Site icon NewsIT

Αυτές είναι οι 4 προϋποθέσεις για συμφωνία που θέτει η ελληνική κυβέρνηση

18.02.2015 | 15:32
Αυτές είναι οι 4 προϋποθέσεις για συμφωνία που θέτει η ελληνική κυβέρνηση

Μία μεταβατική συμφωνία στηριγμένη σε τέσσερα σημεία διεκδικεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Γιάννη Δραγασάκη.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θεωρεί πως η συμφωνία είναι εφικτή και επισημαίνει ότι μόλις επιτευχθεί μπορεί να μειωθεί δραστικά η πίεση στο μέτωπο της ρευστότητας, ενώ θα διαμορφωθεί ένα κλίμα ευνοϊκό που θα επιτρέψει τις μεγάλες αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας.

Τα τέσσερα θέματα που τουλάχιστον πρέπει να περιλαμβάνει η μεταβατική συμφωνία είναι:

Πρώτον, επέκταση της δανειακής σύμβασης και εξασφάλιση της ρευστότητας για όσο διάστημα θα διαρκεί η συμφωνία.

Δεύτερον, ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων και άλλων μέτρων πολιτικής που θα συμφωνηθούν από κοινού. Από τη μελέτη που έχουμε κάνει από καιρό, έχουμε δει ότι υπάρχουν πεδία και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η περιστολή της φοροδιαφυγής, η διαφάνεια, η κοινωνική αποτελεσματικότητα της διοίκησης, κλπ. Μπορεί να υπάρξει, λοιπόν, ένα ελάχιστο πρόγραμμα κοινής αποδοχής, το οποίο να αποτελέσει τον προγραμματικό πυρήνα αυτής της μεταβατικής συμφωνίας.

Τρίτον, μια συμφωνία για τη διαδικασία και τον τρόπο διαπραγμάτευσης του χρέους είτε σε πολυμερή, όπως προτείνουμε εμείς, αλλά είτε και σε διμερή βάση. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος θα πρέπει να ενταχθεί στα πλαίσια της μεταβατικής συμφωνίας και όχι να παραπεμφθεί στις καλένδες όπως έγινε στο παρελθόν.

Τέταρτον, επίσης, αυτή η μεταβατική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει μια συναντίληψη για τους όρους μετάβασης από το παλιό στο καινούριο, από το μνημονιακό καθεστώς στη μεταμνημονιακή εποχή και στην αντιμετώπιση των όποιων τεχνικής ή νομικής φύσεως προβλημάτων παραμένουν.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version