- Καθοριστικής σημασίας το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας - Κρίσιμες επαφές Παπανδρέου με πολιτικούς αρχηγούς με ζητούμενο τη συναίνεση - Πιέζουν οι ευρωπαίοι για μέτρα και συναίνεση
Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής θα βρεθεί στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.
Αναμένεται τα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις γα τα μέτρα που θα ληφθούν την περίοδο 2012-2015 αλλά θα συζητηθούν και τα έκτακτα μέτρα για το 2011 ενώ είναι πιθανό στο τραπέζι να πέσει και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, κατι για το οποίο πιέζει η τρόικα.
Στο υπουργικό αναμένεται, επίσης, να συζητηθεί και το πλαίσιο του διαλογου του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τους οποίους θα συναντηθεί την Τρίτη, πλήν της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία πάντησε ατνητικά στην πρόκληση του Γ. Παπανδρέου. (διαβάστε τη σχετική είδηση)
Διαβάστε εδώ το πρόγραμμα των συναντήσεων
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μείζον θέμα είναι και η εξεύρεση συναίνεσης εντός του κυβερνώντος κόμματος καθώς αρκετοί υπουργοί έχουν διαφιορετικές προσεγγίσεις με το οικονομικό επιτελείο, σε ότι αφορά τα μέτρα και χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα για το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο και των αποκρατικοποιήσεων.
Το στίγμα της κρισιμότητας της κατάστασης έδωσε ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στο “Εθνος της Κυριακής” λέγοντας χαρακτηριστικά οτι «όταν το στοίχημα είναι να σώσουμε τη χώρα, η μοναδική κόκκινη γραμμή είναι αυτή», αναγνωρίζοντας ότι η συζήτηση με τους εταίρους «δεν είναι εύκολη» για τον τρόπο χρηματοδότησης της οικονομίας το 2012.
Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του πρωθυπουργού
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν απο Τετάρτη οπότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποί της που έφυγαν απο την Αθήνα για λίγες ημέρες. Επι τάπητος θα τεθούν τα έκτακτα μέτρα για το 2011 ενώ θα συζητηθούν -μεταξύ άλλων- το θέμα απολύσεων στο δημόσιο, οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί για κατάργηση του αφορολόγητο σε ελεύθερους επαγγελματίες και η αυξηση των συντελεστών ΦΠΑ.
Την ίδια ώρα ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και η νέα έκτακτη εισφορά στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων. Η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έχει προτείνει να μπει έκτακτη εισφορά σε όσους κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, όπως είχε συμβεί και τον Νοέμβριο του 2009. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν να περάσουν από τα γκισέ της εφορίας.
Διαβάστε την είδηση για το “χαράτσι” στα ακίνητα
“Πάρτε σκληρά μέτρα και μετά συζητάμε για βοήθεια”
Η Ευρώπη ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για την απόφαση και υλοποίηση μέτρων που θα εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα της χώρας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προτείνει στην Ελλάδα την ίδρυση μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας, με τη συμμετοχή ξένων εμπειρογνωμόνων, που θα αναλάβει να προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Γιύνκερ υποδεικνύει στην Αθήνα το μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησε η Γερμανία μετά την ενοποίηση, για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Ανατολικής Γερμανίας.
Διαβάστε την είδηση για την προταση του κ. Γιούνκερ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αντώνη, έχε υπόψη σου ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» – Η δραματική τηλεφωνική επικοινωνία των 2 ανδρών
Λεφτά υπάρχουν αλλά …μέχρι τις 18 Ιουλίου! – Σκληρά μέτρα και αγώνας δρόμου για την 5η δόση – Οικονομία
Γιούνκερ: Ζητεί επίβλεψη των αποκρατικοποιήσεων απο ανεξάρτητη υπηρεσία