Site icon NewsIT

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΛ.ΑΣ.: Κατάργηση των ΜΑΤ, όχι Αστυνομία στις διαδηλώσεις

11.09.2014 | 12:23
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο ρόλος, η οργάνωση, η λειτουργία και η δράση της Ελληνικής Αστυνομίας φαίνεται πως απασχολούν ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δόθηκαν στη δημοσιότητα προς διαβούλευση οι θέσεις του κόμματος για την αστυνομία και τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας.

Μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:
– την κατάργηση των ΜΑΤ,
– την απαγόρευση της χρήσης χημικών,
– την ενοποίηση των ΔΙΑΣ, ΖΗΤΑ και Δ.Ε.Λ.Τ.Α., που δεν θα χρησιμοποιούνται εναντίον των διαδηλώτων,
– τον Συνήγορο του Αστυνομικού, και
–  την επιλογή των αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ. από διακομματική επιτροπή.

“Η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να γίνει ένα σώμα που λειτουργεί με δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, ανοικτό στην κοινωνία και χωρίς να καθορίζεται από στενές κομματικές επιδιώξεις” τονίζεται στις Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνεται ότι “Για να γίνει αυτό απαιτείται κατοχύρωση της αυτοτέλειας του Αρχηγείου, προστασία από παρεμβάσεις κομματικής ή εξωυπηρεσιακής εξουσίας αλλά και καθιέρωση διαδικασιών ελέγχου της λειτουργίας της αστυνομίας”.

Σύμφωνα με τις θέσεις του τμήματος των Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ, “οι αστυνομικοί πρέπει να είναι πολίτες –εργαζόμενοι, με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, με δημοκρατική συνείδηση που αντιλαμβάνονται το κοινωνικό γίγνεσθαι, συμμετέχουν σε αυτό, σέβονται τις κοινωνικές διεργασίες και υπηρετούν ένα δημοκρατικό θεσμό πυλώνα της δημοκρατίας”.

Όσον αφορά τα οικονομικά των αστυνομικών σημειώνεται ότι από το 2010 μέχρι σήμερα, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων. “Εκτός από τις περικοπές μέχρι 45% στους μισθούς και μέχρι 65% στις συντάξεις τους, την αύξηση κατά 15 χρόνια του ορίου συνταξιοδότησής τους και την κλοπή των εισφορών τους από τα ταμεία, η δραματική μείωση των λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών, δυσκολεύει την υπηρεσιακή τους καθημερινότητα και αυξάνει τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Οικονομική ανάπτυξη; Γελάσαμε βρε

Σκουρλέτης: Θα βρούμε χρήματα φορολογώντας τον μεγάλο πλούτο

Η ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξαγγελίες του Α. Σαμαρά στη ΔΕΘ

ΣΥΡΙΖΑ: Το ΠΑΣΟΚ είναι συνιστώσα της ΝΔ

Νέα δημοσκόπηση δείχνει πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version