Site icon NewsIT
09:43 | 09.09.16

Όλα όσα θα συζητηθούν τις επόμενες ώρες από τους “Νότιους” στην Αθήνα

Όλα όσα θα συζητηθούν τις επόμενες ώρες από τους “Νότιους” στην Αθήνα
Newsit Newsroom

"Η σύνοδος αυτή δεν στοχεύει στη διαμόρφωση ενός «μετώπου του Νότου» ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της Ε.Ε." τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου...υποβαθμίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη σημασία της σημερινής Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, καθώς και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ισπανίας στο Ζάππειο Μέγαρο, με σκοπό να καθησυχάσει τις ανησυχίες του Βερολίνου.

Επιθυμία του Μαξίμου είναι η συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και όπως λένε οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού η συνάντηση “συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στο Νότο και στον Βορρά, συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Συνόδου αυτής” και προσθέτουν “Ομοίως, δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων αλλά συμπεριλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά”.

Η Σύνοδος πάντως αποτελεί πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα την οποία πιστώνεται αναβαθμίζοντας και τη διεθνή εικόνα του, μια εβδομάδα πριν από την άτυπη Σύνοδο των 27 κρατών-μελών της ΕΕ (πλην της Μ. Βρετανίας) στην Μπρατισλάβα με αφορμή το βρετανικό δημοψήφισμα και την επιλογή των Βρετανών για Brexit, προκειμένου να διαμορφωθεί “ένα νέο όραμα που θα εμπνεύσει εκ νέου τους πολίτες της”.

Στόχος της Συνόδου, όπως επισημαίνει το Μαξίμου, “είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε. προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, την μετανάστευσης και της ασφάλειας, καθώς η Ευρώπη και οι χώρες της αντιμετωπίζουν τρεις παράλληλες κρίσεις σε αυτούς τους τομείς. Ιδίως οι μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο έχουν έρθει αντιμέτωπες με μια ή περισσότερες από αυτές τις κρίσεις”

Επομένως, λένε από το πρωθυπουργικό περιβάλλον “έχουν κοινό ενδιαφέρον να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, υπογραμμίζοντας ότι:

– Στον τομέα της Οικονομίας, χρειάζονται:

• περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη για την οριστική υπέρβαση της οικονομική κρίσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
• η βέλτιστη χρήση της ευελιξίας εντός των ευρωπαϊκών κανόνων.
• να διασφαλιστεί το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, οι ελάχιστοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
• να ενισχυθούν τα επενδυτικά πακέτα (Γιούνκερ) με περισσότερους πόρους που θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες

– Στον τομέα της Μετανάστευσης

• αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με δυνατότητα κοινωνικής ένταξης απέναντι στην άνοδο ακραίων και ξενοφοβικών τάσεων.
• να αντικατασταθούν οι παράτυπες οδοί μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.
• η υποστήριξη της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας η οποία έχει πετύχει τη ραγδαία μείωση των θανάτων στο Αιγαίο, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και των υπηρεσιών των κρατών-μελών πρώτης γραμμής
• η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση και τη δίκαιη κατανομή των βαρών.
• η μεταρρύθμιση του «συστήματος του Δουβλίνου»

– Στον τομέα της Ασφάλειας

• η Ε.Ε. να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της με αλληλεγγύη και συνεργασία των κρατών-μελών και των αρχών τους
• η Ε.Ε. να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο με ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και άμυνας της.
• να αποτελέσει προτεραιότητα της Ε.Ε. ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.
• ενίσχυση της αντι-τρομοκρατικής συνεργασίας με τρίτες χώρες και αντιμετώπιση της ρίζας της τρομοκρατίας.

Συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Εξάλλου συνάντηση Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και κορυφαίων στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου.

Οι συμμετέχοντες φιλοδοξούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση κοινών θέσεων για μια Ευρώπη προοδευτική, με κοινωνικό πρόσωπο, ενόψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Μπρατισλάβας και των μεγάλων προκλήσεων της ΕΕ.

“Υπάρχει κατανόηση και από τους λαούς και από κάποιες ηγεσίες ότι μερικά προβλήματα είναι κοινά και μπορούμε να έχουμε κοινές προσεγγίσεις. Χρειάζεται ρεαλισμός και ευελιξία. Με την πρόταση για ένα διαρκές διάλογο Αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας, η Ελλάδα βρίσκεται στο τραπέζι με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Πρέπει να ξαναδώσουμε μια καινούργια πίστη στους ανθρώπους. Ότι η Ευρώπη δεν είναι αυτή που καταστρέφει την ευημερία”, δήλωσε σχετικά ο οικοδεσπότης της συνάντησης αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

Οι θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν τις εργασίες της συνάντησης είναι:

– η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου,
– πολιτικές για την αναβάθμιση της ΕΕ,
– εμβάθυνση της ενοποίησης,
– καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας,
– προστασία της εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων,
– δίκαιη ανάπτυξη,
– αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος,
– ασφάλεια και ενωσιακή εξωτερική πολιτική καθώς και
– η ενεργός σύνδεση των πολιτών με τους θεσμούς της ΕΕ.

Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια ανάλογης συνάντησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών υπουργών την 15η Ιουλίου στη Ρώμη, στην οποία είχαν προσκληθεί οι Έλληνες υπουργοί Νίκος Παππάς και Νίκος Ξυδάκης ενώ διεξάγεται στο πλαίσιο της πολυσχιδούς διπλωματικής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση παράλληλα με την Ευρωμεσογειακή Συνάντηση Κορυφής και την Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα της Μεσογείου που πραγματοποιείται στη Ρόδο (8-9/9) με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Για τη συνάντηση των Σοσιαλιστών Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα παραβρεθούν στην Αθήνα, φιλοξενούμενοι του κ. Ξυδάκη, θα είναι:

ο Γάλλος Υπουργός Επικρατείας, για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Αρλέμ Ντεζίρ,
ο Ιταλός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρά τω Πρωθυπουργώ Σάντρο Γκότσι,
η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Μαργκαρίτα Μάρκες,
o Yφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Ιβάν Κόρτσοκ,
ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας Λουίς Γκρες και
ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα συμμετέχει επίσης ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα συμμετέχουν επίσης οι Αντιπρόεδροι της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ευρωβουλευτές Μαρία Ζοάο Ροντρίγκεζ και Ενρίκε Γκερέρο Σαλόμ και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Γιόνεκ Πολέ.

Η συνάντηση θα διεξαχθεί στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, στο Φαληρικό Δέλτα.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version