Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Οικονόμου για Ουκρανία: Ντόμινο εξελίξεων και στα ενεργειακά με την κίνηση της Ρωσίας

Ουκρανία Ουκρανία

Στην ακρίβεια και την γενικότερη διαμόρφωση του οικονομικού τοπίου στη χώρα, την Τουρκία, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (23.02.2022) στην ΕΡΤ. «Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη καμπή και συγκυρία» σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

«Βοηθήσαμε και θα εξακολουθούμε να βοηθάμε τον κόσμο και στα ενεργειακά» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί «τις δυσμενείς εξελίξεις και είμαστε εδώ, έτοιμοι, να παρέμβουμε με τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε, λέγοντας την αλήθεια στον κόσμο για το τι μπορούμε να κάνουμε και για το πώς αυτά που κάνουμε μπορούν να έχουν τη μέγιστη δυνατή θετική συνέπεια στις τσέπες τους».

Αναφερόμενος στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, επεσήμανε ότι «δεν προκύπτει από αναλύσεις του οικονομικού επιτελείου, από αναλύσεις υπηρεσιακών παραγόντων, ότι οποιαδήποτε μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, θα έδινε εκείνη την αύξηση στην κατανάλωση, που θα αναπλήρωνε τα έσοδα». Επανέλαβε επίσης ότι «όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, πρόθεσή μας είναι η Εισφορά Αλληλεγγύης, από το 2023 και μετά, να τελειώσει για όλους».

Για την ουκρανική κρίση, ο κυβερνητικός εκπτρόσωπος τόνισε ότι σε «ό,τι αφορά στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, παρατηρούμε τις εξελίξεις και οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα».

Σχετικά με ην προκλητική ρητορική της Τουρκίας επεσήμανε πως δεν εδράζεται σε οποιαδήποτε πραγματικότητα του Διεθνούς Δικαίου». Και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ένας παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας και στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια

Για τις ανατιμήσεις στην αγορά, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Προφανώς και υπάρχει ανησυχία. Υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, στις επιχειρήσεις, στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία νέα διάσταση του προβλήματος αυτού, μετά τις πολύ αρνητικές εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την κίνηση της Ρωσίας που συνιστά ευθεία καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Αυτό προξενεί ένα ντόμινο εξελίξεων σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά. Είχαμε αρνητικές εξελίξεις χθες και για το πετρέλαιο και για το φυσικό αέριο. Κι αυτό έχει το αποτύπωμά του συνολικότερα στην οικονομία, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης. Δείχνει πόσο πολύπλοκο είναι το διεθνές περιβάλλον και πόσο άμεσες είναι οι συνέπειες στη ζωή όλων μας. Ιδιαίτερα στη ζωή κυρίως εκείνων που δοκιμάζονται περισσότερο, διότι το εισόδημά τους είναι χαμηλότερο».

Και πρόσθεσε: «Απέναντι σ’ αυτό, από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε, με κάθε διαθέσιμο τρόπο, με κάθε δυνατό μέσο, μέσα στο πλαίσιο αντοχών της οικονομίας και του Προϋπολογισμού μας, να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Καμιά κυβέρνηση, πουθενά στον κόσμο, δεν μπορεί να τις μηδενίσει. Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Θέλουμε να είναι ξεκάθαρο στον κόσμο. Συνεχίζουμε, ψύχραιμα, αποφασιστικά. Βοηθήσαμε και θα εξακολουθούμε να βοηθάμε τον κόσμο και στα ενεργειακά. Έχουμε έναν προγραμματισμό ενίσχυσης των εισοδημάτων με την αύξηση του κατώτατου μισθού που έρχεται τον Μάιο. Προχωρήσαμε στην περαιτέρω ελάφρυνση και για τον ΕΝΦΙΑ. Με συνετά και σώφρονα βήματα θα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας, κάνοντας ό,τι είναι δυνατό, χωρίς ταυτόχρονα να διαλύσουμε την αναπτυξιακή τροχιά και δυναμική της ελληνικής οικονομίας».

Ανέφερε ειδικότερα: «Εφαρμόζουμε μια πολιτική έμμεσης ενίσχυσης του εισοδήματος. Λίγο πολύ όλοι έχουμε δει το προηγούμενο διάστημα ότι πληρώνουμε λιγότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Παίρνουμε μέτρα για τις υπέρογκες αυξήσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι όλοι μας στην ηλεκτρική ενέργεια κάθε μήνα, με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που περιορίζουν το αποτύπωμα των αυξήσεων στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και στους αγρότες. Παρακολουθούμε τις δυσμενείς εξελίξεις και είμαστε εδώ, έτοιμοι, να παρέμβουμε με τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε, λέγοντας την αλήθεια στον κόσμο για το τι μπορούμε να κάνουμε και για το πώς αυτά που κάνουμε μπορούν να έχουν τη μέγιστη δυνατή θετική συνέπεια στις τσέπες τους».

