Στόχος του πρωθυπουργού ενόψει των συνάντησης των ηγετών του Νότου είναι η έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος, κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ζητούμενο λόγω των επιφυλάξεων και των πιέσεων που ασκεί το Βερολίνο, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να καθησυχάζει την Άνγκελα Μέρκελ λέγοντας ότι σκοπός είναι ο συντονισμός των χωρών με αφορμή και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit , στις 16 Σεπτεμβρίου.
Τρεις πάντως θα είναι οι βασικοί άξονες της ατζέντας της συζήτησης που θα διεξαχθεί ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ και υψηλόβαθμο στέλεχος της ισπανικής κυβέρνησης, καθώς ο Μαριάνο Ραχόι δεν θα παραστεί λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα του:
– η Εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. με έμφαση στην περιφερειακή ασφάλεια και την ειρήνη.
– η Ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της ανεργίας, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η προσέλκυση επενδύσεων.
– η Ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό – προσφυγικό
Να σημειωθεί ότι ένα θέμα-αγκάθι μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου είναι τα κοινοτικά κονδύλια καθώς η Αθήνα επιδιώκει μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα και την Γαλλία και την Ισπανία να είναι επιφυλακτικές. Μάλιστα ο πρωθυπουργός, ο οποίος συμμετείχε ως παρατηρητής στη συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, πριν από λίγες μέρες στο Παρίσι, σε παρέμβασή του είχε τονίσει την ανάγκη να υπάρξει κοινή στάση στην κατεύθυνση να ενισχυθούν τα αναπτυξιακά εργαλεία, “μεταφέροντας πόρους προς το Νότο και την περιφέρεια”.
Με βάση τις πρώτες πληροφορίες οι εργασίες της συνόδου θα ξεκινήσουν το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Ζάππειο Μέγαρο. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των αρχηγών, στην οποία θα συμμετέχουν και συνεργάτες τους. Μετά θα ακολουθήσει η οικογενειακή φωτογραφία και η συζήτηση θα συνεχιστεί στο πλαίσιο γεύματος εργασίας αποκλειστικά ανάμεσα στους αρχηγούς και η Σύνοδος θα κλείσει με τις δηλώσεις των ηγετών.
Όσον αφορά τη ΔΕΘ, το συνολικό τίμημα των τηλεοπτικών αδειών ήρθε ως μάννα εξ ουρανού για τον κ. Τσίπρα προκειμένου να έχει να πει κάτι για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων».
Ωστόσο και πάλι ο πρωθυπουργός θα κινηθεί μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο των δεσμεύσεων απέναντι στους δανειστές, οι οποίοι μέσω του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έστειλε σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας “Δεν βλέπω καμία διάθεση να εγκαταλείψουμε αυτή τη συμφωνία. Δεν πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητήσει τη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου”.
Άλλωστε αμέσως με τα εγκαίνια της ΔΕΘ, στις 12 Σεπτεμβρίου, καταφθάνουν στην Αθήνα οι “θεσμοί”: η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, ο Ντέκλαν Κοστέλο από την Ε.Ε., ο Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ και Νικόλα Τζαμαριόλι από τον ESΜ, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας φάσης της διαπραγμάτευσης με το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο να αισιοδοξούν ότι θα ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα και χωρίς απρόοπτα.