Τρίτη, 1 Οκτ.
21oC Αθήνα

Ολοταχώς για…γραβάτα!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η απομείωση του χρέους είναι σχεδόν δεδομένη. Αυτό φαίνεται πλέον ανοιχτά και από τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται στο ζήτημα αυτό ακόμη και μέχρι πρότινος σκεπτικιστές, ωστόσο το θέμα είναι αν αυτή θα είναι άπαξ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον βέβαια είναι θετική η πρώτη αξιολόγηση, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς εταίροι και δανειστές δεν έχουν πειστεί ακόμη για την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης Τσίπρα στην εφαρμογή της νέας συμφωνίας.

Έτσι με βάση τις πρώτες προσεγγίσεις που γίνονται η τμηματική ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος για απομείωση του χρέους, δηλαδή πρώτα επιμήκυνση, αργότερα μείωση επιτοκίου ενδεχομένως, ακόμη και κάποιο μικρό “κούρεμα” μελλοντικά είναι αυτή τη στιγμή το πιθανότερο σενάριο.

Μάλιστα λέγεται ότι η απόφαση της Κομισιόν πριν από λίγες μέρες με την αύξηση στο 100% της κοινοτικής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 και τον διπλασιασμό κατ’ εξαίρεση για την Ελλάδα, της προκαταβολής για το επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020 από 7% σε 14%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 2 δισ. ευρώ άμεσης καταβολής, ήταν μία κίνηση-“δώρο” που δίνει το στίγμα των εταίρων και δανειστών και στο ζήτημα του χρέους ενδεχομένως.

Όλα θα εξαρτηθούν τελικά βεβαίως από το πόσο “καλός μαθητής” θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον, εφαρμόζοντας μέχρι κεραίας τα συμφωνηθέντα, για να ανοίξει έτσι ζήτημα του χρέους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση χθες το βράδυ ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί με τον κ. Τσίπρα να θεωρεί ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται η κυβέρνησή του είναι χρόνο, ώστε να βρεθεί κάποια στιγμή ίσως στην ευχάριστη θέση να μπορεί να πει ότι κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να φορέσει…γραβάτα!
 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε