Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

ΟΝΝΕΔ: Πετυχημένο “restart”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου Επανδίδρυσης της ΟΝΝΕΔ, με την εκλογή νέου Προέδρου, νέας Κεντρικής Επιτροπής και νέων εκπροσώπων στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ.

Το Συνέδριο Επανίδρυσης διεξήχθη μετά την απόφαση του Προέδρου της Ν.Δ Κυριάκου Μητσοτάκη τον περασμένο Ιούνιο για την επανίδρυση της οργάνωσης και τον ορισμό της επταμελούς Διοικούσας Επιτροπής.

Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ν.Δ. είχε καλέσει νέα και παλαιά στελέχη, αλλά κυρίως νέους που θέλουν να γίνουν κομμάτι μιας πολιτικής Νεολαίας, να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν μια υγιή οργάνωση που δεν θα εξαρτάται από παράγοντες με προσωπικά συμφέροντα αλλά θα εκφράζει στην πράξη τη νέα γενιά.

Η ανάδειξη των μελών του Συνεδρίου Επανίδρυσης πραγματοποιήθηκε από ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία ενεγράφησαν 32.000 νέα μέλη, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με ταυτοποιημένα προσωπικά στοιχεία, χωρίς «μεσάζοντες» και τα οποία ανέδειξαν τους 962 συνέδρους.

Το Συνέδριο Επανίδρυσης πραγματοποιήθηκε στο Mediterranean Exhibition Center (MEC) Παιανίας από την 21 – 23 Οκτωβρίου και εκτός από την αδιαμφισβήτητη σημασία του ως Συνέδριο Επανίδρυσης, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα πλέον επιτυχημένα, άρτια οργανωμένα και ιστορικά Συνέδρια στην πορεία της Οργάνωσης.

Ενδεικτικά:

1. Εγκρίθηκε ο Νέος Κανονισμός Λειτουργίας της ΟΝΝΕΔ, ο οποίος εισήγαγε πλείστες καινοτομίες και προέκυψε μετά από ανοικτή διαβούλευση. Ενδεικτικά: Η Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ μειώθηκε από τα 180 στα 100 μέλη. Ψηφίστηκε Νέος Κανονισμός Λειτουργίας. Θεσμοθετείται η Πολιτική Ακαδημία της ΟΝΝΕΔ
2. Οι ομιλίες συνέδρων ξεπέρασαν τις 100, αριθμός ρεκόρ για Συνέδριο της Οργάνωσης
3. Ψηφίστηκε Νέα Διακήρυξη Αρχών και Θέσεων της ΟΝΝΕΔ
4. Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ανοικτής ηλεκτρονικής διαβούλευσης για την ΟΝΝΕΔ της νέας εποχής με ανοικτή συζήτηση των μελών του Συνεδρίου.

Χαρακτηριστικό της άρτιας οργάνωσης ήταν το γεγονός ότι για πρώτη φορά σε Συνέδριο τηρήθηκαν στο ακέραιο οι προβλεπόμενοι από το ανακοινωθέν πρόγραμμα χρόνοι, ενώ δεν σημειώθηκε η παραμικρή συμφόρηση σε οποιαδήποτε διαδικασία. Μάλιστα, σύνεδροι – εθελοντές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, φρόντιζαν για την καθαριότητα του χώρου.

Η Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σημαντική στιγμή για το Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ ήταν η παρουσία του ίδιου του Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος καλωσόρισε τις εργασίες του Συνεδρίου και την Επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ και ξεδίπλωσε το όραμα του για την νέα γενιά σε μια άκρως πρωτοποριακή ομιλία για αρχηγό πολιτικού κόμματος.

Ιδιαίτερα θετικά σχόλια προκάλεσε και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν προσήλθε μαζί με κομματικούς παράγοντες και βουλευτές να βρίσκονται στις πρώτες σειρές των καθισμάτων, αλλά προτίμησε να βρεθεί ανάμεσα στους νέους ανθρώπους.