Τι είπε για τη μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης

Αναφορικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως «Δεν προκύπτει από αναλύσεις του οικονομικού επιτελείου, από αναλύσεις υπηρεσιακών παραγόντων, ότι οποιαδήποτε μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, θα έδινε εκείνη την αύξηση στην κατανάλωση, που θα αναπλήρωνε τα έσοδα. Αν δει κανείς την αναλογία των φόρων στα καύσιμα -είναι περίπου 1,10 – 1,15 ο Ειδικός Φόρος, μαζί με τον Φ.Π.Α.- θ’ αντιληφθεί ότι πρέπει να πενταπλασιαστεί, να εξαπλασιαστεί η κατανάλωση, προκειμένου ν’ αναπληρώσει το χαμένο έσοδο. Δηλαδή, είναι τέτοια η σχέση των αριθμών και η αναλογία, που δεν προκύπτει ότι η μείωση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση για να μη χάσεις αυτό το κρίσιμο ποσοστό των εσόδων.

Είναι μια πολύ πάρα δύσκολη συγκυρία, χωρίς αμφιβολία. Ο κόσμος περνάει πολύ δύσκολα. Μας βρίσκει η μία κρίση μετά την άλλη. Πολλά πράγματα δείχνουν να επιδεινώνονται. Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη καμπή και συγκυρία. Αυτό, όμως, που πρέπει να έχει κατά νου ο κόσμος, είναι ότι εδώ θα κληθεί το Κράτος να αναπληρώσει ένα έσοδο που στηρίζει τον Προϋπολογισμό. Ένα έσοδο που στηρίζει παροχές που αφορούν όλους μας, που πληρώνει μισθούς, που μας επιτρέπει να πάρουμε παραπάνω εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, να θωρακίσουμε πολύ περισσότερο τη δημόσια τάξη και τη δημόσια ασφάλεια, να στηρίζουμε το κοινωνικό κράτος. Αν λείψουν αυτοί οι πόροι, θα πρέπει να αναζητηθούν από αλλού. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και εκείνος που έχει την ευθύνη συνέχισης αυτής της ομαλής πορείας ανάπτυξης της χώρας από τη μια, αλλά και από την άλλη να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας, οφείλει να τα σταθμίζει όλα με σύνεση, με σωφροσύνη και πάντοτε στοχεύοντας οι αποφάσεις που παίρνει, να είναι πολύ αποτελεσματικές, κυρίως για εκείνους που έχουν ανάγκη».

Εισφορά Αλληλεγγύης: Πρόθεσή μας να τελειώσει από το 2023

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε επίσης: «Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, πρόθεσή μας είναι η Εισφορά Αλληλεγγύης, από το 2023 και μετά, να τελειώσει για όλους. Εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής που ακολουθούμε και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε, ο ιδιωτικός τομέας ούτε το 2022 πληρώνει Εισφορά Αλληλεγγύης, όπως δεν πλήρωνε -με απόφαση της Κυβέρνησής μας- από το 2019. Αυτό έχει πολλαπλές θετικές συνέπειες στο εισόδημά τους, ενώ βοήθησε και στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης. Παραμένει η πρόθεσή μας και ο σχεδιασμός μας και προς τα εκεί θέλουμε να πάμε. Να μην υπάρχει Εισφορά Αλληλεγγύης το 2023 γενικώς.

«Επίσης, παραμένει πρόθεσή μας να υπάρξουν πολύ στοχευμένες πολιτικές στήριξης, κυρίως των πιο ευάλωτων, στο πλαίσιο αντοχής του Προϋπολογισμού. Όμως, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι αυτή την ώρα, που όλος ο κόσμος δυσκολεύεται, ο καθένας περιμένει να ακούσει κάτι συγκεκριμένο, οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Και όταν, σταθμίζοντας σωστά τα πράγματα και τις αντοχές της οικονομίας, αποφασίσουμε και το μέγεθος και το εύρος της στήριξης, τότε με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, όπως έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, θα πούμε τι συγκεκριμένο μπορεί να περιμένει ο κόσμος» πρόσθεσε.

