Αυτές τις ημέρες, η Κύπρος ζει ιστορικές στιγμές. Το γεωτρύπανο “West Capella” των εταιρειών Εni-Total άρχισε ήδη την πρώτη Κυπριακή γεώτρηση “Ονησιφόρος” μέσα στο οικόπεδο 11, έξι σχεδόν χρόνια μετά τη γεώτρηση “Αφροδίτη” στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, που οδήγησε στην ανακάλυψη του πρώτου κοιτάσματος φυσικού αερίου της μεγαλονήσου. Ο στόχος κοιτάσματος “τύπου Ζορ” “Ονησιφόρος”, βρίσκεται 40 χιλιόμετρα απόσταση από το κοίτασμα “Ζορ” και μόλις 6 χιλιόμετρα από τα όρια με το οικόπεδο 10 των εταιρειών ExxonMobil-Qatar Petroleum.
Ωστόσο, την ίδια ώρα νότια της Πάφου βρίσκεται το τουρκικό σεισμικό πλοίο Μπαρμπαρός, το οποίο μετακινήθηκε από την περιοχή της Αμμοχώστου στην περιοχή ανοικτά της Μόρφου. Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε ανακοινώσει πως το Μπαρμπαρός θα μετακινούνταν στην περιοχή της Μόρφου και πως η Τουρκία θα είχε έναν πιο ενεργό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο και πως μετά τις εκθέσεις για τις σεισμικές έρευνες, η χώρα του θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις.
Μάλιστα, στην περιοχή ανοικτά της Πάφου βρίσκεται και η τουρκική φρεγάτα Γκιοκτσέαντα. Το Barbaros βρίσκεται στην περιοχή υποτίθεται για σεισμικές έρευνες, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί έναν τρόπο για να δείξουν οι Τούρκοι την παρουσία τους… μιας και αποτελεί γνωστή στρατιγική τους, οι προκλητικές κινήσεις στην περιοχή.
Στη Λευκωσία θα βρίσκεται το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όπου αύριο θα έχει σειρά πολιτικών συναντήσεων. Αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Λευκωσία, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με τον κ. Κασουλίδη και τις δύο αντιπροσωπείες στο υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
———–> “Βυθίζεται” το West Capella υπό το… βλέμμα των Γάλλων – Μπαινοβγαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ το Barbaros
Τα Κατεχόμενα επισκέφτεται αυριο (18.07.2017) ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Την είδηση μεταδίδει η τ/κ ιστοσελίδα “Κίπρις ποστασί”, που δεν γράφει, όμως, την ώρα άφιξής του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα έχει συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου στις 19.45. Στο δείπνο εργασίας θα συμμετάσχουν επίσης η “πρόεδρος” της “βουλής” Σιμπέλ Σιμπέρ, ο “πρωθυπουργός” και πρόεδρος του ΚΕΕ Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, ο “αναπληρωτής πρωθυπουργός” και πρόεδρος του ΔΚ Σερντάρ Ντενκτάς, ο πρόεδρος του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν και ο πρόεδρος του ΚΚΔ Τζεμάλ Οζγιγίτ.
Αναλύοντας τις χαρτογραφήσεις στόχων κοιτασμάτων που παρουσίασαν πριν μόλις μερικούς μήνες οι γεωφυσικές Εταιρείες PGS και Spectrum στο Λονδίνο, διαπιστώσαμε ότι από επιστημονικής άποψης, η Total επέλεξε να διατρήσει τη δομή “Ονησίφόρος” διότι βαθύτερα και περιμετρικά περιβάλλεται εξολοκλήρου από μητρικά πετρώματα (πετρώματα που δημιούργησαν φυσικό αέριο) της καινοζωϊκής εποχής. Είναι φανερό ότι εάν ανακαλυφθεί φυσικό αέριο στον “Ονησιφόρο”, θα αναβαθμίσει πολλαπλά τις προοπτικές ολόκληρης της ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και την αξία των παραπλήσιων 3 στόχων του οικοπέδου 10. Επιπλέον, η γεωγραφική γειτνίαση τυχόν ομαδικών ανακαλύψεων στα blocks 10 & 11 θα διευκολύνει συνεκμεταλλεύσεις εγκαταστάσεων παραγωγής φυσικού αερίου, οδηγώντας ταυτόχρονα στην ελαχιστοποίηση του κόστους αξιοποίησης των κοιτασμάτων.