Ο κ. Μητσοτάκης με την κίνησή του αυτή έδειξε ότι θέλει να έχει απευθείας σχέση με τη νέα γενιά.

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους νέους ασκώντας σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση και μιλώντας για τις προκλήσεις της σημερινής εποχής.

Αποσπάσματα ομιλίας Κυριάκου Μητσοτάκη:

– «Η σημερινή Ελλάδα δεν είναι αυτή που σας αξίζει, δεν είναι αυτή που θέλετε.
Έχετε δικαίωμα σε δουλειές. Νέες δουλειές. Σε δουλειές με προοπτική. Έχετε δικαίωμα σε καλύτερη Παιδεία. Έχετε δικαίωμα σε αποτελεσματικότερο κράτος.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιορίζει μεθοδικά τις επιλογές που γεννούν ευκαιρίες. Και για αυτό στραγγαλίζει τη νέα γενιά. Από τους πολιτικούς που κυβέρνησαν τη χώρα δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερος εχθρός της νέας γενιάς από τον κ. Τσίπρα. Που είναι και ο νεότερος πρωθυπουργός. Με την πιο γερασμένη νοοτροπία όμως. Όχι μόνο σε επιλογές προσώπων αλλά κυρίως σε αντιλήψεις. Διότι ποιος πρωθυπουργός θα μπορούσε να διανοηθεί να βάλει χέρι στο ταμείο αλληλεγγύης των γενεών για να πληρώσει συντάξεις σήμερα, σε βάρος των νέων αύριο; Κάθε μέρα που παραμένει γαντζωμένος στην εξουσία, χάνονται ευκαιρίες για τη νέα γενιά».

– «Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, η άγνοια δεν είναι ποτέ αρετή. Δεν είναι cool να μην ξέρεις τι σου γίνεται. Δεν είναι cool το θράσος της ασχετοσύνης. Ο κόσμος αλλάζει. Χρειάζονται δεξιότητες, ευελιξία, προσαρμοστικότητα. Αυτές είναι οι ικανότητες, τα εφόδια που έχουν ανάγκη οι νέοι. Έτσι, η αλλαγή και το απρόοπτο δεν είναι πλέον φόβητρο. Είναι πρόκληση. Πρόκληση για να τολμήσουμε, να πάρουμε ρίσκο, να ανταμειφθούμε από τις σωστές επιλογές μας και να γίνουμε καλύτεροι μέσα από τα λάθη μας».

– «Η προσωρινή αποτυχία στην προσωπική ζωή, στο επάγγελμα, στην κοινωνία, είναι κομμάτι της ίδιας της ζωής. Είναι ένα ενδεχόμενο στο οποίο μπορεί να βρεθεί ο καθένας από εμάς. Το ζητούμενο είναι να είμαστε έτοιμοι και δυνατοί να ξανασηκωθούμε. Και να μάθουμε από τα λάθη μας».

– «Εσείς που πιστεύετε τον εαυτό σας και στη γενιά σας, είστε η δύναμη του σύγχρονου πατριωτισμού που τόσο έχουμε ανάγκη για να βγούμε από την εφιαλτική κρίση. Σύγχρονος πατριωτισμός σημαίνει πίστη στις πραγματικές δυνατότητες της χώρας. Σημαίνει εθνική αυτοπεποίθηση κι όχι ανακύκλωση ξεπερασμένων εθνικιστικών αντιλήψεων, που αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο και στρέφουν το βλέμμα στο παρελθόν. Σημαίνει μία Ελλάδα που σέβεται τις παραδόσεις και τις αξίες της αλλά που αντλεί δύναμη από το παρελθόν της για να βρει τη δική της ξεχωριστή θέση σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα».

Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι στοχευμένες αναφορές του κ. Μητσοτάκη σε συγκεκριμένες ομάδες νέων που αποτελούν πολιτική και στρατηγική προτεραιότητα της ΝΔ:

– «Την Ελλάδα δεν θα την αλλάξουν οι “δήθεν” και οι αλαζόνες. Οι ιδεοληπτικοί ινστρούχτορες θεωριών που απέτυχαν παντού στον κόσμο. Η Ελλάδα θα αλλάξει από τη δική σας γενιά. Από τους νέους στα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, τις σχολές μαθητείας. Από τους νέους που εργάζονται σκληρά, σε δύσκολες συνθήκες, αλλά με φιλότιμο και ευσυνειδησία. Από όσους τολμούν να ξεκινήσουν τα δικά τους εγχειρήματα, παρά το δυσμενές περιβάλλον. Από τα παιδιά που εργάζονται σε γραφεία, σε συνεργεία, σε χωράφια, σε οικοδομές. Από κάθε νέο άνθρωπο που αναλαμβάνει ευθύνες, προσφέρει και δημιουργεί, σε όποιο χώρο και αν βρίσκεται. Γι’ αυτούς νοιαζόμαστε, αυτούς θέλω να εκφράσετε! Τις αγωνίες των πολλών. Τα όνειρα των πολλών. Τα σχολεία των πολλών. Τις δουλειές των πολλών. Καλώ ειδικά εκείνους που επλήγησαν πιο σκληρά από όλους από την κρίση και τις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνους που δοκιμάζονται πιο πολύ, που ασφυκτιούν βουλιάζοντας στο σημερινό τέλμα. Τα κορίτσια και τα αγόρια που βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας. Τους νέους επιστήμονες που παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους και βλέπουν το συριζαΐκό κράτος να απομυζά το παρόν τους και να υποθηκεύει το μέλλον τους. Εκείνους που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν επειδή στην πατρίδα έβρισκαν όλες τις πόρτες κλειστές. Εκείνους που αδυνατούν να κάνουν δική τους οικογένεια και ζουν εξαρτώμενοι από γονείς και παππούδες.»

Το μεσημέρι της τρίτης ημέρας διεξήχθη η ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, την νέα 100μελή Κεντρική Επιτροπή και τους εκπροσώπους της ΟΝΝΕΔ στην Π.Ε της Ν.Δ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΟΝΝΕΔ, και μετά από κοινό αίτημα των δύο υποψηφίων προέδρων, πραγματοποιήθηκε ανοικτή καταμέτρηση, ορατή σε όλους τους συνέδρους και παρατηρητές, γεγονός που ενίσχυσε τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των διαδικασιών, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αλλαγής και οριστικού διαζυγίου με νοσηρά φαινόμενα αδιαφάνειας και υπόγειων συναλλαγών που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν.

Νέος Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ εξελέγη ο Κώστας Δέρβος με ποσοστό 75,84% έναντι 22,04% που συγκέντρωσε ο Ανδρέας Καρασαρίνης.

Συμπερασματικά, η ΟΝΝΕΔ κέρδισε όλα τα μεγάλα στοιχήματα: Ανέκτησε την χαμένη της αξιοπιστία, ενέπνευσε αξιοσημείωτο αριθμό μελών (και πολλών νέων), επανέφερε στο προσκήνιο την παραγωγή ουσιαστικής πολιτικής και, βέβαια, τελείωσε μία και καλή με «ομαδάρχες», «καμαρίλα» και αιώνιους «διαπραγματευτές» του παρασκηνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 στους 3 νέους συμμετείχε για πρώτη φορά σε πολιτική νεολαία και το 56% ήταν κάτω από 23 ετών! Επίσης, 83 από τα 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εκλέχτηκαν για πρώτη φορά, με το μέσο όρο ηλικίας να είναι 27 χρονών.

* Ακολουθούν τα αποτελέσματα των εκλογικών διαδικασιών:

ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΝΝΕΔ
Έλαβαν:
Κώστας Δέρβος: 678 ψήφους (75,84%) 
Ανδρέας Καρασαρίνης: 197 ψήφους (22,04%) 
Λευκά: 6 (0,67%)
Άκυρα: 13 (1,45%) 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε