Οι εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, υποστηρίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη Τύπου σε Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το πραξικόπημα στην Τουρκία το καταδικάζει, την αναβολή της δίκης της Siemens, επισημαίνει ότι γίνονται όλες οι διαδικασίες για την επιτάχυνση και την ομαλή διεξαγωγή της δίκης, για την απλή αναλογική ότι αποτελεί παλλαϊκό αίτημα και έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την καθιέρωσή της, ότι δεν τίθεται κανένα θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, ενώ θεωρεί πως μετά το Brexit η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να στραφεί στο τρίπτυχο ανάπτυξη-κοινωνική δικαιοσύνη-δημοκρατία πριν να είναι πολύ αργά.
Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις γύρω από την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens;
Η υπόθεση Siemens αναδεικνύει για μία ακόμη φορά τις χρόνιες παθογένειες αυτού του κράτους-ομήρου στο παλιό πολιτικό σύστημα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Ένα σύστημα που κατάφερε να διαβρώσει σχεδόν όλες τις πτυχές τού Κράτους Δικαίου. Από την πλευρά μας κάναμε και κάνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας για την ομαλή άσκηση του έργου της Δικαιοσύνης. Το υπ. εξωτερικών μετέφρασε και παρέδωσε εμπρόθεσμα το τεράστιο υλικό της δικογραφίας, ως όφειλε. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός κινούν προσωπικά όλες τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες για την επιτάχυνση και ομαλή ολοκλήρωση της δίκης. Είναι πλέον ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας, η φυγή από αυτό το περιβάλλον σήψης και αρνησιδικίας. Προκλητικότερη όλων τέλος, η στάση όσων το εξέθρεψαν και ουδέποτε απολογήθηκαν, έστω και πολιτικά, για το ρόλο τους στην εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης της Siemens. Τώρα έχουν και το θράσος να παριστάνουν τους τιμητές, φωνασκώντας. Ζητείται επιτέλους αξιοπρέπεια.
Η ΝΔ και κάποια άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αλλάζει εσπευσμένα τον εκλογικό νόμο με το σκεπτικό ότι προεξοφλεί ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές και ότι με την απλή αναλογική αποσκοπείτε στο να έχετε καθοριστικό ρόλο για τη συγκρότηση του επόμενου κυβερνητικού σχήματος, αφού αριθμητικά θα είναι επιβεβλημένες ευρείες συνεργασίες.
Προεξοφλείτε ήττα; Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ πάση θυσία να είναι στην επόμενη κυβέρνηση;
Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Συνεπώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μπροστά της τρία και πλέον χρόνια επίπονου έργου. Για την έξοδο της χώρας από μία παρατεταμένη κρίση και από το φαύλο κύκλο κακοδιαχείρισης και διαφθοράς. Τηρώντας τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, καταθέσαμε μία ριζοσπαστική πρόταση για ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα με διευρυμένη αντιπροσώπευση. Το ότι η απλή αναλογική συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ιδρυτικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό. Ένα γνήσια Αριστερό αίτημα δεκαετιών. Επιπλέον έχουν ωριμάσει και οι συνθήκες και αποτελεί ένα λαϊκό αίτημα.
Επιπλέον, ξεκαθαρίσαμε ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο πρέπει να γίνει έγκαιρα, με νηφαλιότητα, μακριά από τον εκλογικό χρόνο, ακριβώς για να μην υπάρξει μικροκομματική εκμετάλλευση ενός τόσο σοβαρού θεσμικού ζητήματος.
Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη, προβάλει συστηματικά στο ΣΥΡΙΖΑ τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η ίδια την πολιτική. Τον τρόπο που ασκούσε η ίδια την εξουσία τόσα χρόνια. Δηλαδή με μικροπολιτικό σχεδιασμό, με τις κομματικές της ανάγκες σε πρώτη προτεραιότητα και βέβαια με αυτοσκοπό τη διαιώνισή της στην εξουσία. Μέρος αυτής της νοοτροπίας και το εκλογικό σύστημα, το οποίο εκείνη τροποποιούσε ή συμφωνούσε με τη λογική της τροποποίησής του κατά το δοκούν.
Εκτιμάτε ότι το ΠΑΣΟΚ, και το Ποτάμι, καταψηφίζοντας την απλή αναλογική, συντάσσονται έτσι με τη ΝΔ; Αν ναι, θεωρείτε ότι είναι μια στρατηγική επιλογή με το «βλέμμα» στις επόμενες εκλογές ή μια τακτική των δύο κομμάτων να υπερτονίσουν τις αποστάσεις τους από την κυβέρνηση;
Το Ποτάμι «πνίγεται» σχεδόν από την ίδρυσή του στις αντιφάσεις του και γίνεται πάντα, στις δύσκολες αποφάσεις, η «ουρά» της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι πλέον βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και με τα στελέχη του σε μόνιμη αναζήτηση στέγης. Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, δείχνει εγκλωβισμένο στα εσωτερικά αδιέξοδά του. Θυμίζω, μάλιστα, ότι μόλις λίγο διάστημα πριν, κατέθεσαν πρόταση για απλή αναλογική την οποία σήμερα χαρακτηρίζουν, με θράσος, «εργαλειακή». Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά αύριο και υπάρχει ακόμα χρόνος να επανεκτιμήσουν τη θέση τους.
