Με το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ να έχει βγει… εκτός, οι δυο ηγέτες ξεκίνησαν τη διμερή συνάντηση λίγο μετά τις 10:00 και την ολοκλήρωσαν μετά τις 12:30, μισή ώρα αφού (βάσει προγράμματος) ο πρόεδρος της Γαλλίας έπρεπε να βρίσκεται στη Βουλή.
Αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών, Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανσουά Ολάντ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Και στη συνέχεια, παρά τις ανησυχίες πως ίσως το πολύνεκρο δυστύχημα στη Γαλλία με τους 44 νεκρούς φέρει τα πάνω κάτω, ξεκίνησε (με καθυστέρηση και αυτή) η συνέντευξη Τύπου των δυο ηγετών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και εκεί έγινε σαφές πως το θέμα των κόκκινων δανείων, για το οποίο κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως από τη στιγμή που “τα έσπασαν” με την τρόικα δεν αποκλείεται για το θέμα να δοθεί πολιτική λύση, έγινε συζήτηση. Το είπε άλλωστε ο Φρανσουά Ολάντ πως συζητήθηκε. Και έκανε λόγο για “ευελιξία”. “Αυτό που ζητά (η Ελλάδα) και το κατανοώ είναι να υπάρξει ευελιξία. Και αυτό που ανησυχεί τους Έλληνες είναι τα κόκκινα δάνεια, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες. Πρέπει να ξαναδούμε ποιο είναι το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. Έγινε μια συζήτηση, θα συνεχιστεί με τους υπουργούς”, είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο οποίος έκανε αναφορά και στο χρέος και την απομείωσή του. Κι εδώ έθεσε έναν όρο: να γίνουν πράξη δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα. “Μόνο αν η Ελλάδα τηρήσει τις μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστεί η συζήτηση για το χρέος”, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος και σημείωσε πως αυτό προβλέπεται και στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όταν ο Φρανσουά Ολάντ ρωτήθηκε για το Grexit και το ενδεχόμενο κάποιοι να βάλουν εμπόδια στη συζήτηση για το χρέος, τόνισε πως δεν είναι μάντης. Αλλά ως τέτοιος απάντησε… “Δεν είμαι μάντης, ούτε μπορώ να μπω στη σκέψη των άλλων. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα του Grexit. Εκείνη τη νύχτα, της 12ης Ιουλίου, υπήρξε μια δέσμευση: όλοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για να μην επιστρέψει η συζήτηση για Grexit ξανά” είπε και σημείωσε πως αυτό που απασχολεί τώρα την Ευρώπη είναι το… Brexit!
Ο Φρανσουά Ολάντ και στη συνέντευξη Τύπου δεν έχασε την ευκαιρία να… αποθεώσει τον Αλέξη Τσίπρα και την Ελλάδα. ” Ξέρω καλά τι περνάει ο ελληνικός λαός. Ο Αλέξης Τσίπρας και στη συζήτηση στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής ήταν ασταμάτητος στις προσπάθειές του. Ήταν απαραίτητη μια τέτοια στάση αν θέλαμε οι Ευρωπαίοι να υιοθετήσουν μια στάση στήριξης. Πως θα μπορούσαμε να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα; Αν κινητοποιήθηκα δεν το έκανα μόνο για λόγους πολιτικής αλλά γιατί θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και αυτό είναι θέση όλων των Γάλλων ηγετών”.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του προσπάθησε να στείλει μηνύματα: δεν θα γίνουμε αρένα κατασχέσεων, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και “θα τηρήσουμε στις δεσμεύσεις μας στο ακέραιο”. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε πως παρά τις… αντιρρήσεις και τις αμφιβολίες της, η κυβέρνησή του έχει προχωρήσει με γοργά βήματα πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που της ζητήθηκαν.
“Όσα συμφωνήσαμε θα τα τηρήσουμε, αλλά απαιτούμε όσα έρχονται ως επιστέγασμα αυτών των συμφωνιών, να τηρούνται επίσης. Δεν είμαστε κατάδικοι, είμαστε ισότιμοι εταίροι και όσον αφορά κρίσιμα ζήτημα που μένουν ανοιχτά, είμαστε εδώ για να τα δούμε”, είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε εκ νέου “σε κάποιους που θέλουν να ξαναβάλουν στο τραπέζι την απαίσια ιδέα της διαίρεσης της Ευρώπης και του Grexit. Η Ελλάδα δεν είναι πια ο φτωχός συγγενής. Η Ελλάδα απαιτεί σεβασμό. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις”.
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε επιχειρήσει να στείλει σαφές μήνυμα: «παρεμβάσεις που υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα του Ιούλη αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη διαίρεση της Ευρώπης. Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία που θα τηρήσει, δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής”.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό “μέχρι τέλος Νοέμβρη θα έχουμε ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις μας και μέχρι τέλος του χρόνου την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Η επιτυχία της Ελλάδας είναι επιτυχία της Ευρώπης”, κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο πρόεδρος της Γαλλίας ήταν ένας από τους ανθρώπους που τον έπεισαν να δεχτεί τον συμβιβασμό και τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους. “Τον περασμένο Ιούλιο περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά οι δύσκολες στιγμές δένουν τους ανθρώπους. Ο Φρανσουά ήταν από τους ανθρώπους που με έπεισαν να δεχτώ έναν δύσκολο συμβιβασμό. Θέλω να πιστεύω ότι το μήνυμα της συνάντησής μας πρέπει να είναι ότι η ανόητη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ πρέπει να φύγει από το τραπέζι και δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να την επαναφέρει. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να βγει από την κρίση. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.