσιογνωμία του νέου καθεστώτος στη Συρία.
Καταρχάς, η φύση της σχέσης με τον Ερντογάν. Χειραγωγείται και αν ναι, κατά πόσο από την Άγκυρα;
Θα είναι ένα καθεστώς ανεκτό στη Δύση ή θα μετατραπεί σε ένα σκληρό χαλιφάτο, τύπου Αφγανιστάν;
Θα είναι φιλικά διακείμενο προς την Χριστιανική κοινότητα;
Θα δείξει σεβασμό για τους ιερούς τόπους, που εν πολλοίς είναι ελληνορθόδοξοι;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν την Αθήνα.
Δένδιας: «Η Ε.Ε. να υπερασπιστεί τους Χριστιανούς…»
«Η Ελλάδα, όμως, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καθήκον να υπερασπίσουν τους Χριστιανικούς πληθυσμούς στη Συρία και στη Μέση Ανατολή.
Υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή πληθυσμοί αιώνων. Υπάρχουν μνημεία από την εποχή του Ιουστινιανού και ίσως και πριν από αυτόν. Κρίμα να τα αφήσουμε να καταστραφούν. Αποτελούν τμήμα της συνολικής ευρωπαϊκής μας πολιτισμικής ταυτότητας» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας την ανάγκη ευρωπαϊκού συντονισμού και ως προς αυτή την παράμετρο.
Ποιοι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα; – Οι εκτιμήσεις ειδικών
Διπλωματικοί κύκλοι και αναλυτές με γνώση του θέματος, αναλύουν στο newsit.gr γιατί η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί σε άμεσο κίνδυνο.
-Ο πρώτος λόγος, όπως εξηγούν, προκύπτει από το γεγονός ότι η Συρία είναι κοντά στην Κύπρο και είναι και μεσογειακή χώρα. «Αυτό από μόνο κάνει την περιοχή μας εκτεθειμένη σε πιθανούς γεωπολιτικούς κινδύνους» εξηγούν οι συγκεκριμένες πηγές. «Αν κάτι πάει στραβά, μπορούμε να βρεθούμε στο επίκεντρο ενός περιφερειακού πολέμου. Ως χώρα στην πρώτη γραμμή επηρεαζόμαστε άμεσα. Η Ελλάδα θα έχει να παίξει ένα κρίσιμο ρόλο και αυτό ενέχει και ευκαιρίες και κινδύνους» τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες.
-Ο δεύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα, όπως επισημαίνουν, έχει να κάνει με τις σχέσεις του Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν. «Αν το νέο καθεστώς» σημειώνουν, «αποδειχθεί προτεκτοράτο του Ερντογάν, αυτό δημιουργεί επιπλέον κίνδυνο για τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή και αίσθηση ισχύος στην Άγκυρα, με ότι αυτό σημαίνει για τις απαιτήσεις της Τουρκίας απέναντι μας».
-Και φυσικά, επισημαίνουν και τους κινδύνους αν δημιουργηθεί ένα «σκληρό χαλιφάτο» στη Συρία, να οδηγήσει σε διωγμό των Ελληνορθόδοξων από τη χώρα, με την Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής να δέχεται νέες μεταναστευτικές πιέσεις.
Υπολογίζεται ότι στη Συρία ζουν περίπου δύο εκατομμύρια ορθόδοξοι χριστιανοί.
Ο κουρδικός παράγοντας και το Ισραήλ
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν τον κομβικό ρόλο που θα παίξει ο κουρδικός παράγοντας στην περιοχή ως… «ρυθμιστής των εξελίξεων», αλλά και τον ρόλο, στις νέες γεωπολιτικές συνθήκες, του Ισραήλ, με το οποίο η Ελλάδα έχει στενές στρατηγικές σχέσεις.
Μάλιστα, υπάρχει και η εκτίμηση ότι δεδομένου ότι το Ισραήλ ευνοεί τη δημιουργία ενός ισχυρού κουρδικού παράγοντα, αυτό να δημιουργήσει το έδαφος να υπάρξει ενδεχομένως στην περιοχή ένας άξονας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και κουρδικών στοιχείων που θα δράσουν, όπως πιστεύουν, ως αποτρεπτικοί παράγοντες «σε κάθε οθωμανικό σχεδιασμό της Τουρκίας».