Site icon NewsIT

ΟΗΕ και Διεθνής Αμνηστία ανησυχούν για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

08.03.2016 | 16:47
ΟΗΕ και Διεθνής Αμνηστία ανησυχούν για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Υπό αμφισβήτηση θέτουν διεθνείς οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων τη συμβατότητα των χθεσινών αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής με το διεθνές δίκαιο –και ειδικότερα τη Συνθήκη της Γενεύης, σχετικά με την αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Εκπρόσωπος της ΕΕ ξεκαθάρισε πως οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα έχουν τελειοποιηθεί σε πλήρη συμβατότητα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. 

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Γουίλιαμ Σπίντλερ, σε δηλώσεις του, εξέφρασε τις ανησυχίες του οργανισμού για «κάθε ρύθμιση που αφορά τη μαζική επιστροφή ατόμων από τη μία χώρα στην άλλη, χωρίς να έχουν επαρκώς διευκρινιστεί οι εγγυήσεις για την προστασία των προσφύγων σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού «ένας αιτών άσυλο πρέπει να επιστρέφεται σε ένα τρίτο κράτος, μόνο εφόσον (α) την ευθύνη για την αξιολόγηση της συγκεκριμένης αίτησης ασύλου επί της ουσίας την έχει η τρίτη χώρα (β) ο αιτούμενος άσυλο θα προστατεύεται εκεί από παράνομη επαναπροώθηση (γ) το άτομο θα είναι σε θέση να ζητήσει και, αν του αναγνωριστεί, να απολαύσει άσυλο, σύμφωνα με τα αποδεκτά διεθνή πρότυπα, έχοντας πλήρη και ουσιαστική πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην υγειονομική περίθαλψη και, εφόσον απαιτείται, στην κοινωνική πρόνοια».

Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία (ΔΑ) έκανε λόγο για «ηθικά και νομικά κενά» της χθεσινής συμφωνίας για ανταλλαγή προσφύγων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η ΔΑ αμφισβητεί έντονα την έννοια της «ασφαλούς τρίτης χώρας» εν γένει, καθώς υπονομεύει το ατομικό δικαίωμα για πλήρη και δίκαια επεξεργασία του αιτήματος ασύλου και μπορεί να οδηγήσει σε απελάσεις ατόμων στη χώρα καταγωγής τους – κατά παράβαση της αρχής της μη επαναπροώθησης. «Στην περίπτωση της Τουρκίας, ιδίως, υπάρχει τεράστια πηγή ανησυχίας δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης και της μεταχείρισης των μεταναστών και των προσφύγων» προσθέτει η ΔΑ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εν λόγω αντιδράσεις, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης-18ης Μαρτίου, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα έχουν τελειοποιηθεί σε πλήρη συμβατότητα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Εξάλλου, σχετικά με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, σημείωσε πως η «επανενεργοποίηση» της ενταξιακής διαδικασίας συμφωνήθηκε ήδη τον περασμένο Οκτώβριο και πως οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει το άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων είναι «ξεκάθαρες».

Τέλος, αναφορικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας απελευθέρωσης των θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους πολίτες, η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό ανέφερε πως τα κριτήρια είναι «σαφή», ενώ παρέπεμψε στη χθεσινή δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η διαδικασία θα επιταχυνθεί χωρίς όμως να αλλάξουν οι προδιαγραφές. 

 

 

Τέλος, τη συμφωνία των 28 Ευρωπαίων ηγετών κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής σε μια «ευρωπαϊκή προσέγγιση» για τη διαχείριση του προσφυγικού, χαιρέτισε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες οι “28” συμφώνησαν με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου σε κάποιες βασικές αρχές, όπως να πατάξουν τα δίκτυα διακινητών, να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα και να δώσουν ένα τέλος στη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version