Κυριακή, 20 Οκτ.
20oC Αθήνα

Ολάντ σε Τσίπρα: Δεν θα σας αφήσουμε μόνους

Ολάντ σε Τσίπρα: Δεν θα σας αφήσουμε μόνους

Μπορεί να τον… έστησε σχεδόν 10 λεπτά αλλά μάλλον του το συγχώρεσε. Και αφού χαμογελαστός υποδέχτηκε τον Φρανσουά Ολάντ στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια σύντομη ξενάγηση στον Γάλλο πρόεδρο στην «έδρα» της κυβέρνηση και στη συνέχεια πέρασαν στο… δια ταύτα.

Οι δυο άνδρες μπήκαν μαζί στο γραφείο του πρωθυπουργού, κάθισαν στις κατάλευκες πολυθρόνες δίπλα στο παράθυρο και στα αγγλικά, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε στον Φρανσουά Ολάντ πως το 1982 και με απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου οργανώθηκε ο ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού.

“Το πρόβλημα είναι πως δεν είναι πολύ άνετο, αλλά είμαστε όλοι εδώ” είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τον πρόδρο της Γαλλίας να αναρωτιέται… που είναι οι υπουργοί και τον κ. Τσίπρα να του εξηγεί πως βρίσκονται σε άλλη αίθουσα και πως οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου γίνονται στη Βουλή.

Και στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επέλεξε να μιλήσει στα ελληνικά για να απευθυνθεί στον Γάλλο πρόεδρο για να τον καλωσορίσει. “Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκεστε στην Ελλάδα, μια επίσκεψη που την οργανώναμε καιρό τώρα”, είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως το ταξίδι του προέδρου της Γαλλίας έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη φράση του Ολάντ, κατά το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, πως “τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία” και με αφορμή αυτό, τόνισε: “η δημιουργική συνεργασία έχει να κάνει με το μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, πρέπει να επιστρέψει στις αρχικές της αξίες και αρχές. Οι προοδευτικές δυνάμεις, είτε βρίσκονται σε κυβερνητικό επίπεδο είτε σε επίπεδο κοινωνικών κινημάτων, που θέλουν την Ευρώπη των αξιών, πρέπει να δώσουν έναν κοινό αγώνα. Και με αυτή την έννοια, η επίσκεψή σας σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευτεί η Δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη και να δώσουμε τον αγώνα για τις επόμενες γενιές, να ζήσουν σε καλύτερη Ευρώπη”.

Ολάντ: Αλληλεγγύη με πράξεις όχι με λόγια μόνο

Για άλλη μια φορά, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε υπέρμαχος της Ελλάδας και υποσχέθηκε πως η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της χώρας μας τόσο όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις και το χρέος αλλά και όσον αφορά στην κρίση με τους πρόσφυγες.

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε συγκινημένος από την υποδοχή που του επιφύλαξε η ελληνική κυβέρνηση και… αποθέωσε ξανά τον Αλέξη Τσίπρα, αν και δεν τον κατονόμασε, λέγοντας πως χρειάστηκε θάρρος για να επιστρέψει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις.

“Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός με την κρίση. Έχουμε κοινές αξίες” είπε ο Φρανσουά Ολάντ, σημειώνοντας πως η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας και να τη στηρίζει και μετά τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου.

Ο κ. Ολάντ υποσχέθηκε στήριξη και στο θέμα των προσφύγων. “Πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα που τους υποδέχεται και να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, δεν θα την αφήσει να αντιμετωπίσει μόνη της. Είναι θέμα ανθρωπιάς αλλά και θέμα ασφάλειας”. Όπως άλλωστε σημείωσε “η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο κοινή αγορά με κοινό νόμισμα, είναι δημοκρατία, ανάπτυξη… Αυτή την Ευρώπη θέλουμε και γι’ αυτό η Ελλάδα μπήκε η ευρώ για να μετέχει σε μια Ευρώπη άξιων”.

Το… καλύτερο όμως ο Φρανσουά Ολάντ το κράτησε για το τέλος. Υποσχέθηκε αλληλεγγύη με πράξεις. “Θέλω να πω ότι ήρθα εδώ με Γάλλους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν, η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια, χρειάζονται και πράξεις”, κατέληξε.

Φωτογραφίες: Reuters

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε