Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Οι συμφωνίες της Αθήνας με το Αζερμπαϊτζάν – Η συμφωνία και η σημασία της

Οι συμφωνίες της Αθήνας με το Αζερμπαϊτζάν – Η συμφωνία και η σημασία της

  «Η Ελλάδα υλοποιεί ένα σημαντικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο προσφέρει σημαντικές δυνατότητες σε ξένους και Έλληνες επενδυτές» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαιρετίζοντας την συνάντηση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ με επιχειρηματίες.

«Με τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες σταθερά εφαρμόζουμε και τη μεγαλύτερη διευθέτηση του χρέους που έχει γίνει ποτέ στη μοντέρνα οικονομική ιστορία για χώρα, έχουμε δημιουργήσει ένα θετικό περιβάλλον για επιχειρήσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως η συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς πέραν αυτών της ενέργειας.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς φιλίας που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια επισημαίνοντας πως μπορεί να υπάρξει μια πολυδιάστατη οικονομική συνεργασία με έμφαση και στο εμπόριο, τον τουρισμό, την αγορά ακινήτων κλπ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεργασία που υπάρχει στους τομείς της ενέργειας φέρνοντας ως παράδειγμα την κατασκευή του αγωγού TAP αλλά και την απόκτηση της ΔΕΣΦΑ από την εταιρεία SOCAR. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά η κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία είναι η απόδειξη πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια και στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της κατασκευής ενός κάθετου διαδρόμου όπως επίσης και διασυνδέσεων, που θα μεταφέρουν στα Βαλκάνια και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη φυσικό αέριο που θα έρχεται από το Νότο στο Βορρά. Η Ελλάδα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα μπορεί να είναι το σημείο αφετηρίας αυτού του δρόμου που θα τροφοδοτείται από τον TAP όπως και από άλλες πηγές που είτε υπάρχουν είτε θα προκύψουν από την Ελλάδα.

ΔΕΣΦΑ και ΤΑΡ στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον πρόεδρο του Αζερμπαιτζάν Ι. Αλίεφ

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκριση της μεταβίβασης της πλειοψηφίας των μετοχών του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Συστήματος Φυσικού Αερίου) αλλά και για την έναρξη κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στην Αθήνα.

Ο κ. Αλίεφ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη, σε εγκάρδιο κλίμα όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές. Το γενικό πλαίσιο των συζητήσεων αφορά την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν, τη στρατηγική συνεργασία του Αζερμπαιτζάν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ρόλο της Ελλάδας ως πύλης εισόδου των ενεργειακών πρώτων υλών Αζέρικης προέλευσης προς την ΕΕ.

Όλα αυτά, υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία που σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές θέσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη διαφοροποίησης πηγών και οδών εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια.

Σε ό,τι αφορά τον ΔΕΣΦΑ, η εκκρεμμότητα για την ολοκλήρωση της εξαγοράς σχετίζεται με την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συμφωνία πώλησης του 66 % των μετοχών (35 % από τα Ελληνικά Πετρέλαια και 31 % από το Δημόσιο) έναντι 400 εκατ. ευρώ έχει υπογραφεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι δύο πλευρές (Ελλάδα – Αζερμπαϊτζάν) συμφώνησαν σήμερα στην ανάγκη να μην καθυστερήσει η γραφειοκρατία των Βρυξελλών την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι ο ΔΕΣΦΑ έχει ήδη πιστοποιηθεί από τη ΡΑΕ ως ανεξάρτητος Διαχειριστής, η σχετική απόφαση έχει κοινοποιηθεί στην ΕΕ και εξέφραζαν την ελπίδα η απάντηση από τις Κοινοτικές υπηρεσίες να δοθεί πριν την παρέλευση διμήνου (οπότε λήγει η προθεσμία) ούτως ώστε η μεταβίβαση να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Για τον ΤΑΡ, τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία του Νοτίου Διαδρόμου φυσικού αερίου για την βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ. Ο αγωγός όπως είναι γνωστό θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαιτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας προς την Ιταλία ενώ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τη δυνατότητα τροφοδοσίας και άλλων χωρών της περιοχής μέσω του «κάθετου» ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB) που προωθεί η ΔΕΠΑ, και των υφιστάμενων διασυνδέσεων προς Βορρά.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν και επιμέρους προβλήματα αντιδράσεων που αντιμετωπίζει η Κοινοπραξία του αγωγού σε περιοχές τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιταλίας και εκφράστηκε η ελπίδα ότι με τη συνεργασία του κράτους και των τοπικών αρχών αυτά θα ξεπεραστούν προκειμένου το έργο να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Ο αγωγός ΤΑΡ θα έχει αρχική μεταφορική ικανότητα 10 δις. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως, η επένδυση για το ελληνικό τμήμα του αγωγού (870 χιλιόμετρα από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα) θα φθάσει σε 1,5 δις. ευρώ ενώ αναμένεται αν δημιουργηθούν 2000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Μέτοχοι της Κοινοπραξίας του αγωγού είναι οι εταιρίες BP (20%), SOCAR (20%),Statoil (20%), Fluxys (16%), Total (10%), E.ON (9%) και Axpo(5%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συμβόλαιο για 1 δισ κυβικά αέριο υπέγραψε η ΔΕΠΑ με την SOCAR

Στο Μπακού ο Αντ. Σαμαράς για την τελετή υπογραφής της έναρξης του αγωγού TAP

Σημαντική επενδυτική απόφαση για την Ευρώπη για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζαν

Κάποιοι “θα την πληρώσουν” γιατί ο Σαμαράς… έμεινε αεροδρόμιο; Παρασκήνιο και υποκρισία

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε