Πολιτική

Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας μετά το κλείσιμο των συνόρων από τη Γερμανία και την κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν

Τις κινήσεις της, μετά την μονομερή κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν από τη Γερμανία, επεξεργάζεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Αθήνα δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γερμανία να μετατραπεί σε ελληνικό, με την επιστροφή στη χώρα μας, ως χώρα πρώτης υποδοχής, μεταναστών.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχηματίζει συμμαχίες επιχειρώντας στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, η Γερμανία και όσοι άλλοι στηρίζουν το μπλόκο στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ε.Ε., να βρουν απέναντι τους ένα ισχυρό μέτωπο.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα διαμηνύσει για άλλη μία φορά στους εταίρους, στις 17 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, την ανάγκη αλληλεγγύης και πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, που με τόσο κόπο και αλλεπάλληλα παζάρια συμφώνησαν οι «27».

Επαφές Παναγιωτόπουλου στο Βερολίνο – Τι ζητά η Αθήνα

Τις ελληνικές θέσεις μεταφέρει στον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, αλλά και σε όλους τους ομολόγους του και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος από χθες Δευτέρα (16.9.2024) βρίσκεται στο Βερολίνο για να μετάσχει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να ζητήσει επιπλέον, πέραν της τήρησης της Συμφωνίας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, και την ενεργοποίηση των επιστροφών μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία αλλά και περισσότερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη φύλαξη των συνόρων μας, που αποτελούν σύνορα της Ευρώπης.

Στην ατζέντα και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το θέμα συζητείται αναλυτικά αύριο και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), του οποίου μέλος είναι και η Ν.Δ., με την ανησυχία να είναι διάχυτη για τις συνέπειες που θα έχει για όλη την Ευρώπη η μονομερής κατάργηση της Σέγκεν από την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς.

Σε επαγρύπνηση η Ελλάδα για νέες ροές μεταναστών

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την είσοδο νέων καραβανιών μεταναστών στη χώρα μας.

Χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετέβη στον Έβρο για να επιτηρήσει τα έργα επέκτασης του φράκτη, ενώ σχεδιάζεται να προσληφθούν 150 συνοριοφύλακες για τον έλεγχο των ροών, σε Ροδόπη και Καβάλα. «Ο Έβρος είναι θωρακισμένος, το εννοώ, το εννοούμε και το υπηρετούμε» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης. Πάντως τα επίσημα στοιχεία από το Λιμενικό Σώμα για τις ροές προς τη χώρα μας από θαλάσσης, είναι ανησυχητικά. Οι είσοδοι από τις αρχές του χρόνου έχουν διπλασιαστεί και ξεπερνούν τις 12.000. Αλλά και η Frontex μιλά για αύξηση κατά 39% των ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα το πρώτο οκτάμηνο του 2024.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αποφασίζει το απόγευμα η επιτροπή δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ για την Κατερίνα Μπατζελή – Τρεις μήνες διαγραφή η πιθανότερη εκδοχή
Από την απόφαση που θα λάβει η επιτροπή δεοντολογίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η κατάσταση που θα επικρατήσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Η Κατερίνα Μπατζελή
Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ο Χρήστος Σπίρτζης για να ερευνηθεί η εμπλοκή του στην τραγωδία των Τεμπών
Ο Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε ωστόσο ότι δεν θα κάνει δεκτό το αίτημα του Χρήστου Σπίρτζη, λέγοντας ότι το αίτημα τον τιμά «αλλά δεν μπορεί να ικανοποιηθεί λόγω του κανονισμού της Βουλής»
Ο Χρήστος Σπίρτζης
Δημήτρης Παπαστεργίου: «Έρχεται παραγωγή τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, ξεκίνησαν οι εξ’ αποστάσεως μαρτυρίες και ανακρίσεις»
«Αποκτάμε με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και από ευρωπαϊκούς πόρους προκειμένου να μπορούμε να παράγουμε Τεχνητή Νοημοσύνη εδώ. Σ’ ένα χρόνο θα είναι έτοιμο» λέει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου
Kυριάκος Μητσοτάκης: Νέος εξωδικαστικός μηχανισμός με 6 πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο και στα εισοδήματα της μεσαίας τάξης
«Σχεδόν 33,5 χιλιάδες δανειολήπτες πέτυχαν ''κούρεμα'' έως 30% στις οφειλές τους και νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή τους έως 26 χρόνια», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου