Σάββατο, 20 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Ο Σαμαράς περιμένει στη γωνία τον Τσίπρα – Οι επόμενες κινήσεις

Ο Σαμαράς περιμένει στη γωνία τον Τσίπρα – Οι επόμενες κινήσεις

Η φράση που χρησιμοποίησε στη χθεσινή δήλωσή του ο προέδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαρας για να σχολιάσει το email Βαρουφάκη “με τον ΣΥΡΙΖΑ συναντηθήκαμε στην…έξοδο του Μνημονίου, εμείς βγαίναμε, ενώ εκείνοι έμπαιναν με φόρα” συνοψίζει την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα.

Ο Προέδρος τνς ΝΔ έχει δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένες εντολές στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του κόμματος ώστε ο καθένας να παρακολουθεί συγκεριμένους τομείς. Σε πρώτη φάση από το …κόσκινο της ΝΔ πρόκειται να περάσουν ασφαλιστικό, εργασιακά, συνταξιοδοτικό και ΦΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο μαλιστα ότι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά ξασπάθωσαν με δηλώσεις του μετά τη δημοσιοποίηση του email Βαρουφάκη προς τους “θεσμούς”.

Την αρχή έκανε ο Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος υποστήριξε ότι:

“Η λίστα της κυβέρνησης είναι ένα μνημονιακό κείμενο” ενώ από την άλλη ο Νότης Μηταράκης ζήτησε από τον Γιάνη Βαρουφάκη να δώσει διευκρινίσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά. “Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταφέρει να βγάλει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά” υπογράμμισε ο βουλευτής Χίου της ΝΔ.

Η στρατηγική της ΝΔ που θα ακολουθηθεί από εδω και πέρα λίγο πολύ έχει χαραχτεί και συνοψίζεται στα 16 σημεία που περιείχε η χθεσινή δήλωση του Αντώνη Σαμαρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Από την άλλη πηγή της Συγγρού τόνιζε: “το email Βαρουφάκη, υιοθετεί το email Χαρδούβελη στη δυσμενέστερη εκδοχή του”.

Εκείνο που το επόμενο διάστημα θα τονιστεί κατα κόρον από τη ΝΔ είναι το μήνυμα ότι με τις προτάσεις Χαρδούβελη η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια, ενώ οι προτάσεις Βαρουφάκη οδηγούν τη χώρα σε νέο μνημόνιο, καθώς υποβλήθηκε, όπως υπενθυμίζουν, για να εγκριθεί, να τελειώσει η τελευταία αξιολόγηση των «θεσμών» και να αποτελέσει τη «γέφυρα» για να μπει η χώρα σε νέο Μνημόνιο (που θα αποκαλείται πλέον «Συμβόλαιο»).

Παντως ένα στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ έδωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο εκπρόσωπος τυπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης επισήμανε ότι “στο e-mail Χαρδούβελη είχαμε βάλει “κόκκινες” γραμμές. Σε αυτά που δεν είχαμε βάλει “κόκκινες” γραμμές θα τα ψηφίσουμε”.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν περνούν απαρατήρητες και οι αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως θεωρούν στη ΝΔ αργά ή γρήγορα θα αποτελέσουν την αρχή σημαντικών εξελίξεων.

Τέλος, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει και στη ΝΔ ο εσωκομματικός διάλογος με τις συνεδριάσεις της ΚΟ την Πέμπτη 5 Μαρτίου και της Πολιτικής Επιτροπής την Κυριακή 8 Μαρτίου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε