Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:30 το βράδυ της Τετάρτης το υπουργικό συμβούλιο. Όπως αναμενόταν, το ασφαλιστικό βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας.
Το ασφαλιστικό είναι το σημαντικότερο ζήτημα στην πολιτική ατζέντα. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία τελείωες πριν λίγα λεπτά.
Στόχος του Μαξίμου είναι φυσικά να μην υπάρξουν “απώλειες” όταν το ασφαλιστικό έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και γι’ αυτό τον λόγο, εδώ και αρκετές ημέρες επιχειρείται… πολιτικό μασάζ στους βουλευτές της συγκυβέρνησης, ούτως ώστε να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις για την κυβέρνηση.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, προέβη στα ακόλουθα σχόλια: “Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε τις λεπτομέρειες ενός Νομοσχεδίου-τομή στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας.
Μια ριζοσπαστική προοδευτική Διοικητική Μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν κυβερνήσεις που όμνυαν είτε στον δήθεν εκσυγχρονισμό είτε στη δήθεν επανίδρυση του κράτους.
Βάζουμε τέλος στο πελατειακό, κομματικό κράτος. Δίνουμε ανάσα και εμπιστοσύνη στους δημόσιους λειτουργούς“.
Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου με non paper, εξηγεί τα σημεία του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση, το οποίο η Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε “νομοσχέδιο – τομή”.
Αναλυτικά, αναφέρονται στο non paper του Μαξίμου: “Η κυβέρνηση ολοκληρώνει και καταθέτει άμεσα το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση. Με την πρωτοβουλία αυτή ανατρέπεται ένα καθεστώς παθογένειας, αντιπαραγωγικότητας, πελατειακών σχέσεων, το οποίο κυριάρχησε για δεκαετίες στον Δημόσιο Τομέα, με ευθύνη των κομμάτων του παραδοσιακού δικομματισμού.
Βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση είναι:
Α. Ο νέος τρόπος επιλογής ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης μέσα από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.
Β. Το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου.
Γ. Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με βάση αντικειμενικά προσόντα και μόνο.
Θα πρέπει να υπογραμμιστεί η διαφορετική αντίληψη για τον Δημόσιο Τομέα που εισάγεται με την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και που προωθεί την αξιοκρατία και την πλήρη αποκομματικοποίηση. Και αυτό σε αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η οποία:
– Προώθησε ένα τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης, σχεδιασμένο για μαζικές απολύσεις και υπηρεσιακούς εκβιασμούς στο δημόσιο.
– Διαμοίρασε τις υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις με αναλογικά ποσοστά ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα, χωρίς καν να το κρύβει. (Το περίφημο 4-2-1)
– Ελάχιστες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 προσπάθησε να καταστήσει πρακτικά αμετακίνητους τους διοικητές, που με καθαρά κομματικά κριτήρια είχε διορίσει σε δημόσιους οργανισμούς“.