Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης να έχει βάλει στις ράγες το κυβερνητικό πρόγραμμα και τις προτεραιότητες ανά υπουργείο, όπως αυτές περιγράφονται άλλωστε στο μπλε ντοσιέ που πήραν οι υπουργοί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη. Οι συσκέψεις, άλλωστε, και οι συναντήσεις στο Μαξίμου είναι διαρκείς, με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση να περνά τελευταίος χθες το κατώφλι του πρωθυπουργικού μεγάρου.
[read4more]
Ο λόγος, όμως, για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να επισκεφθεί αυτοπροσώπως τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι άκρως συμβολικός ως προς τις προτεραιότητές του. Στην Παιδεία δεν είναι μόνο η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η οποία θα περιλαμβάνεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή και θα αφορά στο επιτελικό κράτος, αλλά και τα πρότυπα σχολεία, η αναβάθμιση της ειδικής αγωγής, το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κτλ. Ενώ, από την άλλη πλευρά, η Ψηφιακή Διακυβέρνηση και συγκεκριμένα η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες και καινοτομίες που φέρνει η νέα κυβέρνηση.
Το Σάββατο, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί και η σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να «κλειδώσουν» οι ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου και συγκεκριμένα των φοροελαφρύνσεων, οι οποίες θα πάρουν σειρά στη Βουλή και θα ψηφιστούν μετά το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και συγκεκριμένα έως τη μικρή διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου στις 10 Αυγούστου.
Σε ό,τι αφορά τέλος τη θεομηνία στη Χαλκιδική, αυτή θ’ αποτελέσει την αφορμή για να έλθουν πιο γρήγορα οι αλλαγές που σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης στη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω αντιπυρικής και θερινής εν γένει περιόδου. Όπως έγραψε ήδη το newsit.gr, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη νέα δομή της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και στα επιχειρησιακά πλάνα που θα κατατίθενται πλέον ανά δήμο και ανά περιφέρεια.
Γεγονός είναι πάντως ότι το δείγμα της διαχείρισης της κρίσης στη Χαλκιδική ήταν επιτυχημένο για την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι καλά-καλά δεν είχαν εγκατασταθεί στα γραφεία τους αρκετοί συνεργάτες υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργικού γραφείου.