Το άνοιγμα της Ελλάδας στον αραβικό κόσμο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται σήμερα από νωρίς το βράδυ στη Βηρυττό, προκειμένου αύριο να πάρει μέρος σε μεγάλο οικονομικό φόρουμ, το οποίο διοργανώνει ο αραβικός σύνδεσμος.
Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να μιλήσει για τις θέσεις της Ελλάδας για την οικονομική κρίση και για το πώς βλέπει η χώρα ότι μπορεί να βγει από αυτήν. Και θα τονίσει ότι ο στόχος είναι η Ελλάδα να ξαναβρεί το κύρος της και τη θέση της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Επίσης ο κ. Παπανδρέου θα περιγράψει το επιχειρηματικό πλαίσιο όπως ισχύει στην Ελλάδα σήμερα και όπως θα τροποποιηθεί ιδιαιτέρως σε σχέση με το ονομαζόμενο “φαστ τρακ”, δηλαδή τις γρήγορες αποφάσεις για τη δημιουργία επιχειρήσεων. Επίσης ο κ. Παπανδρέου θα περιγράψει το περιβάλλον για ενδεχόμενες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα.
Αναμένεται εξάλλου ο πρωθυπουργός να αναφερθεί στο ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλίας για τα ευρωμεσογειακά θέματα ενώ αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα έχει ανοιχτά τα μάτια και κοιτάζει παντού, υπάρχει πολυμέρεια και θα στραφεί προς όλες τις πλευρές, όπως είναι οι τέσσερις χώρες που αναπτύσσονται με ταχύτερο ρυθμό (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) αλλά και ο αραβικός κόσμος.
Φθάνοντας απόψε στη Βηρυτό ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του σοσιαλιστικού κόμματος του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάντ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή και ιδιαιτέρως θέματα που σχετίζονται με τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ. Επίσης συζήτησαν και θέματα σχετικά με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, με τον κ. Τζουμπλάντ να ευχαριστεί τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξή του στο πλαίσιο της Διεθνούς. Συζήτησαν επίσης την κατάσταση στο Λίβανο και στην Ελλάδα και πώς η Ελλάδα προχωρεί για να βγει από την κρίση.
Επίσης ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Αντνάν Κασάρ, υπουργό Επικρατείας και γνωστό μεγάλο τραπεζίτη στον Λίβανο με τον οποίο συζήτησαν οικονομικά θέματα. Επίσης συναντήθηκε με την κ. Λεϊλά Ελ Σαλέχ, αντιπρόεδρο του ιδρύματος Μπιλ Χαλάλ το οποίο ειδικεύεται στην δημιουργία σχολείων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων.