Site icon NewsIT

Οι ένστολοι έφαγαν το πλεόνασμα

22.01.2014 | 13:08
Οι ένστολοι έφαγαν το πλεόνασμα

Σαν να μην έφθανε ο Ξηρός και το φάντασμα της τρομοκρατίας, η νέα “τρύπα” που δημιουργήθηκε από την απόφαση του ΣτΕ για τους ενστόλους έχει σημάνει συναγερμό και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που επιχειρεί να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης για το δημοσιονομικό κενό με την τρόικα.

Η απόφαση του ΣτΕ έρχεται να προστεθεί στα 400 εκατ ευρώ που εκτιμά η τρόικα ότι υπολείπονται από το στόχο εσόδων του νέου φόρου ακινήτων, αλλά και τα περίπου 300 εκατ ευρώ από τα έσοδα του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση.
H επιβάρυνση από τη μισθολογική εξομάλυνση στους ενστόλους, θα “καταπιεί” το πρωτογενές πλεόνασμα των 800 εκατ. ευρώ, όπως έχει εκτιμηθεί σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό του 2013.
Με βάση τα δεδομένα αυτά το δημοσιονομικό κενό φθάνει αυτόματα στα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης και τουλάχιστον στα 3 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας, ενώ εκκρεμούν κι άλλα δικαστικά ζητήματα.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών πέρα από την πρόσφατη απόσταση του ΣτΕ για τα ειδικά μισθολόγια έχει να αντιμετωπίσει επίσης προσφυγές που αφορούν:

  • τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ
  • τους εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου
  • τα γενικά και ειδικά μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, και εμμέσως στις συντάξεις των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, και
  • τις μειώσεις των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα και ρυθμιστικά θέματα ισχύος συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διαιτησίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version