Για εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, έκανε λόγο στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Προσέθεσε μάλιστα πως στην παρούσα φάση, την οποία χαρακτήρισε ως “καινούργια κατάσταση”, “το βάρος θα το μοιραστεί όλη η κοινωνία”.
Όλα αυτά μία μόλις ημέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, από την οποία ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ελπίζει να κερδίσει μία συμφωνία που θα δίνει λύση στο “καυτό” ζήτημα των χιλιάδων προσφύγων που δεν μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα, ελέω των αποφάσεων για τα κλειστά σύνορα που ετσιθελικά έχουν πάρει αρκετές χώρες της Ευρώπης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στο γεγονός, αλλά και στην τεράστια προσπάθεια που κατεβλήθη το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα να διέλθουν από την χώρα 850.000 πρόσφυγες “και ευρύτερα στην κοινωνία κανείς δεν πήρε είδηση”.
Επανέλαβε ότι “πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μέγαλο αριθμό“, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να συγκεντρωθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε “πολύ προσωρινές“, όπως μετ΄επιτάσεως τόνισε, εγκαταστάσεις.
“Χτίζουμε 10.000 θέσεις την εβδομάδα” είπε ο κ. Μουζάλας προσθέτοντας ότι “μετά την συγκέντρωσή τους θα δούμε την διανομή τους“, επισημαίνοντας οτι “στην αρχή μιας κρίσης προσπαθείς να λύσεις το άμεσο πρόβλημα”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επισήμανε, επίσης, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα, ενώ ταυτόχρονα ο κρατικός μηχανισμός είχε “μάθει αλλιώς, στην αποτροπή και τον εγκλεισμό, ενώ τώρα λειτουργεί αλλιώς”.
Αναφερόμενος στην Ειδομένη, είπε ότι οι εκεί πρόσφυγες πρέπει να πεισθούν πως αυτός ο δρόμος είναι κλειστός, προσθέτοντας ότι θα τους παρασχεθεί υγειονομική φροντίδα και τροφή, ενώ “θέλουμε να κατεβούν προς τα κάτω”.Ο κ. Μουζάλας είπε ότι με χρονικό ορίζοντα ενός μηνός οι εγκλωβισμένοι θα μπορούν να διαβιούν με αξιοπρεπείς συνθήκες.
Σε ότι αφορά την Ευρώπη, είπε ότι “περάσαμε δύσκολα, αλλά όχι γιατί φταίμε”, προσθέτοντας οτι αφενός μεν οι Ευρωπαίοι, “δεν έχουν τίποτα να πουν τώρα”, αφετέρου δε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις υποχρεώσεις της σε αντίθεση με την Ευρώπη που δεν είναι.
“Έχουμε πολιτική υποστήριξη από την Ευρώπη, αλλά όχι πρακτική και αυτό είναι που θα προσπαθήσει να αντιπαλέψει ο Αλέξης Τσίπρας” είπε ο κ. Μουζάλας.
Ανέφερε οτι εργαλεία της Ελλάδας είναι η μετεγκατάσταση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα μόνο προς την Ευρώπη θα δημιουργούσε πόλο έλξης προσφυγικών ροών, ενώ η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η μετεγκατάσταση πρέπει να γίνεται από Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο.
Ως δεύτερο εργαλείο ο κ. Μουζάλας ανέφερε “όσο κι αν δεν αρέσει σε ορισμένους” το ΝΑΤΟ, του οποίου το σχέδιο για την μείωση των ροών “θέλουμε να πετύχει”. Ως τρίτο εργαλείο ανέφερε την επιστροφή μεταναστών, επισημαίνοντας ότι ένα κράτος πρέπει να δουλεύει με διεθνείς κανόνες και συνθήκες.
Ο υπουργός αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από οικονομική βοήθεια, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το ζήτημα στην Ευρώπη θα υπάρξει πολύ μεγάλο παζάρι.
Ο κ. Μουζάλας είπε οτι επιθυμία της Ελλάδας είναι τα χρήματα να δίνονται στον εθνικό σχεδιασμό καθώς “όσοι έλθουν να δουλέψουν εδώ θα χρησιμοποιήσουν τις υποδομές της χώρας”.
Πρόσθεσε ότι “δεν θέλουμε η ανθρωπιστική βοήθεια να γίνει το όχημα εξυπηρέτησης ευρωπαϊκών αναγκών”, διευκρινίζοντας ότι η πλειοψηφία όσων έλθουν να δουλέψουν στην Ελλάδα, να είναι από την Ελλάδα, ενώ και τα υλικά αγαθά που θα καταναλώνονται να είναι ελληνικής προέλευσης.
Τόνισε οτι η αλληλεγγύη πρέπει να μετατραπεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σε διαρκές κίνημα, προσθέτοντας “με τέτοιο τρόπο που, μεταξύ άλλων, να μπορεί να πάρει χρήματα από την Ευρώπη, όπως και οι άλλες οργανώσεις”. Τέλος, ο υπουργός αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέφρασε την πεποιθησή του ότι η χώρα και ο ελληνικός λαός θα τα καταφέρουν.
Παράλληλα, η πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, παρέμβασή της στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως “οι επικριτές μας εξυπηρετούν σκοπιμότητες και ψαρεύουν στα θολά νερά της μισαλλοδοξίας“.
Σχετικά με την επιλογή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να καταργήσει τα κέντρα κράτησης (όπως η Αμυγδαλέζα) απάντησε πως “καλώς αδειάσαμε τα κέντρα κράτησης, γιατί έπρεπε να τηρήσουμε τη διεθνή νομιμότητα και τους δικούς μας νόμους, που δεν επιτρέπουν την παραμονή σε αυτά διαφόρων κατηγοριών ανθρώπων, που είχαν βρεθεί αρχικά εκεί, όπως ασυνόδευτοι ανήλικοι, αιτούντες άσυλο, χρήζοντες βοήθειας“.
Η ίδια μάλιστα άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας συγκεκριμένα πως “παραβίαζαν τη διεθνή νομιμότητα και δεν σέβονταν τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα“.
“Το κράτος είναι υποχρεωμένο να δώσει καθεστώς ανοχής στους μετανάστες, όταν αυτοί δεν μπορούν να απελαθούν” τόνισε ακόμη η Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