Χαμογελούν στο Μαξίμου για το... κάλεσμα Μητσοτάκη να μη χαθεί καμία ψήφος στις ευρωεκλογές. Δικαιωμένοι δηλώνουν όσοι τάχθηκαν υπέρ του να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο. Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους τα κυβερνητικά στελέχη. Από τη Λάρισα και πάνω χάνει από τα... δεξιότερα κόμματα η Νέα Δημοκρατία.
Το κάλεσμα Μητσοτάκη στις επερχόμενες ευρωεκλογές να μην χαθεί ούτε μια ψήφος αλλά και η παραδοχή του Άδωνι Γεωργιάδη ότι η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ θα είναι 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενισχύει τα επιχειρήματα όλων όσων μέσα στο κυβερνών κόμμα τάχτηκαν υπέρ της άποψης ότι οι εθνικές εκλογές θα πρέπει να γίνουν το φθινόπωρο. Αυτό τουλάχιστον λένε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης τα οποία παρακολουθούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα.
Όπως επισημαίνουν μάλιστα οι ίδιοι άνθρωποι και μόνο αυτές οι δυο τοποθετήσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν ότι η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα στις ευρωεκλογές δεν είναι τερατώδης, όπως την παρουσιάζουν κάποιες δημοσκοπήσεις, αλλά απόλυτα διαχειρίσιμη και αναστρέψιμη στις εθνικές εκλογές.
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι εάν τελικά είχε επικρατήσει η άποψη οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον Μάιο, τότε τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά αφού η σύγκρουση θα ήταν μετωπική και άρα η συσπείρωση των κομμάτων πολύ μεγαλύτερη. Σήμερα, που η ψήφος είναι χαλαρή η ΝΔ φαίνεται να χάνει από τα μικρότερα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της.
Οι πληροφορίες άλλωστε λένε ότι από την Λάρισα και επάνω το κόμμα Βελόπουλου, η Ένωση Κεντρώων, οι ΑΝΕΛ αλλά και η Χρυσή Αυγή φαίνεται να διεκδικούν ένα μεγάλο κομμάτι της εκλογικής πίτας εξ αιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει τέτοιου είδους προβλήματα.
Αναφερόμενος μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο διακύβευμα των ευρωεκλογών, τόνισε ότι «η ΝΔ από τη μια μεριά επιμένει σε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που θα ζήλευε και το ΔΝΤ και από την άλλη υιοθετεί τον λόγο και τις πρακτικές της ακροδεξιάς για να αποκτήσει λαϊκά ερείσματα.
Άρα λοιπόν εδώ δεν κρίνεται απλώς και μόνο η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου και η εκπροσώπηση της Ελλάδας σε αυτό. Κρίνεται η πορεία της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια και είναι ακριβώς για αυτό που ο ελληνικός λαός δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψει την ενίσχυση εκείνων που ευθύνονται και για το ξέσπασμα της κρίσης αλλά και για την αντικοινωνική διαχείριση της».
Φυσικά τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η σύγκρουση θα είναι σκληρή και η αντιπαράθεση δύσκολη. «Τίποτα δεν είναι προεξοφλημένο» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Εκτιμώ όμως ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού με την εμπειρία της κρίσης και συγκρίνοντας τα πεπραγμένα της καταστροφικής πενταετίας 2010- 2014 με τα όσα πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση από το 2015 και μετά, την έξοδο από το Μνημόνιο, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την αύξηση των μισθών, τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος. Δεν πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός που ήρθε στο προσκήνιο το 2015 με την μεγάλη πολιτική ανατροπή θα αποδεχτεί να επιστρέψει στο παρασκήνιο το 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να μείνει».