Site icon NewsIT

Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.

16.10.2013 | 23:00
ΦΩΤΟ AΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ AΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η αντιμετώπιση του ευρωσκεπτικισμού, ενόψει και των κρίσιμων ευρωεκλογών του Μαΐου, θα αποτελέσει ένα από τα βασικά στοιχήματα για την επικείμενη ελληνική προεδρία στην ΕΕ, σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση.

Όπως ανέφερε σχετικά ο υφυπουργός Εξωτερικών, επιθυμητός στόχος για την ελληνική προεδρία θα ήταν κατά τη θητεία της να συντελεστούν βήματα, που θα φέρουν αποτελέσματα στην αντιμετώπιση τόσο της ανεργίας, όσο και της κρίσης που μαστίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία της ευρωπαϊκής ιδέας στα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών. 

Ο κ. Κούρκουλας, προσέθεσε ότι η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης θα ενταθεί κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας και παρατήρησε ότι η σημερινή άνοδος του ευρωσκεπτικισμού είναι φαινόμενο πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επικείμενη ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρώτο εξάμηνο του 2014, δεν αναμένεται να ξεπεράσει σε προϋπολογισμό τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ποσό κατά πολύ μικρότερο σε σχέση με προηγούμενες προεδρίες των τελευταίων τεσσάρων ετών, των οποίων οι προϋπολογισμοί άγγιζαν τα 60-80 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, με τα χρήματα αυτά θα καλυφθούν και τα έξοδα όλων των υπουργείων που θα κληθούν να συνδράμουν στην προεδρία, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι χορηγίες.

Η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα κληθεί να φιλοξενήσει 14 άτυπες υπουργικές συναντήσεις και περίπου 110 συναντήσεις- κατώτερες του υπουργικού επιπέδου (π.χ. Coreper), καθώς και το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich), ενώ υπολογίζονται περισσότεροι από 14.500 επισκέπτες κατά τη διάρκεια της προεδρίας.

Όλες οι άτυπες συναντήσεις θα λάβουν χώρα στην Αθήνα -και συγκεκριμένα στον χώρο του Ζαππείου, με εξαίρεση το Gymnich που θα γίνει σε άλλο χώρο, εντός όμως της Αττικής.

Κύριος στόχος είναι να κρατηθεί όσο το δυνατόν πιο χαμηλά ο προϋπολογισμός, σε μια δύσκολη εποχή λιτότητας, υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά ανώτατες διπλωματικές πηγές.

Προκειμένου μάλιστα να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της προεδρίας, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει ενισχυθεί το γραφείο της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, το οποίο θα απασχολήσει περίπου 150 άτομα, (από όλα τα υπουργεία), καθώς επίσης και σημαντικές μας πρεσβείες στο εξωτερικό. Παράλληλα, στην Αθήνα έχει συσταθεί Γραφείο Προεδρίας στο ΥΠΕΞ, το οποίο αποτελείται από 18 άτομα, ενώ «τρέχει» και προθεσμία για την επιλογή μέσω ΑΣΕΠ ακόμη εννέα (9) ατόμων για την κάλυψη των αναγκών της προεδρίας.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει ήδη ετοιμάσει την ιστοσελίδα της ελληνικής προεδρίας, την οποία θα διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης υπό την εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών.

Όσον αφορά στην ατζέντα των πολιτικών προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας αυτή περιλαμβάνει συνοπτικά:

1. Την προώθηση της ανάπτυξης και την καταπολέμηση της ανεργίας. Πρόκληση για υλοποίηση αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί, όπως το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

2. Την περαιτέρω θωράκιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Περιλαμβάνει το ζήτημα της Τραπεζικής Ένωσης.

3. Την προώθηση μιας πιο ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της Μετανάστευσης.

Το ζήτημα είναι γενικότερο και χρειάζεται συντονισμός μεταξύ των χωρών-μελών για την αντιμετώπισή του, υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές, προσθέτοντας ότι χρειάζεται καλύτερη συνεργασία και με τρίτες χώρες.

Παράλληλα, θέτουν και το ζήτημα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, υπογραμμίζοντας το διογκούμενο ρεύμα προσφύγων και όχι μόνο μεταναστών, κάνοντας λόγο και για την κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4. Η Θαλάσσια Πολιτική.

Πρόκειται για «οριζόντια πολιτική» για την ελληνική προεδρία, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Η θαλάσσια πολιτική αφορά στην ανάπτυξη, στον τουρισμό, στην αλιεία, στην ενέργεια, στην ασφάλεια, καθώς και στις θαλάσσιες ζώνες. Στόχος της ελληνικής προεδρίας θα είναι η ανάδειξη της χρησιμότητας του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, ώστε να μπορέσει να γίνει πιο αποτελεσματική η οικονομική εκμετάλλευση, υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.

Μάλιστα, η ελληνική προεδρία αναμένεται να συνεργαστεί στενά και με την ιταλική, με στόχο την προώθηση θεμάτων που αφορούν άμεσα στη θαλάσσια πολιτική. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν σημαντικές τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη λάβει επί του θέματος και η Ελληνίδα επίτροπος αρμόδια για την Αλιεία και τις Θαλάσσιες Υποθέσεις Μαρία Δαμανάκη.

Η ελληνική προεδρία στην ΕΕ θα είναι ουσιαστικά μια «νέου τύπου» προεδρία, πιο περίπλοκη στη διαχείρισή της, από την προηγούμενη του 2003, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Παράλληλα, σημειώνουν ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει δώσει μεγαλύτερες αρμοδιότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη νομοθετική διαδικασία και εκεί η προεδρία αναλαμβάνει να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ Συμβουλίου κρατών-μελών και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ευρωπαϊκή προεδρία, που στόχος της θα είναι η προώθηση θεμάτων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος», υπογραμμίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές και προσθέτουν ότι λόγω των Ευρωεκλογών του Μαΐου θα γίνει προσπάθεια να προωθηθούν τους πρώτους τρεις μήνες τα επείγοντα νομοθετήματα, τα οποία είναι αναγκαία προς το συμφέρον της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

FAZ: Η Ελλάδα θα δώσει 50 εκατ. ευρώ για την προεδρία της Ε.Ε.

“Κράξιμο” Γερμανών για την ελληνική προεδρία στην ΕΕ: Χρωστάνε πάνω από 300 δισ. και θα ξοδέψουν 50 εκατ.

Κίνδυνος για την ελληνική προεδρία εάν δεν αδειάσει η ΕΡΤ

Βενιζέλος: “Η Ελληνική Προεδρία θα συμπέσει με την αρχή της εξόδου από την κρίση…”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version