Οι απολύσεις στο δημόσιο, η κινητικότητα, η επιστροφή της τρόικας τον Σεπτέμβριο για τη νέα αξιολόγηση, το δημοσιονομικό κενό που μας… προέκυψε εσχάτως έχουν έναν κοινό παρανομαστή: τα σενάρια πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο.
Το φθινόπωρο του 2013 θα είναι «καυτό», το ξέραμε εδώ και καιρό. Έρχονται άλλωστε σαρωτικές αλλαγές στο δημόσιο, με απολύσεις για τις οποίες οι δανειστές ζητούν αποδείξεις.
Και για να «δέσουν» πως οι όροι αυτή τη φορά να υλοποιηθούν, κρατούν στα χέρια τους τις… δόσεις. Το επανέλαβε άλλωστε ξανά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως ακόμη η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει το βουνό, γι’ αυτό πρέπει να… σταματήσουν τα όνειρα για χαλάρωση της λιτότητας μετά τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.
Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε ήδη από τους υπουργούς του να «τρέξουν» τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα των 12.500 υπαλλήλων. Θέλει στον έλεγχο του Σεπτεμβρίου να μην υπάρξουν κίτρινες κάρτες. Εκτός από αυτόν τον πονοκέφαλο υπάρχει και ένας ακόμη: ο εσωκομματικός και οι αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ για τις αλλαγές στο Δημόσιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, επανέρχονται στο προσκήνιο οι εισηγήσεις για εκλογές τον Οκτώβριο, μετά από εκείνες της Γερμανίας.
Η τρόικα έχει στείλει σαφές μήνυμα: άλλες καθυστερήσεις δε θα γίνουν ανεκτές. Οι ελεγκτές θα επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο και ζητούν υλοποίηση των δεσμεύσεων. Αλλά η κυβέρνηση γνωρίζει πως μπροστά της έχει… Γολγοθά.
Μέχρι το τέλος του 2013 πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι. Οι δήμαρχοι είναι επί ποδός πολέμου, οι εργαζόμενοι το ίδιο και πολλοί υπουργοί φέρονται να ανησυχούν για το αν μπορούν να γίνουν σε λίγους μήνες οι αλλαγές που ζητούν οι δανειστές στο δημόσιο.
Όταν τον περασμένο Ιούνιο είχε αρχίσει να διαφαίνεται πως η κινητικότητα δεν… προχωρούσε και η κυβέρνηση αποφάσιζε να κατεβάσει τους διακόπτες της ΕΡΤ, είχε και τότε «πέσει» η ιδέα για πρόωρες εκλογές.
Όλα είχαν γίνει σε μια θυελλώδη, μυστική και μαραθώνια σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού. Συνεργάτες του αλλά και υπουργοί τάχθηκαν υπέρ των εκλογών. Ήταν μια σύσκεψη που ξεκίνησε στις 22:00 το βράδυ και τελείωσε τα ξημερώματα.
Συνεργάτες και υπουργοί, γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, εκτιμούσαν πως ο πρωθυπουργός έπρεπε να εκμεταλλευθεί την πολιτική κρίση μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ και να κηρύξει εκλογές. Μέλη του οικονομικού επιτελείου είχαν συμφωνήσει με την πρόταση θεωρώντας πως «όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στην οικονομία δε θα υπάρξει καλύτερη ευκαιρία»
Εκείνος που διαφώνησε όμως ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με την δικαιολογία πως εκλογές εν μέσω διαπραγματεύσεων με την τρόικα, μόνο κακό θα έκαναν, γιατί η Ελλάδα θα έχανε την όποια αξιοπιστία είχε κερδίσει.
Πιέσεις κατά των εκλογών δέχτηκε από Παρίσι και Βερολίνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Και κάπως έτσι φτάσαμε στη δικομματική κυβέρνηση…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στουρνάρας: Θαυμάζω το Σόιμπλε – Του έχω αλλάξει την εικόνα που είχε για την Ελλάδα
Σόιμπλε: Όσο δεν έχουν υλοποιηθεί οι όροι, δεν μπορούμε να απελευθερώσουμε τις υπο-δόσεις
Μιχελάκης: Δεν θα υπάρξουν άλλα οριζόντια μέτρα
Ακούστε την επεισοδιακή συνέντευξη Τσίπρα στον Γερμανό δημοσιογράφο που δεν τελείωσε ποτέ
Ετοιμάζουν ιρλανδικό μοντέλο στα “κόκκινα” δάνεια με χαμηλότερες δόσεις και διαγραφές οφειλών
Σόιμπλε στην Bild: Δάνεια στην Ελλάδα και μετά το 2014 αν…
Φορο-χαστούκι για 3,3 εκατομμύρια πολίτες – Θα πληρώσουν υπέρογκους φόρους λόγω τεκμηρίων
Εντολή τρόικας: Αφήστε τη “μαρίδα” και πιάστε τα “μεγάλα ψάρια”
Financial Times: Πληγωμένη η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει κουτσαίνοντας