.«Η χώρα όμως -όπως άργησε να αντιληφθεί η κυβέρνηση- δεν μπορεί να είναι ο τόπος προορισμού των μεταναστών όλου του κόσμου», επισημαίνει στην ανακοίνωση, ενώ ζητάει από τον κ. Τσίπρα να εξετάσει τις 10 προτάσεις που το Ποτάμι κατέθεσε πρόσφατα ανάμεσα στις οποίες είναι:
-Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δράσης (ΕΕΔ) με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα κόμματα και εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε μέσα από το διάλογο να ξεπεραστούν προβλήματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Ορισμός Εθνικού Συντονιστή υπαγόμενου απευθείας στον πρωθυπουργό που θα έχει υπό την ευθύνη του όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαχείριση του ζητήματος.
– Ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων για την ασφάλεια της χώρας αλλά και τη διάσωση των προσφύγων. Εν ανάγκη εμπλοκή των ναυτικών δυνάμεων της χώρας ως αποτρεπτικού παράγοντα. Άμεση ενίσχυση του Λιμενικού με επιπλέον πλωτά μέσα από την ΕΕ.
– Κατασκευή παράλληλα με τα hot spots στα νησιά και πλωτών hot spots, με δέσμευση της κυβέρνησης προς τις τοπικές αρχές για τη δυναμικότητα του κάθε hot spot και τον σύντομο χρόνο παραμονής των προσφύγων. Καταγραφή των προσφύγων από τα ελληνικά hot spots εντός 48 ωρών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Άσκηση κάθε μορφής πίεσης προς την Τουρκία για περιπολίες στις ακτές της ώστε να απαγορευθεί ο απόπλους των πλεούμενων. Αν η Τουρκία δηλώσει αδυναμία, να ενισχυθεί με ευρωπαϊκές δυνάμεις περιπολιών στα παράλιά της κι όχι στη θάλασσα, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα ναυάγια και τους πνιγμούς.
«Ύψιστη υποχρέωσή μας είναι να προστατεύσουμε τις ζωές των προσφύγων που καταφεύγουν στη χώρα μας και παράλληλα να προσφέρουμε ασφάλεια στους πολίτες, ειδικά στα σύνορα και στα νησιά που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση», καταλήγει το Ποτάμι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