- Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα δηλαδή νέο μνημόνιο - Η Α. Μέρκελ παρέπεμψε τον Ε. Βενιζέλο για το κατοχικό δάνειο στον γερμανό ομόλογό του κ. Στανμάγιερ - Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως είναι φυσικό ο άνεργος να αδιαφορεί για το πρωτογενές πλεόνασμα - Έδωσε συγχαρητήρια για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα όπως αρχικά αναμενόταν δεν έφερε σημαντικές ευχάριστες εξελίξεις για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος πέρα από λόγια θαυμασμού δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο και δεν δεσμεύτηκε για τίποτα σημαντικό.
Η κα Μέρκελ αρκέστηκε στα καλά λόγια για το επίτευγμα της Ελλάδας και την έξοδο της χώρας στις αγορές, αλλά για το χρέος δεν πήρε καμία δέσμευση και παρέπεμψε τη συγκεκριμένη κουβέντα για το φθινόπωρο και μετά την πιστοποίηση από τη Eurostat για το ακριβές πρωτογενές πλεόνασμα.
Ωστόσο, πριν από τις κοινές δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά υπήρχε μία συνάντηση των δύο και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, όπου εκεί τέθηκαν σοβαρά θέματα.
Συγκεκριμένα στη συνάντηση των τριών, συμφωνήθηκε πως το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο, αλλά διευκρινίστηκε πως πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα οποία έχουν δεσμευτεί οι ευρωπαίοι εταίροι, όπως η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου, αλλά και επιμήκυνση της αποπληρωμής. Φυσικά το θέμα του κουρέματος φαίνεται πως έχει απομακρυνθεί μιας και η Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει πολλάκις πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Το πλέον σημαντικό θέμα που τέθηκε, σύμφωνα με διαρροές είναι το κατοχικό δάνειο της Ελλάδας προς τη Γερμανία, για το οποίο η Άνγκελα Μέρκελ δεν φάνηκε ούτε θετική ούτε αρνητική, αλλά παρέπεμψε το θέμα στις επαφές μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου και του γερμανού ομολόγου του, κ. Στανμάγιερ, σε συνέχεια των συζητήσεων των δύο προέδρων, το προηγούμενο διάστημα.
«Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα, η Ελλάδα τα κατάφερε» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις κοινές δηλώσεις μετά την συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τόνισε την «σημασία που έχει η ενίσχυση της ρευστότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις».
Στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από την πρώτη μου επίσκεψη στο Βερολίνο τον Αύγουστο του 2012 και από την δική σας επίσκεψη τον Οκτώβριο του 2012. Είχα πει τότε ότι οι Έλληνες έχουν την ικανότητα και την δύναμη να τα καταφέρουν.
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των συνομιλιών τους. «Συζητήσαμε με την κ. Μέρκελ την πρόοδο στην ελληνική οικονομία, και την ελληνική προεδρία στην Ευρώπη. Ενημέρωσα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και με την υπερκάλυψη του στόχου αλλά και με το επιτόκιο, πράγμα που δείχνει την εμπιστοσύνη των αγορών στην χώρα. Συμφωνήσαμε ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν. Το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, η απόφαση του Ecofin και η έξοδος στις αγορές είναι ξεκάθαρο ότι οφείλονται στις τεράστιες θυσίες και στην υπομονή του ελληνικού λαού. Το σημαντικότερο είναι ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο, αφήσαμε πίσω μας τα δύσκολα και την αμφισβητούμενη παραμονή μας στην Ευρωζώνη.
Οι προσπάθειες συνεχίζονται, οι μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν, η Ελλάδα μπαίνει στην ανάκαμψη. Δύο πράγματα είναι σημαντικά: να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να διορθωθούν οι αδικίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Προχθές είχαμε το αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου με βάση την Eurostat που δείχνει ότι για πρώτη φορά η ανεργία πέφτει. Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Επισήμανα το πρόβλημα της ρευστότητας, η έξοδος στις αγορές διευκολύνει την αντιμετώπιση του θέματος. Η Ελλάδα πιάνει τους στόχους της και δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα.
Η καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο της χώρας αλλά και για την πρόοδο της ελληνογερμανικής εταιρικής σχέσης. Αναφέρθηκε στο ελληνογερμανικό ταμείο που μπορεί να εξελιχθεί σε επενδυτική τράπεζα».
Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος δανεισμού ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Ο λόγος για τον οποίο μπήκαμε στα μνημόνια ήταν ότι δεν μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε. Τώρα η παγκόσμια αγορά ψήφισε Ελλάδα. Η συνολική πτώση των επιτοκίων που γευόμαστε τις τελευταίες ημέρες δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να έχουν πιο φθηνό χρήμα. Δίνει και την δυνατότητα στην Ελλάδα να ζητήσει φθηνό χρήμα. Μελλοντικά το επιτόκιο θα πέσει κι άλλο. Εκτός από την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονική κατάσταση υπάρχει το θέμα του κόστους. Η επιχειρηματολογία ότι δανειζόμαστε ακριβά δεν λαμβάνει υπόψη ότι η χώρα απελευθερώθηκε από τα δεσμά αλλά και το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και των τραπεζών που μπορούν να δανείζονται πιο φθηνά».