Τι είπε για Ουκρανία και φυσικό αέριο

«Η πολύ μεγάλη ανησυχία έχει να κάνει με τις τιμές. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή είναι η μεγάλη εικόνα τώρα. Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, παρατηρούμε τις εξελίξεις και οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Έχουν αναπτυχθεί από το αρμόδιο Υπουργείο και τις αρμόδιες Αρχές όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στον εφοδιασμό. Η ροή του φυσικού αερίου προς την χώρα δεν φαίνεται να κινδυνεύει άμεσα. Αυτή είναι η εικόνα. Έχουν ληφθεί πρόνοιες και για περαιτέρω προμήθειες με LNG και για φυσικό αέριο. Θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες του αγωγού που έρχεται και από το Αζερμπαϊτζάν και τη δυνατότητα τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να μπορέσουν να παράξουν ρεύμα και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο. Υπάρχει μια σειρά από επιλογές που εκτιμάται ότι δεν θα κλονίσουν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο στη χώρα. Από εκεί και πέρα, η αγωνία και η ανησυχία παραμένουν για το πού θα διαμορφωθούν οι τιμές. Κάτι που δεν εξαρτάται σε καμία περίπτωση, όπως καταλαβαίνει κανείς, από τη χώρα. Είναι μια αγωνία, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ολόκληρος ο πλανήτης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

«Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε βοήθεια στην Ουκρανία»

Αναφορικά με τους Έλληνες της Ουκρανίας επεσήμανε: «Είμαστε από την πρώτη στιγμή σε επαφή με τους Έλληνες υπηκόους που βρίσκονται στην Ουκρανία και με τους ομογενείς μας και στο Κίεβο και στη Μαριούπολη. Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε συνδρομή, υποστήριξη, βοήθεια απαιτηθεί. Οι εξελίξεις είναι δυσάρεστες και πρέπει όλοι να συμμεριστούμε την αντίδραση, την απογοήτευση όλου του δυτικού κόσμου για αυτές. Δεν μπορεί το 2022 κάποιοι να επικαλούνται δυνατότητες ισχύος και να προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία και να «ξαναζωγραφίσουν» τους χάρτες. Είναι απολύτως σαφές ότι η χώρα μας είναι πλήρως συντονισμένη στην κατεύθυνση αυτή και στην αντίδραση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα όσα βλέπουμε να γίνονται τριγύρω δικαιώνουν την πολιτική της κυβέρνησης τα δύο τελευταία χρόνια στο να επενδύει εξοπλιστικά στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας και να επενδύει σε πολύ κρίσιμες και σημαντικές Συμφωνίες με υπερδυνάμεις -και με τις Η.Π.Α. και με τη Γαλλία- και να εφαρμόζει Συμφωνίες που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο με μεγάλες δυνάμεις και με χώρες της περιοχής».

Η ρητορική της Τουρκίας δεν εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο

Ο κ. Οικονόμου είπε ακόμη πως «αυτή η ρητορική της Τουρκίας, η οποία ταλαντώνεται ανάμεσα στις ακραίες προκλήσεις και στα εντελώς ανυπόστατα, δεν εδράζεται στην οποιαδήποτε πραγματικότητα του Διεθνούς Δικαίου. Είναι μία λογική η οποία δεν μας εκπλήσσει. Η Ελλάδα πάντοτε με αποφασιστικότητα, με ψυχραιμία, αποκρούει αυτούς τους ανυπόστατους και προκλητικούς ισχυρισμούς σε όλα τα διπλωματικά fora, στους Οργανισμούς που συμμετέχει, στις διμερείς της σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά και στις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη. Κανείς δεν έχει αμφιβολία για το ανυπόστατο και παντελώς αβάσιμο των επιχειρημάτων της τουρκικής πλευράς σε μια σειρά από ζητήματα, είτε αυτά αφορούν θαλάσσια σύνορα, είτε αφορούν το μεταναστευτικό, είτε αφορούν οτιδήποτε άλλο. Η χώρα μας με αποφασιστικότητα και με ψυχραιμία αντιμετωπίζει πάντοτε τις προκλήσεις αυτές. Οι προκλήσεις αυτές και η έντασή τους προφανώς και αντανακλούν τη νευρικότητα της απέναντι πλευράς για τα μεγάλα βήματα, άλματα, που έχει κάνει η χώρα μας στην ενίσχυση του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού της «αποτυπώματος» το τελευταίο διάστημα. Νομίζω ότι αυτό είναι φανερό και το καταλαβαίνει οποιοσδήποτε. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει πάντοτε με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα, έχοντας κατά νου ότι η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ένας παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας και στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ακολουθούμε μια πολιτική που δυναμώνει τη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό είναι προτεραιότητα και αυτοσκοπός. Το αντιλαμβάνεται ο καθένας, διαβάζοντας λίγο το περιβάλλον και τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις τριγύρω μας».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις