Site icon NewsIT

Οι υποκλοπές στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

05.04.2016 | 12:21
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το θέμα της υποκλοπής των WikiLeaks, να απασχολήσει και να εξεταστεί από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με κλήσεις και ακρόαση της ΕΥΠ και της ΑΔΑΕ ζήτησαν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Το αίτημα απορρίφθηκε από ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ με διαφορετικό σκεπτικό.

Το θέμα και το αίτημα υπέβαλε, κατά τη έναρξη της συνέχισης της διαδικασίας ακρόασης των υπουργών Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την διαπλοκή στη Δικαιοσύνη, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζοντας πως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα πρέπει ως καθ’ ύλην αρμόδια να εξετάσει το θέμα και για το εάν έχουν κάποια άποψη από την ΕΥΠ ή την ΑΔΑΕ για το πώς μπορεί να έγιναν αυτές οι υποκλοπές και κυρίως η Επιτροπή να εκπέμψει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι είμαστε κράτος δικαίου, ότι δεν παραβιάζονται ατομικά δικαιώματα και ευρωπαϊκά ιδεώδη…

Την θέση αυτή, υποστήριξε και ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης λέγοντας πως το θέμα της ΕΥΠ είναι από τις κατ’ εξοχήν αρμοδιότητες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και ανεξαρτήτως, από ποιον έγινε αυτή η υποκλοπή, η ΕΥΠ και η ΑΔΑΕ θα πρέπει να έχει εξετάσει το θέμα και να μας απασχολήσει εδώ σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις.
Με την φράση «ουέ υμίν φαρισαίοι…» αντιτάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υποστηρίζοντας πως «σε ποιο ευνομούμενο κράτος, στις ΗΠΑ, την Γερμανία ή τη Ρωσία δεν γίνονται υποκλοπές; Το θέμα των υποκλοπών είναι γνωστό ποιους εξυπηρετεί. Να ασχοληθούμε με το θέμα για να κοροϊδεύουμε τον κόσμο; Και να τρώμε τον χρόνο μας κοροϊδέψουμε τον κόσμο Ότι γίνονται υποκλοπές δεν χρειάζεται να τρώμε τον χρόνο φωνάζοντας την ΕΥΠ; ή τη ΑΔΑΕ; Τι να μας πουν.. έχουμε κάνει και στην υπόθεση Siemens και ξέρουμε τι γινόταν και πως; Η πολιτική ουσία είναι τι λέμε στους πολίτες, να διαλέξουν μεταξύ “σκύλας και Χάρυβδη”;»
O βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης είπε πως «δεν κρίνω την σκοπιμότητα να γίνει καμία τέτοια συζήτηση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει υποταχθεί. Εάν είμαστε εμείς, και θα ήταν ευχές εάν μπορούσε η κυβέρνηση, λέμε ότι θα έπρεπε να καταγράφει αυτά που λένε εντός και εκτός της επικράτειας κατά της χώρας μας».
Από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, απέρριψε το αίτημα με αιχμές προς ΝΔ – Δημοκρατική Συμπαράταξη λέγοντας πως «με έναν εύσημο τρόπο προσπαθούν να πετάξουν την μπάλα στην κερκίδα, και αντί να συνταχθούν υπέρ της κυβέρνησης στις πιέσεις που δέχεται στην διαπραγμάτευση από ένα συγκεκριμένο μέλος του κουαρτέτο» και σημείωσε πως «η διερεύνηση αυτή, δεν είναι απαραίτητο σε αυτή την φάση. Εάν προκύψει κάτι, τότε μπορεί να το ξαναδούμε…»
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, επέμεινε ότι «εμείς λέμε να ελέγξουμε το θέμα για να δείξουμε ότι είμαστε Κράτος Δικαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται και συμπλέει ΧΑ…» προκαλώντας ένταση διαμαρτυριών από τους βουλευτές της κυβερνητικής πτέρυγας.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου είπε πως «κανείς δεν έχει κατηγορήσει την χώρα ότι έκανε την υποκλοπή. Ποιος σας το είπε;…» για να της απαντήσει ο κ. Ευαγ. Βενιζέλος «η κυρία Λαγκάρντ; Και δεν της απάντησε κανείς. Προσέβαλε τον Πρωθυπουργό…»
Κάτι που έκανε την κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου να του πει « σιγά, μην υπερασπιστείτε (…) τώρα και τον Πρωθυπουργό.. Η κυρία Λαγκάρντ ζει στις ΗΠΑ, που και εκεί γίνονται συνεχώς υποκλοπές… πως θα τολμήσει να κατηγορήσει τη χώρα για υποκλοπή … Εγώ χωρίς να έχει ειπωθεί τίποτα περί υποκλοπής, δεν μπορώ να καλέσω εκπροσώπους, θεσμούς… Αλήθεια, σε μια δορυφορική εποχή θέτετε θέμα υποκλοπών… Κάνετε σαν παιδάκια!»

 

Tags:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version