Δευτέρα, 7 Οκτ.
26oC Αθήνα

Οι φόβοι του Τσίπρα για τις συμμαχίες εκτός και εντός ΣΥΡΙΖΑ και το τράβηγμα του χαλιού

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Ο Αλέξης φοβάται ή κάνει πως φοβάται ότι θα τον τραβάνε από το μανίκι τα προς το κέντρο ευρισκόμενα κόμματα αν γίνει πρωθυπουργός και συμμαχήσει μαζί τους.

Το αφήνει να εννοηθεί ο ίδιος, το τόνισε με σαφήνεια η Νάντια Βαλαβάνη η οποία επιχειρηματολόγησε λέγοντας πως θέλουν την ανοχή του ΚΚΕ για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους, γιατί τα άλλα κόμματα μπορεί να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια.

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται αυθόρμητα είναι γιατί να τραβήξουν το χαλί από τη στιγμή που κυβερνητική συμμαχία σημαίνει προηγούμενη συμφωνία σε ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας, σημαίνει συμφωνία για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για το χρέος, αλλά και τη χρηματοδότηση απαιτείται όσο να βγει η Ελλάδα στις αγορές.

Έχει σχέδια κρυφά ο ΣΥΡΙΖΑ, ανομολόγητη ατζέντα η οποία θα υποχρεώσει τους συμμάχους στην κυβέρνηση να αποχωρήσουν; Είναι ένα εύλογο ερώτημα από κάθε καλόπιστο πολίτη.

Από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πως θα ήταν παρανοϊκό να θέλουμε να βγούμε από το ευρώ και την ευρωζώνη και να δημιουργήσουμε προβλήματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, γιατί θα διαφωνούσε το «Ποτάμι» για παράδειγμα ή το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΙΝΗΜΑ;

Μπορεί να υπήρχαν διαφωνίες τακτικής, αλλά σίγουρα όχι στρατηγικής από τη στιγμή που ο στρατηγικός στόχος είναι η παραμονή στο ευρώ και η συμφωνία με τους εταίρους, όπως τις τελευταίες ημέρες τονίζει με έμφαση ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά τότε τι φοβάται ο Αλέξης Τσίπρας και ζητά την ανοχή του ΚΚΕ; Μάλλον τις αντιδράσεις συνιστωσών του κόμματός του φοβάται. Γιατί τι θα κάνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τι θα κάνει ο Γιάννης Τόλιος, πως θα συμπεριφερθεί ο Λαπαβίτσας, πως θα αντιδράσουν οι συνιστώσες με τροτσκιστικές και αναρχικές καταβολές, επιρροές και ιδεολογία, αν διαφωνήσουν με το συμβιβασμό που θα κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας; Θα του τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια από τη στιγμή που δεν δέχονται την πάση θυσία παραμονή στο ευρώ; Είναι ένα καίριο ερώτημα που μάλλον βασανίζει τον Αλέξη Τσίπρα και τους στενούς συμμάχους του εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά τι θα κάνει ο Κουρουμπλής, ο Μητρόπουλος, ο Τσουκαλάς και γενικώς όλοι οι εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενοι, αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη στήριξη των Λαφαζάνη, Τόλιου, Λαπαβίτσα και λοιπών συνιστωσών αναγκαστεί να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και κινδυνεύσει η χώρα με έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα συναινέσουν; Θα ακολουθήσουν τον αρχηγό τους ή θα του τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια;

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε μία δήλωση του Τατσόπουλου ότι είναι τόσο μεγάλες και χαώδεις οι διαφορές που αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει αυτοδυναμία σύντομα θα διασπαστούν. Και τόσα χρόνια βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Τατσόπουλος κάτι περισσότερο θα γνωρίζει από εμάς που είμαστε εκτός.

Επομένως, το ερώτημα που τίθεται είναι τι πρέπει να φοβάται περισσότερο ο Αλέξης Τσίπρας τις εντός ή τις εκτός ΣΥΡΙΖΑ συμμαχίες; Και το δεύτερο και εξίσου σημαντικό τί θέλει να κάνει και αποζητά την ανοχή του ΚΚΕ το οποίο επιθυμεί και επιδιώκει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Με ποια ανταλλάγματα θα εξαργυρώσει την ανοχή;

Αν πρόκειται για προεκλογικό ελιγμό για να λεηλατήσει ψήφους του ΚΚΕ ώστε να πετύχει την αυτοδυναμία, μπορεί να είναι ανήθικο, όπως λένε οι κομμουνιστές (εμείς διαφωνούμε αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ανηθικότητας στην προσπάθεια αυτή για προσέλκυση ψηφοφόρων του ΚΚΕ), αλλά είναι μία κίνηση εντός του πολιτικού παιγνίου.

Αν όμως το κάνει γιατί όντως φοβάται ότι θα του τραβήξουν το χαλί άλλοι κυβερνητικοί σύμμαχοι, οφείλει να εξηγήσει στο λαό με λεπτομέρειες και όχι γενικόλογες δηλώσεις , τι θα ήθελε να κάνει και οι σύμμαχοί του θα ήταν εμπόδιο. Ποιοι είναι οι φόβοι που τον αναγκάζουν να στραφεί στο ΚΚΕ παρότι είναι σίγουρο εκ των προτέρων πως η απάντηση θα ήταν αρνητική; Και παρότι είναι σίγουρο πως θα έδινε λαβή στη Νέα Δημοκρατία να του επιτεθεί;

Πλήθος ερωτημάτων για τα οποία οι πολίτες ζητούν καθαρές και διαυγείς απαντήσεις.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε