Σε δύο τομείς επικεντρώθηκε η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Thessaloniki Helexpo Forum. Φοροελαφρύνσεις σε μισθωτούς , επαγγελματίες και αγρότες, αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων και της Δημόσιας Υγείας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για την άμυνα και την οικονομία που θα συμβάλλει στην τόνωση της εθνικής αυτοπεποίθησης παρουσίασε από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος είναι αφενός η αμυντική θωράκιση της χώρας, αφετέρου η ανάταξη της οικονομίας, ούτως ώστε, με τη βοήθεια του εμβολίου για τον κορονοϊό, το 2021 να αποτελέσει έτος ανάκαμψης.
Έστειλε, εξάλλου, δύο μηνύματα: το πρώτο είναι ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και το δεύτερο απευθύνεται προς την Τουρκία, τονίζοντας ότι «στις απειλές και στα συνθήματα η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική και επιχειρήματα. Είμαστε μια χώρα έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους γείτονες της και την Τουρκία. Αλλιώς μόνο το διεθνές δικαστήριο μπορεί να δώσει λύση. Ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων».
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας, οι έξι άξονες που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι οι εξής:
1. Άμεση απόκτηση μιας μοίρας 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage.
2. Εκκίνηση των διαδικασιών για την ένταξη στο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού των τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν από τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα τύπου Romeo.
3. Εμπλουτισμός του οπλοστασίου των Ενόπλων Δυνάμεων με προμήθεια αντιαρματικών, τορπιλών, πυραύλων κτλ.
4. Πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις εντός 5ετίας, καθώς και επαναξιολόγηση του πλαισίου της στρατιωτικής θητείας και εκπαίδευσης, ώστε οι νέοι ν’ αποκτούν δωρεάν – όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες.
5. Ενεργοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας (ναυπηγεία Ελευσίνας, ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ιδιωτικοποίηση ΕΛΒΟ, αναδιοργάνωση ΕΑΒ).
6. Ενίσχυση της ψηφιακής λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων και θωράκισή τους από πιθανές κυβερνοεπιθέσεις.
Τα μέτρα στην Οικονομία
Για την οικονομία κι αφού επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη ταμειακά διαθέσιμα λόγω της χρήσης τους με συνετό τρόπο κατά την περίοδο της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε 12 πρωτοβουλίες, οι οποίες κοστολογούνται σε 6,8 δις ευρώ κι αποτελούν συνδυασμό της ενίσχυσης εργαζομένων κι επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού και φορολογικών ή άλλων μέτρων που φέρνουν ελαφρύνσεις. Συγκεκριμένα, τέσσερις εξ αυτών αφορούν τη στήριξη της εργασίας, τρεις τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και την ενίσχυσή της και πέντε τη στήριξη των αδύναμων, αλλά και της μεσαίας τάξης.
Αναλύονται δε ως εξής:
1. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το 2021, όπως είχε αποκαλύψει το newsit.gr.
2. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, αλλά – προς το παρόν – μόνο για το 2021.
3. Νέο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με κάλυψη των εισφορών εργοδότη και εργαζομένου για ένα εξάμηνο, ανεξαρτήτως ειδικότητας υπαλλήλου και με μόνη προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Εάν μάλιστα προσλαμβάνεται μακροχρόνια άνεργος, τότε θα δίνεται επιπλέον επιδότηση 200 ευρώ.
4. Επέκταση και ενίσχυση του προγράμματος ΣΥΝεργασία έως το τέλος του έτους.
5. Νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής (ο τρίτος συνολικά) ύψους 1,5 δις ευρώ άμεσα, και για επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή, ενώ το Νοέμβριο θα «τρέξει» και τέταρτος γύρος ύψους 600 εκατ. ευρώ.
6. Θέσπιση του μέτρου των υπεραποσβέσεων κατά 200% για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη (2021-2024).
7. Καταβολή των αναδρομικών ύψους 1,4 δισεκ. ευρώ στους συνταξιούχους με βάση την απόφαση του ΣτΕ τον Οκτώβριο. Έως το Δεκέμβριο θα δοθούν και 460 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους με βάση τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων.
8. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά από τη φετινή χρονιά.
9. Πάγωμα των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που παρατάθηκε η εξόφλησή τους λόγω κορονοϊού έως τον Απρίλιο του 2021.
10. Παράταση κατά έξι μήνες του μέτρου του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές, τα θεάματα κτλ.
11. Αναστέλλεται ως το τέλος του έτους κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας για τους ευάλωτους, ενώ δρομολογείται η ένταξή τους στο πλαίσιο της «Δεύτερης Ευκαιρίας» από τις αρχές του 2021.
12. Παράταση γι’ ακόμη δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν, ενώ μειώνεται και ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση του επιδόματος από 100 σε 50, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εποχικοί εργαζόμενοι.
Οι μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν τους επόμενους μήνες
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, εξάλλου, λόγω και της πανδημίας στην υγεία, καταγράφοντας όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες κι εξαγγέλλοντας την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και την πρόσληψη 4.000 ανδρών και γυναικών, κυρίως νοσηλευτών που υπηρέτησαν επικουρικά την περίοδο της πανδημίας.
Περιγράφοντας, επίσης, στο χάρτη των μεταρρυθμίσεων για τους επόμενους μήνες, αφού τόνισε πως «η κρίση δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να υποσταλεί η σημαία των απαιτούμενων αλλαγών», ανέδειξε ως προτεραιότητες τον εκσυγχρονισμό των κανόνων για την εργασία με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Γραφείου Εργασίας, την αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και την καθιέρωση νέων κανόνων στη διευθέτηση οφειλών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Επίσης την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, το νέο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και την αξιολόγηση σχολικών μονάδων, το νέο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων, την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα με επιτάχυνση των διορισμών και ενίσχυση του ψηφιακού αποτυπώματος του κράτους και βέβαια την ενίσχυση και αναμόρφωση του ΕΣΥ.