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Σαμαράς είπε: «Σε ότι έχω κάνει δεν σκέφτομαι τις εκλογές αλλά την Ελλάδα. Κοιτάζω μπροστά και βλέπω ότι ανοίγεται ο δρόμος για μακροχρόνια ανάπτυξη. Ξέρουμε που πάμε, πως πάμε και πώς θα φθάσουμε. Είμαι σίγουρος ότι θα φθάσουμε εκεί που πρέπει να φθάσουμε. Η πλοήγηση μίας οικονομικής πολιτικής σε τρικυμιώδη νερά απαιτεί σοβαρότητα. Εμείς δεν πανηγυρίζουμε, συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Παράλληλα προετοιμάζουμε την επόμενη ημέρα. Ο ρυθμός της κυβέρνησης δεν θα αλλάξει. Αυτό που άλλαξε είναι η εικόνα και η ψυχολογία, ακόμη και ο πιο σκληρός κριτής όλων, οι αγορές, ψήφισε Ελλάδα και έδωσε την εμπιστοσύνη της».
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε: «Στην Ελλάδα έγιναν πάρα πολλά, υπάρχουν πειστήρια ότι η προσπάθεια αποδίδει. Ξέρω ότι οι άνθρωποι περνούν δύσκολα και θα συνεχίσουν να περνούν δύσκολα γιατί υπάρχουν κι άλλα να γίνουν. Πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε η οικονομία στην Ελλάδα να δείξει τις δυνατότητές της. Οι νέοι άνθρωποι που συνάντησα σήμερα ζήτησαν μικρότερη γραφειοκρατία και υποστήριξη στον χώρο της εσωτερικής αγοράς. Η πολιτική της κυβέρνησης που ζήτησε θυσίες από τον λαό ήταν δύσκολος δρόμος και για την ίδια κυβέρνηση. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις. Είναι σημαντικό να περιμένουμε την επικύρωση του πλεονάσματος και τους επόμενους μήνες να μπούμε στην συζήτηση για το πώς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα με το χρέος. Για το πρόβλημα της ρευστότητας η Γερμανία έχει διάθεση να βοηθήσει. Γι’ αυτό και το επενδυτικό ταμείο έχει αρχίσει και κινείται. Η υπόσχεση που έχουμε δώσει είναι ότι θα το υλοποιήσουμε. Επίσης θα βοηθήσουμε στον τομέα των νοσοκομείων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Η συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας δεν έχει ολοκληρωθεί δήλωσε η κ. Μέρκελ απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα που υπάρχει ολοκληρώνεται το 2014 και πρέπει να δούμε την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Η συζήτηση αυτή γίνεται όμως μέσα σε μία εντελώς νέα κατάσταση. Το Φθινόπωρο θα έχουμε σφαιρική εικόνα και θα συζητήσουμε. Το τί ακριβώς θα γίνει θα το αποφασίσουν οι υπουργοί οικονομικών».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι “Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που επέστρεψε η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Κάνουμε ένα βήμα προς την ομαλότητα. Παρά τις δυσκολίες μπαίνουμε σε μία ζώνη που μπορούμε να ασχοληθούμε και με άλλα θέματα πέρα από τα επιτόκια. Τώρα και οι τράπεζες θα στέκονται καλύτερα στα πόδια τους και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να στραφούν σε διεθνή δανεισμό. Συγχαρητήρια. Συνεχίστε σ’ αυτή την κατεύθυνση».
Απευθυνόμενη προς τους Έλληνες ανέργους είπε «ήταν ένας δρόμος με αγκάθια και θυσίες αλλά τον περάσατε γιατί υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη η οποία θα συνεχιστεί. Στον άνεργο βέβαια δεν λέει τίποτε ότι υπάρχει πλεόνασμα. Ωστόσο κατ’ αρχήν πρέπει να δημιουργηθούν νέες υγιείς δομές και μετά θα φανούν οι καρποί. Είμαι πεπεισμένη ότι θα υπάρξει ανάπτυξη και απασχόληση και θα φανεί τί σημασία είχαν οι διαρθρωτικές αλλαγές».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Όταν η Άνγκελα έχασε την θέση της… – ΦΩΤΟ
“Πάτησε” Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ – Πρώτη στάση επιχειρηματικό φόρουμ στο Χίλτον
Νέοι επιχειρηματίες στη Μέρκελ: Θέλουμε ν’ αναπτυχθούμε αλλά μας δυσκολεύει η Ελλάδα!
“Κακωσορίσατε”! – Φορείς και συνδικάτα… υποδέχονται τη Μέρκελ (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)
Μια συγγνώμη και μια σπόντα με το “καλημέρα” σας από τη Μέρκελ