Ωστόσο ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να μεταβεί στην Άγκυρα ακόμη και να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες με την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο κ. Τσίπρας θέλει να αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και να στείλει μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους για το ρόλο κλειδί που διαδραματίζει η χώρα μας στο προσφυγικό ζήτημα.
Η κυβέρνηση άλλωστε έχει εξ αρχής δηλώσει τη θέση της που συνοψίζεται στην αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, μέσα από
– την ενίσχυση της φύλαξης των τουρκικών συνόρων, και
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– τη δημιουργία μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων από το τουρκικό έδαφος.
Με δεδομένο όμως ότι η ξεκάθαρη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για βήματα συνεννόησης με τη γειτονική χώρα πρέπει να τηρείται ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η Αθήνα έχει πρωτοστατήσει στη διαδικασία ενεργοποίησης των θεσμών στην ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ως κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα, και στο πλαίσιο αυτό και η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τη Τετάρτη και την Πέμπτη στη χώρα μας δημιουργεί προσδοκίες για μια ουμανιστική πολιτική προσέγγιση στο προσφυγικό ζήτημα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ειδικότερα την Τετάρτη το πρωί ο κ. Τσίπρας και ο Μάρτιν Σουλτς θα επισκεφθούν το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, όπου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν θα παρακολουθήσουν την αναχώρηση προσφύγων για το Λουξεμβούργο.
Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και οργανώσεις οι οποίες καθημερινώς βρίσκονται στο πλευρό προσφύγων και μεταναστών θα επισκεφθούν το κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου.
Την Πέμπτη οι Αλέξης Τσίπρας και Μάρτιν Σουλτς θα επισκεφθούν τη Μυτιλήνη και την Παρασκευή, η κυβέρνηση θα συγκαλέσει σύσκεψη για το προσφυγικό με τη συμμετοχή συναρμόδιων φορέων.
Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ξεκινά κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με θέμα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Σύμφωνα μάλιστα κυβερνητικές πηγές, εκτός από την επίσκεψη Σουλτς, προγραμματίζονται σειρά συσκέψεων με τους φορείς που έχουν σχέση με τις προσφυγικές ροές, με σκοπό να ενισχυθεί περαιτέρω η κοινωνική αλληλεγγύη και με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει να καταστεί η χώρα μας μέρος της προσπάθειας για μια πιο αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση και λύση του προσφυγικού προβλήματος.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή “Αυτή είναι μία πολιτική που μπορεί να αναβαθμίσει τη θέση της χώρας μας, να την κάνει χρήσιμη και να ενισχύσει τη γεωπολιτική της δυναμική. Διότι αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος της Ελλάδας: όχι ρόλος επαίτη και φτωχού συγγενή που απλώς ζητά πρόσθετα κονδύλια. Αλλά ρόλος ενεργητικός, ρόλος ισότιμου εταίρου και πρωταγωνιστή, όχι μόνο στο προσφυγικό αλλά σε όλα τα ζητήματα διαχείρισης των πολλαπλών κρίσεων, στις οποίες τυγχάνει -και λόγω γεωγραφικής θέσης- να βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα..”