Συζητά τελικά η κυβέρνηση μείωση του ορίου του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή;
Δεν βλέπουμε δογματικά το θέμα. Η πρόταση που καταθέσαμε είναι ο ελάχιστος κοινός τόπος όπως προέκυψε από τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Έχουμε, άλλωστε, δηλώσει ότι αν υπήρχε αυξημένη πλειοψηφία για τη μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή, θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε.
Σύντομα, μετά το καλοκαίρι, στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης θα βρεθούν τα εργασιακά. Μπορεί να εγγυηθεί η κυβέρνηση ότι θα επιτύχει να αποκρούσει τυχόν πιέσεις των δανειστών ως προς τα θέματα της μείωσης μισθών, των τριετιών και των επιδομάτων, της ενσωμάτωσης του 13ου και 14ου μισθού, της αύξησης του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% και των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο;
Ένα ακόμη θέμα που καλύπτεται από τα περισσότερα ΜΜΕ με όρους θεάματος και μεγάλες δόσεις τερατολογίας. Όπως ξεκαθάρισε και ο υπουργός Εργασίας, δεν τίθεται θέμα μείωσης περαιτέρω των δικαιωμάτων και των μισθών των εργαζομένων. Τίθεται μόνο ζήτημα να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σε αυτή τη θέση συγκλίνουν και οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα, και η ευρωπαϊκή πλευρά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Οι φωνές που επιμένουν στη συνέχιση της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας είναι λιγοστές. Και πιστεύω ότι μπορούν να υποχωρήσουν ως το Σεπτέμβρη ακόμη περισσότερο, αν δημιουργηθεί ένα εθνικό κοινωνικό μέτωπο. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κοινό κείμενο εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων. Θα ζητήσουμε να στηριχθεί αυτό το κείμενο και πολιτικά από τα υπόλοιπα κόμματα. Πιστεύω ότι με αυτές τις θέσεις θα ταυτιστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και θα πάμε ακόμη ισχυρότεροι στη διαπραγμάτευση του Σεπτέμβρη. Για να επιστρέψει η Ελλάδα στην «κοινωνική Ευρώπη».
Οι πρώτες εξελίξεις, μετά το Brexit, στο ευρωπαϊκό πεδίο (π.χ. συζήτηση για επιβολή κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία λόγω δημοσιονομικών αποκλίσεων) δίνουν περιθώρια αισιοδοξίας για αλλαγή πορείας στην Ε.Ε.; Αναμένεται ο πρωθυπουργός να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, ενδεχομένως με επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit βρίσκεται μπροστά από ένα σταυροδρόμι και καλείται να πάρει τώρα απόφαση για το μέλλον της. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο χρόνου και αυταπατών. Τα οικονομικοκοινωνικά αδιέξοδα, αποτελέσματα της εμμονής σε σκληρές πολιτικές λιτότητας, είναι περισσότερο ορατά παρά ποτέ. Ή παραμένει σε αυτόν τον αδιέξοδο οικονομικό προτεσταντισμό, με κίνδυνο -εκτός όλων των άλλων-να εκτοξεύσει τη δημοφιλία των ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων σε όλα τα κράτη-μέλη. Ή στρέφεται στο τρίπτυχο ανάπτυξη-κοινωνική δικαιοσύνη-δημοκρατία πριν να είναι πολύ αργά.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει σταματήσει τις επαφές του με ομολόγους του στην Ε.Ε. από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία. Το αίτημα παραμένει αναλλοίωτο και όσο περνούν οι μήνες γίνεται επιτακτικότερο. Να δημιουργηθεί μία συμμαχία της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, ακόμη και των φιλελεύθερων προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων που θα επιχειρήσει να ανακόψει συντονισμένα την αδιέξοδη πορεία της λιτότητας σε όλη την Ε.Ε. Βασική αξία πρέπει να ξαναγίνει η αλληλεγγύη και προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινούνται όλες οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού στις διεθνείς του επαφές.
Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και την αποτροπή του; Πώς μπορούν αυτά τα γεγονότα να επηρεάσουν τις σχέσεις της γείτονος χώρας με την Ελλάδα και συνολικά με την ΕΕ;
Είναι ακόμη νωρίς για να έχουμε την πλήρη εικόνα των γεγονότων στη γείτονα χώρα. Ωστόσο, κάθε πράξη, ειδικά στρατιωτικών κύκλων, που στρέφεται ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση οποιασδήποτε χώρας είναι καταδικαστέα. Αν και τα ζητήματα εμβάθυνσης του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας είναι υπαρκτά, ένα -ακόμη- στρατιωτικό πραξικόπημα θα πήγαινε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω.
Κάθε φαινόμενο αποσταθεροποίησης στη γειτονιά μας είναι ανησυχητικό. Από την πλευρά μας επιδεικνύουμε την απαιτούμενη ψυχραιμία και σύνεση, συνολικά ως πολιτικό σύστημα. Με την ίδια ψυχραιμία θα κινηθούμε τις επόμενες ημέρες στις διμερείς μας σχέσεις, χωρίς καμία εμπλοκή στα εσωτερικά της Τουρκίας. Οι σχέσεις μας άλλωστε με την Τουρκία -αναφέρομαι και ως Ελλάδα και ως Ε.Ε.- διέπονται από σταθερές αρχές και δεδομένες προϋποθέσεις.
Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο πλέον σταθερός και ασφαλής πόλος στην Ανατολική Μεσόγειο.