Πολιτική

Ώρα αποφάσεων – Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα – Το διήμερο της Παναγίας ο Τσίπρας αποφασίζει τι θα κάνει με τις εκλογές

- Μαύρη πέτρα πίσω του ρίχνει ο Αλέξης Τσίπρας διαχωρίζοντας μόνος του την θέση του από τους διαφωνούντες
- Κούνησε μαντήλι στον Λαφαζάνη και δεν παρανέβη καθόλου στην εσωκομματική διαμάχη
- Αγνόησε την Ζωή Κωνσταντοπούλου ακόμα και στην ομιλία του - Δεν απάντησε στην προσωπική επίθεση που του έκανε
- Σχεδόν έτοιμο το κόμμα της δραχμής - Ποιός θα είναι ο αρχηγός;

Το τρίτο μνημόνιο είναι γεγονός και ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να παραστεί στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών προκειμένου να δοθεί η πολιτική έγκριση στο ψηφισμένο νέο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα, δίνοντας παράλληλα το πράσινο φως για την εκταμίευση έως τις 20 Αυγούστου 25 δισ. ευρώ.

Την ίδια μέρα (20/8) λήγει το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ που πρέπει να αποπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση, σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα περιέλθει σε κατάσταση χρεοκοπίας, πράγμα το οποίο καμία πλευρά, Ελλάδα και δανειστές δεν επιθυμούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα 25 δισ. θα πληρωθούν και εσωτερικές ανάγκες της χώρας, 2-3 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς τους ιδιώτες καθώς επίσης μισθοί και συντάξεις, αλλά και το δάνειο-γέφυρα των 7,2 δισ. ευρώ του Ιουλίου.

Και αν αυτό είναι το διακύβευμα της περιόδου για τη χώρα, το τρίτο μνημόνιο λειτουργεί καταλυτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι μαραθώνιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες τραυμάτισαν βαριά την ενότητα και τη συνοχή του κόμματος που οδεύει ολοταχώς στη διάσπαση με τον Αλέξη Τσίπρα να ρίχνει “μαύρη πέτρα” πίσω του.

Προκάλεσε μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όλη τη μέρα χθες και μέχρι να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας απέφυγε να παρέμβει στη ανοιχτή “εμφύλια” σύρραξη στα κοινοβουλευτικά έδρανα μεταξύ των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος και μέσω non paper…κούνησε το μαντήλι στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους συν αυτώ με αφορμή την απόφασή τους για “πολιτική και κοινωνική συγκρότηση πανελλαδικού κινήματος”.

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη και μάλιστα πριν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ φθάσει στο έκτακτο Συνέδριο του και πιθανότατα πριν και από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο, ένα σενάριο που εξετάζει σοβαρά το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να προλάβει την οργάνωση των πολιτικών του αντιπάλων.

Το διήμερο της Παναγιάς ο κ. Τσίπρας θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής με πιθανότερο σενάριο την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου και ανοιχτό επίσης το ενδεχόμενο για σύσταση κυβέρνησης ειδικού σκοπού και εκλογές τον Νοέμβριο. Όσον αφορά τους 32 καταψηφίσαντες το 3ο μνημόνιο σε αυτές τις εκλογές όπως όλα δείχνουν θα βρίσκονται απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα με αρχηγό τον Παναγιώτη ή την Ζωή!

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένει τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, περιμένει τα προοδευτικά κόμματα για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης
Στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν την άποψη ότι είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν ακόμα αποκαλυφθεί «όλα τα επεισόδια συγκάλυψης της υπόθεσης των Τεμπών»
Ο Σωκράτης Φάμελλος ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη στο «κάδρο» της κυβέρνησης: «Να μην μείνει αναπάντητη καμία αιχμή» η στρατηγική του Μαξίμου
Το κλίμα πόλωσης του τελευταίου διαστήματος, μαζί με την ιδιότυπη «μάχη» στα social media δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον
Η τραγωδία των Τεμπών
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι