Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Όλα τα μέτρα που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ – Πυρετώδεις διεργασίες για την κυβέρνηση τον Αύγουστο

Όλα τα μέτρα που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ – Πυρετώδεις διεργασίες για την κυβέρνηση τον Αύγουστο

Η αύξηση των εισοδημάτων, ως ανάχωμα απέναντι στην ακρίβεια, και μέτρα για τη μείωση των ανισοτήτων είναι στον πυρήνα των πολιτικών που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο και θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Δ.Ε.Θ., στις 7 Σεπτεμβρίου.

Στον τομέα της ακρίβειας, τα στοιχεία για τον Ιούλιο είναι θετικά, καθώς σύμφωνα με τη Ένωση Σούπερ Μάρκετ, οι τιμές σε 1.300 προϊόντα μαζικής κατανάλωσης είχαν πτωτική πορεία και ήταν φθηνότερες σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Εξέλιξη, που όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, είναι αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης των τιμών διεθνώς αλλά και των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Στην κυβέρνηση υπάρχει η εκτίμηση ότι αυτή η τάση αποκλιμάκωσης θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, ωστόσο τα αρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε εγρήγορση, δεδομένου ότι η ακρίβεια συνεχίζει να είναι για τους πολίτες το νούμερο ένα πρόβλημα της καθημερινότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει μέσα στο καλοκαίρι να καταβληθεί η μέγιστη προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε από τον Σεπτέμβριο να αλλάξει η εικόνα και οι πολίτες να μη βλέπουν συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης.

Παράλληλα, και ο ίδιος, θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να υπάρξει νέο, πιο αυστηρό πλαίσιο για τη λειτουργία των πολυεθνικών, οι οποίες σήμερα τιμολογούν διαφορετικά τα ίδια προϊόντα από χώρα σε χώρα.

Ο οδικός χάρτης του κυβερνητικού έργου

Οι δράσεις της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα, με έμφαση στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, θα είναι και στο επίκεντρο της παρέμβασης του πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ..

Από τη συμπρωτεύουσα ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει τους άξονες του κυβερνητικού έργου ως το τέλος της τετραετίας.

Θα πρόκειται ουσιαστικά για τον οδικό χάρτη ως το 2027, οπότε και σχεδιάζεται να έχει διαμορφωθεί ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ.

Παράλληλα, αναμένεται να αναφερθεί στις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται σε σχέση με τη φορολογική πολιτική “στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης”, όπως διαμηνύουν συνεργάτες του.

Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στις νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, οι οποίες δρομολογούνται για το φθινόπωρο, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) από το πρώτο ευρώ και η ενεργοποίησή του μόνο για ποσά άνω των 1.400 ευρώ.

Επίσης, η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για τη συμπλήρωση του ελάχιστου ορίου των 15 ετών για τη λήψη επικουρικής σύνταξης – μέτρο το οποίο υπολογίζεται ότι θα αφορά σε περίπου 24.000 αυτοαπασχολούμενους – αλλά και ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, ο οποίος εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές που ισχύουν με το σημερινό σύστημα υπολογισμού.

Με το βλέμμα στους νέους

Ο Κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει επίσης αναλυτικά τα μέτρα στήριξης της οικογένειας και των νέων ζευγαριών.

Μεταξύ άλλων, τα μέτρα αναμένεται να αφορούν σε αύξηση του επιδόματος τέκνων, πρόσβαση σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις κ.α..

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εδώ και καιρό αξιολογεί ένα – ένα τα επιδόματα και θα καταθέτει προτάσεις για την ανακατανομή των κονδυλίων, όπως προκύπτουν από τη μείωση των δικαιούχων λόγω εισοδηματικών κριτηρίων.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την ένταξη περίπου 200.000 οικογενειών τρίτεκνων στην κατηγορία των πολύτεκνων, με τα αντίστοιχα προνόμια.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στη στήριξη των νέων, με την επανεκκίνηση του προγράμματος “Σπίτι μου”, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, να βρίσκεται στην προμετωπίδα του κυβερνητικού σχεδιασμού . Το “Σπίτι μου x 2” θα προβλέπει υψηλότερα ηλικιακά όρια (για δικαιούχους 30-50 ετών) καθώς και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (ως 40.000 ευρώ) ώστε να έχουν πρόσβαση περισσότεροι πολίτες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις