Site icon NewsIT
21:18 | 28.01.14

Όλο το παρασκήνιο από τη συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον Πούτιν

Όλο το παρασκήνιο από τη συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον Πούτιν
Newsit Newsroom

Τα θέματα της ενέργειας τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που άρχισε στις 6 το απόγευμα, κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας στις Βρυξέλλες.

Καθισμένοι σε πλαστικές (!) καρέκλες, οι δυο ηγέτες συζήτησαν για τους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας, με τον Αντώνη Σαμαρά να επισημαίνει στο Ρώσο πρόεδρο ότι η Ελλάδα είναι σε βαθιά κρίση και είναι ανάγκη να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου, με σκοπό μια καλύτερη ενεργειακή πολιτική.  Παράλληλα, έκανε ανοιχτή πρόσκληση να επενδύσουν οι Ρώσοι στη χώρα μας.  

Αναφερόμενος δε στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή χωρίς την ανάπτυξη των ευρω-ρωσικών σχέσεων.

“Συναντιόμαστε σήμερα ως φίλοι. Ο ελληνικός και ο ρωσικός λαός έχουν ιστορία, θρησκεία και παράδοση που τους ενώνει”. Με αυτά τα λόγια και απευθυνόμενος στο Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

“Πάνω σε αυτή τη φιλία χτίζουμε. Δεν υπάρχει διεθνής σταθερότητα, χωρίς συνεχώς αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα και διήρκησε 40 λεπτά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Α. Σαμαράς επανέλαβε την πρόσκληση προς τον Ρώσο Πρόεδρο να επισκεφτεί την Ελλάδα.

Επίσης κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν, εξάλλου, το έντονο ενδιαφέρον της Ρωσίας για ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα. Ειδικότερα για τους σιδηρόδρομους, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το ρωσικό ενδιαφέρον είναι έντονο, ιδιαίτερα αν μπορεί να υπάρξει διασύνδεση με τα λιμάνια της Βορείου Ελλάδος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ηγετών βρέθηκε το θέμα του φυσικού αερίου. Η ελληνική πλευρά εξήγησε ότι η βελτίωση της τιμής φυσικού αερίου για την Ελλάδα θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Μόσχα μεταξύ της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom και της ελληνικής ΔΕΠΑ. Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, η σημερινή τιμή φυσικού αερίου ( 467 δολάρια / 1000btu) είναι πάρα πολύ υψηλή και η ελληνική πλευρά αναμένει μια πραγματική μείωση.

Σχετικά με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Gazprom και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι η αντιπαράθεση είναι έντονη και ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ακανθώδες θέμα. «Η Ευρώπη θέλει να ακολουθεί αντιμονοπωλιακούς κανόνες. Το θέμα είναι τί επιπτώσεις θα έχει αυτό στις τιμές», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν στο Σότσι της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν εμφανίστηκε ανοιχτός σε όλα, κατά τις ίδιες πηγές. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως γνωρίζει τις δυσκολίες και στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.

Μάλιστα, προέταξε την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δυο χωρών και του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα.

Να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην Ουκρανία

Νωρίτερα, η ευρωπαϊκή ηγεσία στη Μόσχα υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής της κλιμάκωσης της βίας και της αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας στην Ουκρανία, με σεβασμό στη θέληση του λαού της και των δημοκρατικών κανόνων.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αν και προσπάθησε να αποφύγει να μιλήσει για αυτό το θέμα, δεν τα κατάφερε, καθώς όλες οι ερωτήσεις που δέχτηκε αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά την παραίτηση της ουκρανικής κυβέρνησης και την πολιτική κρίση.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε ότι η Ρωσία σέβεται πάντα τα κυριαρχικά δικαιώματα των εταίρων της, αλλά και ότι κάθε χώρα λαμβάνει αποφάσεις με ανεξάρτητο τρόπο. Ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές, αλλά οικονομικά συμφέροντα που κυριαρχούν. Κάλεσε να ληφθεί πρωτίστως υπόψη το όφελος του λαού της Ουκρανίας.

Ανέφερε ακόμη ότι εάν η αντιπολίτευση ανέβει στην εξουσία, η Μόσχα δεν θα ακυρώσει το δάνειο των 15 δισεκ. δολαρίων το οποίο έχει χορηγήσει στην Ουκρανία, τονίζοντας ωστόσο ότι “θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω”.  Αυτό το οποίο προέχει είναι να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία που θα επιτρέψουν την αποπληρωμή του δανείου, κατέληξε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαμαράς: Κόκκινο χαλί στους επενδυτές

Οι “σεισμογενείς περιοχές” του πολιτικού φάσματος

Ο “σκληρός” Ντάισελμπλουμ και οι εκλογές

Α. Σαμαράς: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το Ολοκαύτωμα

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version