Πολιτική

Όλο το παρασκήνιο για τις ασκήσεις SAR που προανήγγειλε η Τουρκία

Η Τουρκία φαίνεται πως δεν αλλάζει ουσιαστικά τις προκλητικές θέσεις της για το καθεστώς που θέλει στο Αιγαίο, παρά το θετικό κλίμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Η Τουρκία, συνεχίζει να αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ακόμα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παρά τη διαφορετική εικόνα που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ρεπορτάζ του Onalert.gr αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για τις ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης (SAR), τις οποίες προανήγγειλε η Τουρκία στο Αιγαίο και την άτεγκτη γραμμή της Άγκυρας όσον αφορά την δικαιοδοσία έκδοσης Navtex, τις Notam για τις πτήσεις ελικοπτέρων και αεροσκαφών στο FIR Aθηνών αλλά και τα όρια του Εθνικού Εναέριου Χώρου όπως τα καθορίζουν οι δύο χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, τις προηγούμενες ημέρες η αρμόδια υπηρεσία για τις Navtex του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εξέδωσε ναυτικές οδηγίες για δύο ασκήσεις Search and Rescue στο Αιγαίο. Η πρώτη σε Διεθνή Ύδατα και στα όρια των Χωρικών Υδάτων των νησιών μας, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου και η δεύτερη σε μια μεγαλύτερη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σκύρου σε Διεθνή Ύδατα και πάλι στα όρια των Χωρικών Υδάτων Σκύρου, Ψαρών και Λέσβου.

Οι δύο ασκήσεις αφορούν το διάστημα από τις 15 έως τις 23 Μαΐου. Ταυτόχρονα, η αρμόδια υπηρεσία των γειτόνων εξέδωσε αντίστοιχες Notam για τις πτήσεις των εναέριων μέσων στις ίδιες περιοχές. Η απάντηση της Αθήνας ήρθε στις 9 Μαΐου με την έκδοση μόνο Notam στις οποίες αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν την απόλυτη αρμοδιότητα για έκδοση Notam και Navtex για ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης εντός του συνόλου του FIR Aθηνών.

Επιπλέον, τονίζεται ότι τα τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα δεν επιτρέπεται να παραβιάζουν  σε αυτές τις ασκήσεις τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από τις ακτές των νησιών μας και φυσικά να καταθέτουν τα ανάλογα Σχέδια Πτήσης για όλες τις πτήσεις των εναέριων μέσων της γειτονικής χώρας.

Την επόμενη ημέρα δημοσιοποιείται μέσω επίσης Notam η ανταπάντηση της Άγκυρας με την οποία υπογραμμίζεται εμφατικά ότι τα τουρκικά αεροσκάφη δεν θα προσεγγίζουν τις ελληνικές ακτές σε απόσταση μικρότερη των 6 ναυτικών μιλίων και όχι των 10, όπως ανέφερε η ελληνική Notam, ενώ δεν πρόκειται να καταθέσουν Σχέδια Πτήσεις για όλες τις εναέριες κινήσεις ελικοπτέρων και αεροσκαφών.

Κατά συνέπεια, είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία επιμένει σταθερά και χωρίς διάθεση συνεννόησης στη γνωστή και πάγια, τις τελευταίες δεκαετίες, σκληρή γραμμή αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με αφορμή τις ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης.

Άλλωστε, οι γείτονες ουδέποτε έχουν κρύψει την επιθυμία τους να χωριστεί το Αιγαίο στη μέση και η Τουρκία να αποκτήσει τη δικαιοδοσία για SAR, ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, στα όρια δηλαδή της Σκύρου και της Άνδρου.

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις το διεκδίκησαν και στην πράξη επί του πεδίου στέλνοντας ελικόπτερα Έρευνας και Διάσωσης αλλά και σκάφη της Ακτοφυλακής σε επιχειρήσεις τέτοιου τύπου εντός της περιοχής ευθύνης της Ελλάδας.

Οι ασκήσεις SAR των γειτόνων αρχίζουν δύο ημέρες μετά την προγραμματισμένη συνάντηση Mητσοτάκη και Ερντογάν στην Άγκυρα την προσεχή Δευτέρα, με το ελληνικό Επιτελείο να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ την ίδια στιγμή, μονάδες του Στόλου ήδη παρακολουθούν τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων τα οποία συμμετέχουν στην αεροναυτική άσκηση «Deniz Kurdu 24» χωρίς έως τώρα να έχουν καταγραφεί προκλήσεις των γειτόνων.

Του Κώστα Σαρικά/onalert

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα