Έμφαση στη “μάχη” κατά της ακρίβειας αλλά και στη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα φέρει άμεσα, έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τους αρμόδιους υπουργούς.
Στο μέτωπο της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για την αναχαίτιση τους. Πρόκειται ωστόσο για ένα δύσκολο “στοίχημα” της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης και οι τιμές, ακόμη και σε βασικά προϊόντα, σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ πιο υψηλές απ’ ότι σε άλλες χώρες.
Οι προσπάθειες εστιάζονται από τη μία, στην εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, στην επιβολή προστίμων και σε ενέργειες όπως η μόνιμη μείωση τιμής (σε περισσότερα από 1000 προϊόντα ως τώρα). Και από την άλλη, στη στήριξη των εισοδημάτων, με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από τον Ιανουάριο, κι ενώ τον Απρίλιο αναμένεται και η τέταρτη αύξηση στον κατώτατο μισθό.
Σε δημόσια διαβούλευση η επιστολική ψήφος
Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αυτές που θα προωθηθούν άμεσα, στην αυγή του 2024, είναι καταρχάς η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου.
Το νομοσχέδιο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και κινείται σε τέσσερις άξονες: επιστολική ψήφος – διευκόλυνση ψήφου εκλογέων – εκλογή ευρωβουλευτών – εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στον προεκλογικό διάλογο.
Ειδικότερα, για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ο εκλογέας εντός επικράτειας θα έχει τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου που θα ψηφίσει (με φυσική παρουσία ή με επιστολή), ενώ οι εκλογείς του εξωτερικού θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο, καθώς δεν θα στηθούν κάλπες σε άλλες χώρες.
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, με στόχο να έχει γίνει νόμος του κράτους ως τις 31 Ιανουαρίου.
Ποια νομοσχέδια κατατίθενται προς ψήφιση τον Ιανουάριο
Στη αυγή του νέου έτους δρομολογείται επίσης η κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Φεβρουαρίου.
Επίσης, στη Βουλή αναμένεται να κατατεθούν άμεσα οι νέοι Ποινικοί Κώδικες που θα φέρει προς ψήφιση το υπουργείο Δικαιοσύνης, νομοσχέδιο με μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, ενώ η κυβέρνηση δρομολογεί και τη νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.