Στην περίπτωση που η Κύπρος σταθεί τυχερή και υπάρξουν τελικά επαναλαμβανόμενες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στους παραπάνω 6 στόχους πιθανών κοιτασμάτων της Κύπρου, οι οποίες συνοδεύονται με αντίστοιχη πληρότητα των δομών σε υδρογονάνθρακες, παρόμοιες με αυτήν του κοιτάσματος “Zor”, η συνολική ποσότητα φυσικού αερίου που θα μπορούσε να προκύψει σε μία ελάχιστη 68 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf), μία μέση 116 Tcf και μία μέγιστη 180 Tcf., (με δεδομένες τις πρόσφατες συμφωνηθείσες συμβατικές τιμές πώλησης φυσικού αερίου από την ΕΝΙ στην Αίγυπτο, μεταξύ $ 4-6/ mbtu), η τοπική ακαθάριστη αξία της συνολικής αναμενόμενης ποσότητας φυσικού αερίου που θα μπορούσε να προκύψει στα οικόπεδα10 και 11, κυμαίνεται μεταξύ μιας ελάχιστης 272 Δισεκατομμυρίων και 1,06 Τρισεκατομμύριων δολαρίων.
Όσον αφορά τον πιθανό πλούτο που θα μπορούσε να περιέχουν το οικόπεδο 6, το οποίο παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία Total-Eni, η χαρτογράφηση των PGS & Spectrum δείχνει παρουσία δύο υπεργιγάντιων στόχων κοιτασμάτων, έναν “τύπου Λεβιάθαν” διπλάσιο σε μέγεθος από το Λεβιάθαν και έναν δεύτερο στόχο “τύπου Ζορ” πενταπλάσιο σε μέγεθος από το “Zoρ”.
Σε περίπτωση ανακάλυψης φυσικού αερίου στους στόχους αυτούς, η αναμενόμενη ελάχιστη, μέση και μέγιστη συνολική ποσότητα πόρων αερίων υδρογονανθράκων των στόχων κοιτασμάτων που βρίσκονται στο block 6 αλλά και μέρους αυτών που βρίσκονται μέσα στο block 7 (Εικ.2) υπολογιζόμενες με ελάχιστες 75 Tcf, μέσες 130 Tcf, και μέγιστες 185 Tcf. Θα μπορούσαν να δώσουν τοπική ακαθάριστη αξία των αναμενομένων ποσοτήτων μεταξύ 300 και 1,09 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Με βάση τα παραπάνω, είναι φανερό ότι η Τουρκία δεν διεκδικεί τυχαία -με παράνομο μάλιστα τρόπο- τον πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ευτυχώς, όμως, ο αναμενόμενος πιθανός Κυπριακός πλούτος υδρογονανθράκων φαίνεται να είναι πολύ μεγάλος (μη λαμβανομένων υπόψη των βαθύτερων ποσοτήτων στόχων αργού πετρελαίου στην περιοχή), πράγμα που έχει δελεάσει σε υψηλό βαθμό τις Διεθνής Εταιρείες Πετρελαίων (IOC’s).
Εικάζεται ότι ίσως στο τέλος του 2018 η Κοινοπραξία Τotal-Eni τοποθετήσει γεώτρηση στο block 6, -πιθανότατα στο κέντρο της δομής τύπου ψαμμίτη- όπως αυτό φαίνεται στην Εικ.2., η Τουρκία μάλλον θα επιδιώξει μέσα στο 2018 να τοποθετήσει και εκείνη ταυτόχρονα γεωτρύπανο (εάν βεβαίως καταφέρει να αποκτήσει κάποιο πλωτό γεωτρύπανο) σε γεωγραφική θέση που βρίσκεται μέσα στην ίδια δομή “τύπου Λεβιάθαν”, επί της οποίας το 1/5 της έκτασης της θεωρεί ότι δικαιωματικά της ανήκει. Θεωρούμε ότι όταν έρθει αυτή η ώρα της διάτρησης της δομής αυτής από την κοινοπραξία Eni-Total, το γεγονός θα αποτελέσει την πιο κρίσιμη στιγμή για την Κυπριακή δημοκρατία.
Να σημειωθεί ότι εάν η γεώτρηση “Ονησιφόρος” οδηγήσει τελικά σε θετικά αποτελέσματα, υπάρχει πιθανότητα η Κύπρος να αποτελέσει μεσοπρόθεσμα ένα μεγάλο κέντρο υγροποίησης φυσικού αερίου προς εξαγωγή καθώς και κέντρο εξαγωγής φυσικού αερίου μέσω αγωγών.
Πηγή: sigmalive.com