Δευτέρα, 18 Νοε.
19oC Αθήνα

Όλα όσα συζήτησαν Μητσοτάκης – Μακρόν – Μήνυμα και… προς τους εταίρους

Όλα όσα συζήτησαν Μητσοτάκης – Μακρόν – Μήνυμα και… προς τους εταίρους

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την διακήρυξη των MED7. Πήραν θέση και χώρες που προσπαθούσαν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις. “Αν η Τουρκία θέλει έναν ειλικρινή διάλογο, θα πρέπει να το αποδείξει στην πράξη” το μήνυμα Μητσοτάκη.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη». Με τη φράση αυτή, κυβερνητικά στελέχη συνόψιζαν τόσο τα αποτελέσματα τόσο της ευρωμεσογειακής Συνόδου στην Κορσική όσο και του τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως φάνηκε, μάλιστα, από το κείμενο της διακήρυξης των MED7, η πεποίθηση ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να αποφασίσει συγκεκριμένες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας πλέον έχει εδραιωθεί ανάμεσα στους εταίρους και δεν αποτελεί απλώς ένα αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Ακόμη και χώρες όπως η Μάλτα, η Ιταλία και η Ισπανία – οι οποίες αρχικά είχαν επιχειρήσει να κρατήσουν ίσες αποστάσεις είτε λόγω του μεταναστευτικού είτε λόγω των οικονομικών συμφερόντων που τις συνδέουν με την Τουρκία – προσυπέγραψαν τη διακήρυξη, η οποία καταδικάζει την τουρκική παραβατικότητα και τις απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ οι ενέργειες της Άγκυρας στη ΝΑ Μεσόγειο χαρακτηρίζονται ξεκάθαρα ως «μονομερείς».

click4more: Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Μόρια: Εκτιμούμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες

Ο τρόπος, εξάλλου, με τον οποίο εκφράστηκε συνολικά ο κ. Μακρόν δείχνει την έντονη ενόχλησή του για τα τερτίπια της Άγκυρας, αλλά και τη δική του διάθεση να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο, προς όφελος ασφαλώς της ελληνικής πλευράς.

«Αν η Τουρκία θέλει έναν ειλικρινή διάλογο, θα πρέπει να το αποδείξει στην πράξη», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος και στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο κάλεσε ευθέως την τουρκική πλευρά να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειές της στη ΝΑ Μεσόγειο.

Μήνυμα και προς τους εταίρους

Ο πρωθυπουργός, όμως, έστειλε και μήνυμα προς τους εταίρους: «Εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Η στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι έκφραση αλληλεγγύης, είναι αναγνώριση ότι διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη», επισήμανε, καλώντας και πάλι την Άγκυρα «να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες» ως προϋπόθεση για διάλογο.

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Μακρόν

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Γάλλος πρόεδρος στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα συμφώνησαν ως προς τη στρατηγική που πρέπει ν’ ακολουθηθεί απέναντι στην Άγκυρα, ενώ τονίστηκε αυτό που αποτελεί πάγια ελληνική θέση – και ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε στο άρθρο του σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες: ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι εφικτός μόνον εφόσον σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις, διαφορετικά οι κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας είναι μονόδρομος. Ιδιαίτερη σημασία έχει, εξάλλου, ότι ο κ. Μακρόν στήριξε την Ελλάδα και στο μεταναστευτικό, καθώς τόνισε την ανάγκη η ΕΕ ν’ αποκτήσει μια ενιαία πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.

Επίσης, όπως μετέφεραν κυβερνητικές πηγές, στο τετ-α-τετ των δύο ηγετών συζητήθηκε η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Αναφορικά με το τι σημαίνει αυτό, κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο, υπονοώντας ασφαλώς τόσο τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες όσο και αυτή για τους εξοπλισμούς.

Προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από την Τουρκία

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επιχείρησε για μία ακόμη φορά να δημιουργήσει εντυπώσεις σε ό,τι αφορά τις τεχνικές συζητήσεις στο ΝΑΤΟ, με διπλωματικές πηγές από την Αθήνα να «αδειάζουν» το τουρκικό υπουργείο Άμυνας που ισχυρίστηκε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των στρατιωτικών ακολούθων των δύο χωρών στη Συμμαχία.

«Ο Έλληνας αξιωματικός μετέβη στο γραφείο του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ προκειμένου να υποβάλλει τα σχόλια της ελληνικής πλευράς επί των προτάσεων του γ.γ. του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης. Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής ζήτησε από τον Έλληνα αξιωματικό σειρά διευκρινίσεων επί των υποβληθέντων σχολίων, αλλά δεν υπήρξε διάλογος με τον Τούρκο αξιωματικό», σημείωναν οι ίδιες πηγές, για να εκτιμήσουν ότι «οι αναφορές σε ‘ανταλλαγή απόψεων’ εντάσσονται στη διαρκή προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, προκειμένου να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων για τις παράνομες ενέργειές της».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις