“Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα προσέφερε η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας. Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους. Ήθελα πολύ αυτό το τελευταίο μου ταξίδι να είναι στην Ελλάδα. Έμαθα για την φιλοξενία του ελληνικού λαού”. Με αυτές τις λέξεις, με τους στίχους από το Άξιον Εστί, του Οδυσσέα Ελύτη και με τη λέξη “φιλότιμο” στα ελληνικά, ο Μπαράκ Ομπάμα παρέδωσε σήμερα μαθήματα αξιών, ιδανικών και προτίστως Δημοκρατίας και μάλιστα στη γενέτειρά της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη του “για όσα πρόσφερε η Ελλάδα στην ανθρωπότητα“, με την ομιλία του να θυμίζει ένα… εκκρεμές μεταξύ των ιδεών που “γεννήθηκαν” στη χώρα μας και της τωρινής, παγκόσμιας οικονομικοπολιτικής κατάστασης.
Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του, είχε να κάνει με το ελληνικό χρέος. Ένα θέμα το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτικό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα, με την κυβέρνηση να έχει επενδύσει πολλά στη στήριξη του Ομπάμα για το ζήτημα αυτό.
“Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η οικονομία λέει το ΔΝΤ και έχει δίκιο. Οι Ελληνες πρέπει να δουν φως. Δεν πρέπει να μεταναστεύουν. Πρέπει να μείνετε εδώ και να ευημερήσετε. Η Ελλάδα θα δει καλύτερες μέρες“, είπε συγκεκριμένα ο Ομπάμα, στέλνοντας έτσι το “μήνυμά” του στος Ευρωπαίους εταίρους μας. Το αν αυτό θα… ληφθεί (υπόψιν), θα το δείξει η Ιστορία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μέχρι τότε, ας δούμε πως αντιμετώπισαν την ιστορική ομιλία του μόλις τέταρτου αμερικανού Προέδρου που επισκέφθηκε τη χώρα μας.
Το αμερικανικό edition.cnn.com αποθεώνει την ομιλία Ομπάμα. Ο συντάκτης του άρθρου, Kevin Liptak, αναφέρει συγκεκριμένα πως “ο Ομπάμα, με την επίσκεψή του στην Ακρόπολη και την ομιλία του, ήταν ένας παιάνας προς τη Δημοκρατία, στη γενέτειρά της. Η ομιλία του ήταν ένας συμβολικός δεσμός για τη Δημοκρατία από τα αρχαία χρόνια μέχρι το παρόν“.
Στη συνέχεια, το άρθρο κάνει λόγο για τις αναφορές του Ομπάμα στον οσονούπω… διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στην στήριξη του Πλανητάρχη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ενώ εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι περισσότερες… αράδες αφορούν στα όσα είπε ο Ομπάμα για τη Δημοκρατία!
Ό, τι και να λέμε, πάντως, εμείς ή ο οποιοσδήποτε άλλος, σημασία έχει τι θα πουν οι Γερμανοί. Ήδη ο πλέον αρμόδιος, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε το δικό του “μήνυμα”, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ είπε αυτό που έχει πει πολλάκις: “Ξεχάστε το “κούρεμα” χρέους“.
H Βild, πάλι, σχολιάζει ότι “η επίσκεψη Ομπάμα δεν έφερε τίποτα για τον πρωθυπουργό Τσίπρα, ο οποίος είχε ελπίσει στο κούρεμα του χρέους και την Τετάρτη και την Πέμπτη θα ταχθεί υπέρ του ελάφρυνσης στο Βερολίνο κατά τις συναντήσεις του με την Μέρκελ. Το βράδυ όμως κιόλας ήρθε η απόρριψη από το Βερολίνο“.
Ενας έμπιστος της καγκελαρίου φέρεται μάλιστα να είπε στην εφημερίδα τα εξής: “Δεν χρειάζεται να κάνει άδικο κόπο ο κύριος Ομπάμα, η απομείωση αποκλείεται και έτσι θα γίνει! Αυτό που διαδίδει ο Τσίπρας και ορισμένοι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι η συνήθης προπαγάνδα της Αθηνας: Εάν ανταποκριθούμε στο σημερινό στάδιο και κατάσταση στο αίτημα αυτό, η χώρα σε τρία χρόνια θα βρίσκεται ξανά στο τέλος, διότι σε ουσιαστικούς τομείς δεν έχει αλλάξει τίποτα”.
Τι λένε τα γαλλικά ΜΜΕ
Με πηγή τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται μέσω των ηλεκτρονικών τους σελίδων, στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα.
Στην Αθήνα, «για μια τελευταία πνοή έμπνευσης, ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε σήμερα την Ακρόπολη, αλλάζοντας το κοστούμι για ένα σακάκι και γυαλιά ηλίου», γράφει το περιοδικό Nouvel Observateur.
Ο πασίγνωστος Βράχος με θέα την Αθήνα, που «πολιορκείται» κάθε χρόνο από τα εκατομμύρια των τουριστών, ήταν για τη σημερινή περίσταση ερημικός, με μόνη την παρουσία της συνοδείας του προέδρου. Η επίσκεψη της Ακρόπολης έγινε πριν παρουσιάσει, με τη μορφή πολιτικής παρακαταθήκης, το όραμα του για την Δημοκρατία, στην εποχή της ανόδου του λαϊκισμού σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, όπου και ανακάλυψε τον Παρθενώνα, τον πιο διάσημο ναό που κτίστηκε πριν από 2.500 περίπου χρόνια.
Για την εκφώνηση μιας, από τις τελευταίες μεγάλες ομιλίες του ως πρόεδρος, ο Μ. Ομπάμα επέλεξε το λίκνο της Δημοκρατίας, που όπως ο ίδιος είπε «είναι πηγή των ιδεωδών και των αξιών που συνέβαλαν στο κτίσιμο της Αμερικής».
«Στην Αθήνα, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην άνοδο του λαϊκισμού», τιτλοφορεί το περιοδικό Paris Match.
Την δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε την Ακρόπολη, πριν από την ομιλία – παρακαταθήκη για την Δημοκρατία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «μπρος στην ανάπτυξη μιας λαϊκιστικής ρητορικής, δεξιά και αριστερά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο απερχόμενος πρόεδρος σκοπεύει να ασχοληθεί με τα συναισθήματα στέρησης και απογοήτευσης που την τρέφουν και καλεί στο να μην υποκύψουμε σε έναν «άψυχο καπιταλισμό».
«Η παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογία και τα κοινωνικά μίντια, έχουν αναστατώσει τη ζωή μας (…) οι άνθρωποι αναρωτιόνται για την εθνική τους ταυτότητα και τη θέση τους στον κόσμο», φέρεται να δηλώνει μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Από την Ελλάδα ο Ομπάμα προειδοποιεί την Ευρώπη κατά των εθνικισμών» τιτλοφορεί το περιοδικό L’ Express.
Και σε αυτό το δημοσίευμα τονίζονται τα λόγια Ομπάμα σε σχέση με την Ελλάδα «λίκνο της δημοκρατίας», καθώς και το ότι η χώρα έδωσε το παράδειγμα στην κρίση του προσφυγικού, όταν ένα εκατομμύριο άτομα, κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ, κατέκλυσαν το έδαφος της από το 2015, και περισσότεροι από 60.000 παραμένουν ακόμη.
«Θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως τον ελληνικό λαό, ο οποίος επέδειξε μια εξαιρετική συμπόνια» είναι τα λόγια Ομπάμα.
Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά στο γεγονός ότι την Τρίτη το βράδυ στην Αθήνα, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης προκειμένου να διαλύσει διαδήλωση. στην οποία συμμετείχαν περίπου 2.500 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων περίπου 400 φαίνεται πως ανήκουν σε αναρχικό κίνημα, και οι οποίοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν το κέντρο της πόλης, όπου δειπνούσε ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα.
«Ο Ομπάμα επιχειρεί να καθησυχάσει τους εταίρους του σχετικά με τις προθέσεις του μελλοντικού Αμερικανού προέδρου» τονίζει η οικονομική Les echos.
«Από μόνη της η λιτότητα δεν μπορεί να φέρει την ευημερία», φέρεται να δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος. Ακόμα και αν η ανάπτυξη μοιάζει να επιστρέφει, η χώρα υποχρεώνεται σε σημαντικά πλεονάσματα του προϋπολογισμού που φρενάρουν την ανάκαμψη.
Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους οι ΗΠΑ, εδώ και καιρό ζητούν μια σημαντική ελάφρυνση, μια επιλογή που κρίνεται απαραίτητη από το ΔΝΤ, η οποία όμως προσκρούει στην άρνηση των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως της Γερμανίας, η οποία αρνείται να κάνει παραχωρήσεις, λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές που αναμένονται περίπλοκες για τη Γερμανίδα Καγκελάριο.
Σύμφωνα με δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί, ενδυναμώνει σε κάθε περίπτωση τη θέση της Ελλάδας, στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της.
Σύμφωνα με τη συντάκτη Κατρίν Σατινιού, η ανάλυση του Μπαράκ Ομπάμα δεν διαφέρει ιδιαίτερα: «Πιστεύουμε πως μια ισχυρή Ευρώπη, ευημερούσα και ενωμένη δεν είναι μόνο καλή για τους λαούς της Ευρώπης, αλλά είναι καλή και για τον κόσμο και για τις ΗΠΑ», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αθήνα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