Site icon NewsIT

Ομιλία Ζελένσκι στην Βουλή: Η αποτίμηση της κυβέρνησης και οι αντιδράσεις στελεχών της ΝΔ για το μαχητή του Αζόφ

08.04.2022 | 06:41
Ομιλία Ζελένσκι στην Βουλή: Η αποτίμηση της κυβέρνησης και οι αντιδράσεις στελεχών της ΝΔ για το μαχητή του Αζόφ

Μαχητής του Ουκρανικού στρατού μιλά μέσω τηλεδιάσκεψης σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, λέγοντας: «Καλημέρα αξιότιμα μέλη της ελληνικής Βουλής. Απευθύνομαι σε εσάς σαν Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην ουκρανική άμυνα, μέσα από το Τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, είναι το χρέος μου σαν άντρας. Πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη», Πέμπτη 07 Απριλίου 2022. O Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky (Βολοντίμιρ Ζελένσκι) μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το ατυχές συμβάν στη Βουλή με το βιντεοσκοπημένο μήνυμα μέλους του Τάγματος του Αζόφ, δεν στάθηκε ικανό να επισκιάσει την ομιλία του Ουκρανού Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος με τις αναφορές του στην Ελληνική ιστορία, το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» που υιοθετεί, όπως είπε, και η Ουκρανία, την περιγραφή των δεινών που υφίσταται ο λαός του από τη Ρωσική εισβολή αλλά και τις αναφορές του στην ηρωική αντίσταση των Ουκρανών, έκλεψε τις εντυπώσεις.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η παρουσία Ζελένσκι επιβεβαίωσε την αντιπολεμική γραμμή που χάραξε η ίδια από την πρώτη στιγμή, λαμβάνοντας την «γενναία απόφαση» να αποστείλει αμυντικό υλικό στην Ουκρανία και να απελάσει 12 Ρώσους διπλωμάτες. Αποφάσεις που είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με αυτές των υπόλοιπων εταίρων στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση.

Η θέση του Πρωθυπουργού «δεν ανήκουμε απλά στη Δύση, είμαστε Δύση» εκφράστηκε με τον πιο σαφή τρόπο, εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ήταν από τις χώρες οι οποίες από την πρώτη ημέρα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δεν είχε ούτε ένα ερωτηματικό για το αν θα καταδικάσει ή όχι.

Τα ερωτήματα στελεχών της ΝΔ

Ωστόσο στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης, δεν έλειψαν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να αποφευχθεί ένα τέτοιο περιστατικό «μέσα στον Ναό της Δημοκρατίας που κατάφερε να πετάξει έξω τους νεοναζί (της Χρυσής Αυγής)».

Τα ερωτήματα που έθεταν ήταν πολλά…

-Ποιος είχε την ευθύνη της επικοινωνίας με την Πρεσβεία της Ουκρανίας, η οποία ήταν ο διαμεσολαβητής με την πλευρά Ζελένσκι;

-Πότε ενημερώθηκε για την προσθήκη του βίντεο ο Πρόεδρος της Βουλής;

-Γιατί δεν απέρριψε την «επιθυμία Ζελένσκι» – που ήταν της τελευταίας στιγμής, όπως απαντά η Βουλή – ενώ η δική του πλευρά από ημέρες είχε θέσει αντίστοιχα το δικό της πλαίσιο για την παρέμβαση του;

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είχε ζητήσει να ανοίξει και να κλείσει την ειδική συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και να μην παρέμβει κανείς άλλος.

«Αχρείαστη παρέμβαση» παραδέχεται ο Πρόεδρος της Βουλής

Ο Κώστας Τασούλας, από τον οποίο σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις, παραδέχτηκε ότι ήταν μία… αχρείαστη παρέμβαση.

Ωστόσο απέφυγε να κάνει κάποια επίσημη δήλωση για να μην υπονομευτεί «η μεγάλη εικόνα με τον ηγέτη μιας χώρας, η οποία δέχεται τρομερή επίθεση, να μιλά στη Βουλή για ένα σημαντικό ιστορικά γεγονός», όπως σημείωσε σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

«Αν θέλουμε αυτό να το υπονομεύσουμε, μπορούμε να μετατρέψουμε σε μεγάλη εικόνα αυτή την αχρείαστη παρέμβαση που έγινε» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Βουλή ενημερώθηκε 5-10 λεπτά πριν από την ομιλία Ζελένσκι ότι η επιθυμία του Ουκρανού Προέδρου ήταν, για συναισθηματικούς λόγους, η παρέμβαση να εμπεριέχει βίντεο δύο μαχητών ελληνικής καταγωγής που βίωσαν τις μάχες στη Μαριούπολη.

Η διορθωτική παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου

Στελέχη πάντως της κυβερνητικής παράταξης δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για την αρχική αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία μίλησε για «ρωσική προπαγάνδα» όσον αφορά στο τι εστί «Τάγμα του Αζόφ», και την παρατήρηση ότι από το 2014 είναι μέρος της επίσημης Αστυνομικής Δύναμης της Ουκρανίας.

Σε σύντομο χρόνο από την πρώτη αντίδραση πηγών του Μαξίμου, ο Γιάννης Οικονόμου έσπευσε να ανασκευάσει δηλώνοντας ανοιχτά ότι η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος Ζελένσκι μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν «λανθασμένη και άστοχη».

Πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε «εξοργιστική και ανέντιμη» τη χρήση αυτού του λάθους από “μερίδα της αντιπολίτευσης”, και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, «ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή, που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή», όπως είπε.

«Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι επρόκειτο για «ιστορική ντροπή» και όχι για «ιστορική ημέρα», όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version