Ο Κώστας Τασούλας υπολογίζεται ότι θα λάβει 165, ίσως και 166 ψήφους
Η επιλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να προτείνει τον Κώστα Τασούλα, έναν υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την κεντροδεξιά, και όχι από την κεντροαριστερά, έχει πολλαπλούς στόχους.
Από τη μία, με την επιλογή του Κώστα Τασούλα θωρακίζει τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στους βουλευτές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφουγκράζεται τις ανησυχίες τους και τους προβληματισμούς τους.
Μια κίνηση που κρίνεται αναγκαία καθώς στα δύο χρόνια που απομένουν ως τις εκλογές, εκκρεμούν κομβικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Μήνυμα στη βάση της ΝΔ
Επιπλέον, από την άλλη, με την επιλογή του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα – ο οποίος προέρχεται από την «καρδιά» της ΝΔ – ο πρωθυπουργός ικανοποιεί και τη βάση της παράταξης, η οποία επίσης προβληματίζεται για την ιδεολογική κατεύθυνση της ΝΔ προς το κέντρο, όπως αποτυπώνεται άλλωστε και στις δημοσκοπήσεις.
Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται ότι η υποψηφιότητα Τασούλα μπορεί να αποτελέσει και «ανάχωμα» για τη διαρροή ψήφων προς τα κόμματα δεξιά της ΝΔ.
Επιχείρηση «αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ»
Παράλληλα, με την επιλογή υποψηφίου από τη «γαλάζια δεξαμενή» – «σπάζοντας» την παράδοση που θέλει να προτείνεται πρόσωπο από τον αντίπαλο πολιτικό χώρο – ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά επιχειρεί να αποδυναμώσει το ΠΑΣΟΚ, διαμηνύοντας στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι δεν θεωρεί ότι το κόμμα του είναι ισχυρός αντίπαλος στην πολιτική «σκακιέρα».
«Το 2020 δεν είναι 2025, υπάρχει αλλαγή συσχετισμών. Δεν υπάρχει τώρα ένας δεύτερος, μεγάλος πόλος, ο οποίος θα δικαιολογούσε την κυβέρνηση να προτείνει υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την αντίπαλη παράταξη, και εν προκειμένω από την κεντροαριστερά» δήλωναν χαρακτηριστικά πηγές της κυβέρνησης.
Επιπλέον, κάποια στελέχη «βάζουν στη ζυγαριά» και τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ότι δεν προτίθεται να κάνει συνεργασία, σε περίπτωση ανάγκης για συγκρότηση συγκυβέρνησης, με τη ΝΔ, παρά μόνο με κόμματα της κεντροαριστεράς.
«Τορπίλισε κάθε πιθανότητα συνεννόησης…» δήλωνε «γαλάζιο» στέλεχος, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να έχει επιτεθεί με σφοδρότητα πριν από 3 ημέρες στον Νίκο Ανδρουλάκη, και με αφορμή τη δήλωση του να προειδοποιεί ότι «ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ, παίρνεις πακέτο είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε το ΚΚΕ, είτε και τη Νέα Αριστερά».
Στο παρά πέντε «εκτός κούρσας» ο Ευ. Βενιζέλος
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η υποψηφιότητα από τον χώρο της κεντροαριστεράς και ειδικότερα αυτή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ήταν μία σκέψη κυρίαρχη στο μυαλό του πρωθυπουργού.
Όμως, η «ζυγαριά» έγειρε προς τον κεντροδεξιό Κ. Τασούλα.
Δεδομένου ότι ο κ. Τασούλας πέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής σε τρεις ψηφοφορίες με ψήφους – ρεκόρ, η κυβέρνηση εκτιμά ότι «στριμώχνει» το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελληνική Λύση που τον είχαν στηρίξει.
«Πως μπορούν να δικαιολογήσουν ότι δεν αλλάζουν στάση για μικροκομματικούς λόγους; Είναι μια ενωτική υποψηφιότητα και έχει τη δυνατότητα συνεννόησης και συναινέσεων» σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος.
Το παρασκήνιο
Η συζήτηση για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τα σπλάχνα της «γαλάζιας» παράταξης, ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές, όταν σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ βουλευτές ζήτησαν βροντερά να μην ανανεωθεί η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου αλλά να προταθεί δεξιός υποψήφιος.
Η πρώτη συζήτηση με τον κ. Τασούλα έγινε μήνες πριν, με τον Κ. Μητσοτάκη να θέτει την υποψηφιότητα του ως ένα σοβαρό ενδεχόμενο.
Επίσημα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής για τις προθέσεις του την περασμένη Κυριακή.
Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, προσωπικά ενημέρωσε, σε τηλεφωνική επικοινωνία, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν θα προτείνει την ανανέωση της θητείας της, καθώς εκτιμά ότι σε αυτή τη δύσκολη, διεθνή γεωπολιτική συγκυρία, θα πρέπει να αναδειχθεί πολιτικό πρόσωπο Αρχηγός του Κράτους.
Με 165 ή 166 ψήφους η εκλογή Τασούλα
Ο Κώστας Τασούλας αναμένεται να ορκιστεί ως ο 9ος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση, στις 13 Μαρτίου, οπότε και λήγει η θητεία της κ. Σακελλαροπούλου.
Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου, και, όπως όλα δείχνουν, «λευκός καπνός» θα βγει περί τα μέσα Φεβρουαρίου, με την τέταρτη ψηφοφορία, όπου ο «πήχης» για την προεδρική εκλογή είναι στις 151 ψήφους.
Ο Κ. Τασούλας υπολογίζεται ότι θα λάβει 165, ίσως και 166 ψήφους.
Εκτός από τους 156 βουλευτές της ΝΔ, υπέρ της εκλογής του έχουν ταχθεί και οι Σπαρτιάτες (5 ψήφοι), ενώ ποντάρει και στη θετική ψήφο 3 ανεξάρτητων βουλευτών που εξελέγησαν με το κόμμα του Βασίλη Στίγκα (Χ. Κατσιβαρδά, Γ. Ασπιώτη, Μ. Γαυγιωτάκη), όπως και του ανεξάρτητου πρώην βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Π. Σαράκη.
Υπέρ θα ψηφίσει και ο πρώην “γαλάζιος” βουλευτής Μάριος Σαλμάς, ενώ ερωτηματικό υπάρχει για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά.
Δεδομένου ότι τόσο ο κ. Σαμαράς, όσο και ο κ. Τασούλας ήταν και οι δύο… πολιτικά παιδιά του Αβέρωφ, εκτιμάται ότι μπορεί να υπολογίζει στην υπερψήφιση και από την πλευρά του μεσσήνιου βουλευτή και να εκλεγεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα συνολικά με 166 ψήφους.