- Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ συναντήθηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα - Εκπρόσωπος γερμανικής κυβέρνησης: Η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της - Channel4: Η πρόταση που θα προκύψει από την πενταμερή του Βερολίνου θα έχει τη μορφή "take it or leave it" για την Ελλάδα - Το διαψεύδουν οι Financial Times - Μίνι υπουργικό υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου - Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει η επίτευξη μιας ενιαίας συμφωνίας, και όχι μόνο η κάλυψη της ρευστότητας τους επόμενους μήνες - Ποια είναι τα ανοιχτά "μέτωπα" και τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης
Οι ελπίδες για μια σημαντική εξέλιξη στην πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο, που θα έφερνε την Ελλάδα πιο κοντά στη συμφωνία με τους εταίρους, έπεσαν στο κενό.
Η αγωνία στις τάξεις της ελληνικής κυβέρνησης παρατείνεται, καθώς, ύστερα από δύο ώρες διαβουλεύσεων, οι Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι αποφάσισαν ότι… η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της και αυτό ήταν το μοναδικό (;) μήνυμα που της έστειλαν.
Για την ώρα, βέβαια, μιας και δεν αποκλείεται και οι πέντε να κρατούν τη δεδομένη στιγμή κλειστά τα χαρτιά τους και με το φως της ημέρας να υπάρξουν εξελίξεις.
Υπενθυμίζουμε ότι αρχικά, η συνάντηση ήταν τριμερής, με τους Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, αλλά την τελευταία στιγμή κάθισαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων και οι Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι.
Αν και στις κοινές δηλώσεις τους, οι Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ δεν αναφέρθηκαν καθόλου στο θέμα της Ελλάδας, η συνάντηση από τριμερής έγινε πενταμερής, ώστε να τεθεί επί τάπητος το ελληνικό ζήτημα.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, η χώρα μας πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της, ώστε να υπάρξει άμεσα συμφωνία. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι και οι πέντε που συμμετείχαν στη συνάντηση, θα παραμείνουν σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, τις προσεχείς ημέρες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης, επισήμως, ήταν οι αλλαγές στα ΔΣ των οργανισμών, ωστόσο επί τάπητος βρέθηκαν σαφώς και οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για την επίτευξη μιας συμφωνίας, καθώς οι πιέσεις από τους δανειστές αυξάνονται ασφυκτικά, την ώρα που το Brussels Group συνεδριάζει στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο είναι σε εξέλιξη η συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ.
Λίγο μετά τις 23:00 από το Μέγαρο Μαξίμου αποχώρησαν οι κ.κ. Λαφαζάνης, Δραγασάκης, Σταθάκης, Φλαμπουράρης, ενώ παρέμεναν οι κ.κ. Τσίπρας, Παππάς, Τσακαλώτος και Βαρουφάκης. Μισή ώρα αργότερα, έγινε γνωστό ότι αποχώρησα και εκείνοι. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, αφήνουν να ενννοηθεί ότι αναμένουν νέα από το Βερολίνο εντός της νύχτας, που προβλέπεται «μεγάλη».
Η ελληνική κυβέρνηση συντάσσει ένα δικό της προσχέδιο για τη συμφωνία, κάτι που κάνουν και οι θεσμοί με σκοπό στη συνέχεια να βρεθεί η “χρυσή τομή”. Στόχος του πρωθυπουργού παραμένει η επίτευξη μιας ενιαίας συμφωνίας, καθώς δεν επιθυμεί μόνο την κάλυψη της ρευστότητας τους επόμενους μήνες.
Ο ΦΠΑ και το ασφαλιστικό παραμένουν τα μεγάλα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης και όπως φαίνεται θα είναι και τα τελευταία που θα κλείσουν, ώστε να “σφραγιστεί” η συμφωνία.
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χρειαστεί πολιτική παρέμβαση για να επιλυθούν αυτά τα δύο ζητήματα.
Υπενθυμίζουμε ότι η Αθήνα προτείνει τρεις συντελεστές στον ΦΠΑ: 6%-7%, 11%-12% και 23%.
Στα εργασιακά, η κυβέρνηση επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με μοντέλο που θα προτείνει το διεθνές γραφείο εργασίας, καθώς και στην σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.
Για το Δημόσιο, η Αθήνα έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και 15.000 προσλήψεις, ενώ οι δανειστές από την πλευρά τους, ζητούν την ακύρωση των επαναπροσλήψεων που πέρασαν με τον νόμο Κατρούγκαλου, αξιολόγηση παντού και να μην αυξηθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων.
Στο Ασφαλιστικό, η Αθήνα δεσμεύεται για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, με τους δανειστές να ζητούν πάγωμα ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος και ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Επιπλέον, συνεχίζουν να πιέζουν για μειώσεις κύριων – επικουρικών συντάξεων.